Main Content

Futbal: Prezident Bayernu Hoeness rezignoval, proti rozsudku sa neodvolá (2)

piatok, 14. marec 2014 12:05 | Autor: TASR

Mníchov 14. marca (TASR) - Prezident futbalového klubu Bayernu Mníchov Uli Hoeness rezignoval v piatok na svoj post v klube úradujúceho nemeckého i európskeho šampióna. Zároveň oznámil, že sa neodvolá voči verdiktu mníchovského súdu, ktorý mu za daňové úniky vymeral 3,5-ročné väzenie. Informovala agentúra Reuters.

Hoenessa vo štvrtok odsúdili na tri a pol roka za mrežami, šesťdesiatdvaročný bývalý úspešný nemecký reprezentant dostal trest za daňové úniky vo výške 27,2 milióna eur. Majster sveta z roku 1974 a Európy z 1972 čelil obvineniu, že si nesplnil daňové povinnosti spojené s hotovosťou uloženou na jeho účte vo švajčiarskej banke. V januári 2013 z vlastnej vôle informoval úrady o svojom účte i o nenahlásených príjmoch na ňom z obchodovania na burze v rokoch 2003 až 2009. Sudca Rupert Heindl rozhodol, že Hoenessove dobrovoľné priznanie k podvodu nebolo úplné, a preto nespĺňa podmienku pre udelenie amnestie podľa nemeckých daňových zákonov, ktorých cieľom je, aby sa vinníci sami priznali k protizákonným aktivitám. "Po rozhovore s mojou rodinou som sa rozhodol akceptovať rozhodnutie mníchovského súdu. je to odrazom môjho chápania slušnosti, dôstojnosti a osobnej zodpovednosti. Kauza s daňovými únikmi bola najväčšou chybou v živote," napísal Hoeness v stanovisku publikovanom na webovej stránke Bavorov a dodal, že nechce v žiadnom prípade ublížiť a spôsobiť škody klubu. "Bayern bol prácou môjho života a tak to aj ostane."

V Nemecku sa za posledné štyri roky dobrovoľne prihlásilo viac než 55.000 osôb, ktoré sa vyhýbali daňovým povinnostiam, a spätne zaplatili približne 3,5 miliardy eur.

UPOZORNENIE: Správa je rozšírená v 1. a 2. odseku.