Main Content

Handzuš hokejovou legendou NHL, bude mať Slovensko ešte takú?

piatok, 21. marec 2014 10:30 | Autor: Filip Chudý

Handzuš hokejovou legendou NHL, bude mať Slovensko ešte takú?
Handzuš hokejovou legendou NHL, bude mať Slovensko ešte takú? | zdroj: © TASR

Michal Handzuš vstúpil v NHL do elitného klubu hráčov, ktorý nastúpili na aspoň 1000 zápasov v základnej súťaži tejto súťaže. A ľahko sa môže stať, že bude aj posledným Slovákom, ktorému sa to podarilo. Zmení to niekto?

Komentár Filipa Chudého

Za takmer 100 rokov existencie sa po klziskách NHL preháňali tisícky hráčov, ale zatiaľ iba 290 z nich v nej odohralo minimálne 1000 zápasov. Bolo by ich síce viac, lenže rátajú sa iba zápasy základnej časti, čo je trochu zvláštne, pretože play-off je tiež súčasťou NHL, ale je rátané samostatne. No to je problém štatistikov na severoamerickom kontinente, nás zaujíma to, že medzi tých najvytrvalejších hráčov sa zaradil aj Michal Handzuš. Tridsaťsedemročný defenzívny center v službách Chicaga nastúpil na svoj tisíci zápas v stredu proti St. Louis, čiže klubu, kde svoju kariéru v NHL začínal. Kruh sa tak symbolicky uzavrel.

Handzuš neskôr ešte pôsobil vo Phoenixe, Philadelphii, Los Angeles, San Jose a druhýkrát pôsobí v Chicagu. A práve tu sa vynára otázka, čo bude ďalej? V drese čiernych jastrabov sa mu totiž končí zmluva a iba veľmi ťažko odhadovať, či mu vedenie ponúkne novú. Rovný milión dolárov síce v biznise nie je veľa, ale tiež to môže byť prekážkou pri platovom strope. Podpisujú sa totiž hlavne mladší hráči a Handzuš má k tomu navyše v tejto sezóne dosť kolísavú výkonnosť. O jeho zotrvaní v Chicagu rozhodnú až výkony v playoff, v ktorom minulý rok príjemne prekvapil celú NHL.

Banskobystrický odchovanec s najväčšou pravdepodobnosťou bude pôsobiť v NHL aj v budúcej sezóne a podrží tak zástavu našich centrov v NHL a celkovo nezníži chudobný počet našich hokejistov v NHL. Ale či sa niekto so slovenským pasom pridá ešte po ňom do klubu 1000, tomu už také vysoké šance nedávam, hoci šanca tu je.

Mikita, Chára, Bondra, Hossa, Šatan a čerstvo aj Handzuš, to sú naši „tisíckári“. Z reálnych možností je najbližšie Gáborík, ktorému chýba cca 200 zápasov. Poviete si, veď to je málo, lenže hovoríme o Gáboríkovi a pri ňom prognózovať tri takmer plné sezóny sa nedá, hlavne s pribúdajúcim vekom nie. Potom tu máme už asi dvoch trochu reálnych kandidátov. Meszároš býval na začiatku kariéry oceľovým mužom, čo je už minulosť, ale 5-6 plných sezón, čo k méte potrebuje, by mohol hádam potiahnuť, hoci aj v jeho prípade to môže byť na konci kariéry tesné. A v tejto chvíli posledným kandidátom je Sekera, lenže ešte potrebuje 8 sezóny bez zranení.

Na tomto príklade si možno uvedomíte, aký veľký je vlastne Handzušov výkon. Ak odohráte 1000 zápasov v najlepšej hokejovej súťaži sveta, tak už musíte niečo vedieť a stávate sa legendou. Veď to znamená tvrdú prácu počas celej kariéry, držanie si výkonnosti, starostlivosť o seba a tiež aj šťastie. Michal Handzuš si to za svoje obetovanie športu zaslúžil, len treba dúfať, že po ňom nezostane diera.

V diskusii sa vyjadrite, čo hovoríte na Handzušov celokariérny výkon?