Main Content

Messi a FC Barcelona ďaleko od dohody. Odíde Leo z klubu?

nedeľa, 16. marec 2014 11:25 | Autor: Jakub Mihálik

Messi a  FC Barcelona ďaleko od dohody. Odíde Leo z klubu?
Messi a FC Barcelona ďaleko od dohody. Odíde Leo z klubu? | zdroj: © TASR

Rozhovory o novom kontrakte medzi Lionelom Messim a FC Barcelonou uviazli na bode mrazu. Nový prezident katalánskeho klubu nemôže dodržať sľub svojho predchodcu, hráč sa cíti nedocenený. Medzičasom krúžia nad futbalovou hviezdou supi, čakajúce na príležitosť uchmatnúť si Messiho.

Josep Maria Bartomeu, dočasný prezident FC Barcelona, ponúkol Lionelovi Messimu menej ako hráčovi sľúbil Sandro Rosell. Klub chce získať späť časť reklamných práv z Messiho komerčnej činnosti a chce, aby Messi nepokračoval vo svojom lukratívnom kontrakte s Turkish Airlines. No to nie sú jediné problémy, ktoré bránia obidvom stranám v podpísaní novej zmluvy.

Začalo to v lete v roku 2013, keď Sandro Rosell priviedol do klubu Neymara a ponúkol mu zmluvu, ktorá rozhnevala väčšinu barcelonskej kabíny, Messiho nevynímajúc. Rosell si rýchlo uvedomil, čo lákavým kontraktom pre mladého, v Európe neskúseného Brazílčana spôsobil. V auguste 2013 tak sľúbil Messimu nový, vylepšený kontrakt. 

Príležitosti sa okamžite chytil Jorge Messi, otec a agent argentínskeho reprezentanta, ktorý s Rosellom vyjednal to, že jeho klient v čase podpísania zmluvy dostane fixnú mzdu väčšiu ako najlepšie platený futbalista v tom čase. Takisto sa dohodli na tom, že v zmluve budú zakotvené rôzne bonusy. Rozdiel medzi tým, čo Messi dostáva teraz a čo Rosell sľúbil činí vraj až 10 miliónov eur. Situácia okolo Rosella je všetkým známa, prezident Barcelony už vo svojom úrade nepokračuje. 

Jeho nástupca, Bartomeu, však na myšlienku nového kontraktu pre Messiho (ten súčasný vyprší v roku 2018), nerezignoval a pokračuje vo vyjednávaní s hráčovým agentom. Bartomeu požiadal Messiho o návrh toho, ako by si svoj kontrakt predstavoval. Sám predostrel Messimu svoj návrh, ktorý však zďaleka nebol vo výške fixnej mzdy, ktorú sľuboval Rosell, navyše ani bonusy nedosahujú predošlej úrovne. Messi tento návrh považuje za poriadnu facku, a tak sa roja špekulácie.

Viacero španielských periodík sa domnieva, že Messiho a Barcelonu delí 45 miliónov eur, čiže 9 miliónov eur ročne pri päťročnom kontrakte. Len tento rozdiel v návrhoch činí polovicu ročnej mzdy Cristiana Ronalda, čo jasne dokumentuje, že nejde o „drobné“. Periodikum Marca si myslí, že súčasná názorová priepasť činí dohodu „komplikovanou, ak nie nemožnou“. Údajne Messiovci zvažujú prerušenie vyjednávania, čo nahráva špekuláciám o tom, že Messi zvažuje prestup.

Najvážnejší záujemcovia o Messiho služby, a kluby, ktoré si môžu dovoliť podobný prestup, sú Manchester City a Paríž Saint-Germain. Šejkovia z oboch klubov vraj údajne pripravujú ponuku, ktorú by Barcelona v súčasnom rozpoložení neodmietla. Španielsky denník El Confidencial pred týždňom priniesol správu o 200-miliónovej ponuke Citizens, v decembri sa hovorilo o ponuke PSG, ktorá by aktivovala 250-miliónovú výkupnú klauzulu pre štvornásobného držiteľa Ballon d´Or.

Je len veľmi ťažko predstaviteľné, že ikona katalánskeho klubu by mohla z Barcelony odísť. Messi je Barcelona, Barcelona je Messi. No to sme si pred pár rokmi mysleli aj o Ronaldinhovi. Zdá sa tak, že Neymarovo angažovanie v lete môže byť príčinou nielen odchodu prezidenta Sandra Rosella, ale rozpadu celej úspešnej éry Barcelony.