Main Content

Hamšík a Škrteľ ako Messi a Ronaldo. Po nich však potopa

utorok, 4. marec 2014 13:17 | Autor: Jakub Mihálik

Hamšík a Škrteľ ako Messi a Ronaldo. Po nich však potopa
Hamšík a Škrteľ ako Messi a Ronaldo. Po nich však potopa | zdroj: © TASR

Slovenský futbalový reprezentant, Marek Hamšík, sa opäť vracia na slovenský futbalový trón. Vystriedal na ňom Martina Škrtela, ktorý vyhral dva roky po sebe.

Komentár Jakuba Mihálika

Sedem rokov vládnu slovenskému futbalu len dve mená. Marek Hamšík-Martin Škrtel, Martin Škrtel – Marek Hamšík. Každý rok je pri vyhlasovaní ankety o najlepšieho futbalistu o prvej dvojke jasno a jej poradie určujú len maličkosti. Slovenský futbal tak zažíva podobnú situáciu, ako ten svetový, v ktorom dvojica Lionel Messi-Cristiano Ronaldo vládne šesť rokov. Bohužiaľ, s tým rozdielom, že barcelonsko-madridská dvojica má každý rok statnú konkurenciu. Hamšík so Škrteľom nie.

O tom, že slovenskému futbalu chýbajú výrazné osobnosti, ktoré by poznal priemerný futbalový fanúšik v Anglicku, Nemecku, či Taliansku, svedčí fakt, že spomínanú dominanciu tento rok predĺžili hráči, ktorí v istých fázach sezóny laborovali so zraneniami a chvíľami vypadli zo základnej zostavy svojich tímov. Aj to im však stačilo, lebo v rámci kvality po tejto dvojke nasleduje na Slovensku futbalová „potopa“. Ešte pred pár rokmi sme sa vytešievali, že v reprezentácii a slovenskom futbale sa budú o post lídra biť nádejní hráči ako Stoch, Weiss, Pekarík, či Mak a ďalší. Dnes však poväčšine leštia lavičky v tímoch druhého, či tretieho sledu, z ktorých je k svetovému menu veľmi ďaleko. Navyše, po jednej sezóne sa niektorí z nich zbalia a idú do ešte slabšieho tímu, miesto toho, aby si niekde to meno budovali.

Nie, nemajú ľahkú pozíciu, veď ich predchodcovia nedali slovenskému futbalu takú východiskovú pozíciu, aby sa o našich hráčov bili veľkokluby, no práve dominantná dvojica Hamšík-Škrteľ ukazuje, že sa to dá aj v našich podmienkach. A to mali možno menej talentu ako niektorí zo spomenutých. Ale tvrdá práca ich dostala k sedemročnej nadvláde v slovenskom futbale.

Marek Hamšík a Martin Škrteľ robia slovenskému futbalu v zahraničí výborné meno. Sú zbožňovaní fanúšikmi, čo je výsledkom ich skvelej roboty pre klub. Z tohto pohľadu musíme byť vďační, že takýchto futbalistov máme, bez ohľadu na to, či niekto nadáva na reprezentačnú formu toho, či onoho. Bohužiaľ však, sú len dvaja. 

Vzhľadom na ich vek, môžeme očakávať, že možno ešte ďalších sedem rokov ich dominancia potrvá. Hoci oboch futbalistov vysoko uznávam, dúfam, že sa tak nestane. Dúfam, že sa objavia ďalší futbalisti, ktorí si vybudujú meno, rezonujúce nielen na Slovensku, ale aj v celom futbalovom svete.  Aby už anketa Futbalista roka, spoznala aj iné mená, aby sa už slovenský futbal dostal ďalej.

 

Odporúčané články