Main Content

Že čoo ..., ak Detroit Red Wings nepostúpi do play-off?!

štvrtok, 20. marec 2014 12:31 | Autor: Jakub Mihálik

 Že čoo ..., ak Detroit Red Wings nepostúpi do play-off?!
Že čoo ..., ak Detroit Red Wings nepostúpi do play-off?! | zdroj: © TASR

V rubrike Že čoo ...?! odpovieme na otázky, ktoré trápia vaše športové srdce a nedajú vám spať . V prvom vydaní sa zamyslíme nad tým, že čoo, ak Detroit Red Wings nepostúpi do play-off Stanley cupu.

Detroit Red Wings je v rámci NHL zabehanou značkou, ktorá súperov straší už niekoľko desaťročí. Teraz však hrozí, že sa jeden z najúspešnejších klubov novodobej histórie NHL nedostane do play-off. Situácia nevídaná, veď by sa tak stalo po neuveriteľných 22 rokoch!
    
Vo viacerých diskusiách som zachytil tú typicky slovenskú škodoradosť: „Veď aspoň prídu na MS Tatar s Jurčom“. Určite by som bol rád aj ja, keby sa náš tím opäť posilnil o naše zámorské vychádzajúce hviezdy, no nie je všetko zlato, čo sa vyšblyští. Zlyhanie Detroitu môže mať aj iné následky.

Opomenieme fakt, že Tomáš Jurčo má momentálne zlomené rebro a do májového šampionátu zostáva už len asi šesť týždňov. Tomáš Jurčo, hoci si začína budovať silnú pozíciu v tíme Red Wings, má s klubom podpísanú dvojcestnú zmluvu. Grand Rapids, ako farmársky tím Red Wings, majú postup do play-off zaručený už dávno. Je veľmi pravdepodobné, že služby mladého hráča, ktorý ešte stále balancuje na pomedzí prvého a druhého tímu, Grand Rapids využijú. Nie je teda zaručené, že ani v prípade nepostupu Red Wings do play-off nás obaja útočníci v Minsku posilnia. Netreba tak držať palce tímom, ktoré hrajú proti Detroitu vo zvyšku sezóny. Práve naopak!

Myslím si, že slovenský fanúšík by si mal priať, aby Detroit do vyraďovacej fázy postúpil. Detroit stojí na rázcestí a táto sezóna môže rozhodnúť, akým smerom sa ďalej bude uberať. Celé dve desaťročia klub z Motor City staval na skúsených veteránoch ako Larionov, Yzerman, Shanahan, Lidstrom, či čerstvo Bertuzzi, Alfredsson a podobne. V tejto sezóne dostali kvôli zraneniam príležitosť mladíci, kvalitní mladíci, ktorí pre farmu Detroitu vybojovali Calder Cup, a teda patria k tomu lepšiemu, čo jednotlivé tímy v Zámorí vychovali pre NHL. V minulej a tejto sezóne mali šancu ukázať, či sú schopní Detroit doviesť tam, kde sa vyhrieval takmer 20 rokov. V minulej sezóne Detroit prekĺzol do play-off až v hodine dvanástej, v tejto sezóne sa mu to podariť ani len nemusí. Aj to môže byť znamenie pre manažment, že cesta omladinou nie je správna a Detroit sa opäť môže rozhodnúť ísť cestou angažovania skúsených veteránov, teda model, ktorý sa im na rozdiel od mladíkov osvedčil.

Asi nemusím dodávať, čo by to znamenalo pre slovenské mladé pušky v kádri Wings. Veľmi dobre si pamätáme, ako dlho trvalo Tomášovi Tatarovi, kým sa popri starších hráčoch presadil do prvého tímu a veľmi dobre si pamätáme, koľko hráčov sa muselo zraniť, aby dostal šancu Jurčo. Menej príležitostí, menej ice-timeu, menej bodov. Taký scenár by rozhodne nepomohol ani obom mladíkom (nehovoriac o ďalších v organizácii Red Wings, ako napr. Marek Tvrdoň), a koniec koncov ani slovenskej reprezentácii, ktorá chce na týchto mladíkoch v budúcnosti stavať.

Že čoo, ak nepostúpi Detroit Red Wings do play-off? Že možno katastrofa. Nielen pre fanúšikov tohto klubu, ale aj pre našich mladíkov v tomto klube a možno aj reprezentačné vyhliadky do ďalších rokov. Dúfam, že sa Detroit do play-off pretlačí. A po prvom kole, nech sa deje, čo sa má...