Main Content

Švédsky tréner o našom talente: Všetci tu vieme, aký je dobrý

streda, 26. február 2014 15:18 | Autor: Jozef Korbel

Švédsky tréner o našom talente: Všetci tu vieme, aký je dobrý
Švédsky tréner o našom talente: Všetci tu vieme, aký je dobrý | zdroj: © TASR

Bratislava/Västeras (kor) - Fínske a švédske juniorské súťaže už dlhé roky produkujú množstvo kvalitných hráčov. Kvalita je neporovnateľne vyššia so slovenskými ligami, preto niet divu, že čoraz viac získavajú na obľube aj medzi slovenskými mladíkmi. Hráči, ktorí to myslia s hokejovým rozvojom vážne, sa častejšie obzerajú po možnosti účinkovania v škandinávskych kluboch.

Jedným z takých, ktorý hokejovo napreduje v Škandinávii je žilinský odchovanec a momentálne hráč švédskeho Västeras Adrián Holešinský, ktorý sa stal vlani najvyššie draftovaným slovenským hráčom do KHL, keď si ho vybral Magnitogorsk.

Spomínate si na svoje prvé hokejové začiatky...

,,S hokejom som začal v Žiline ako šesťročný a prechádzal som každým ročníkom až do dorastu, kde som neskôr zmenil môj materský klub za švédsky tím Västerås a neľutujem tohto kroku."

Ste rodákom z Čadce, ako si zvládal dochádzanie na tréningy?

,,Nie, zvykol, som si a dokonca od druhej triedy som sem-tam cestoval vlakom aj sám, pretože rodičia boli v práci. V Žiline som vyrástol, strávil som tam pekných desať rokov a každý jeden tréner mi čosi dal, takže mu patrí úprimná vďaka."

Keď ste mali 16 rokov, zamierili ste do Švédska... Bolo to ťažké rozhodnutie?

,,Ani nie. Mal som však rešpekt, pretože Švédsko je vyspelá hokejová krajiny s kvalitnými hráčmi. Som nesmierne rád, že tu hrám hokej a napredujem po každej stránke. Rodičia sa najskôr obávali, ale na druhej strane dobe vedeli, že sa tam môžem hokejovo rozvinúť. Prvé dni im nebolo všetko jedno, ale dnes sú radi, že sme sa tak rozhodli."

Ste teda vo Västeras spokojný - prečo?

,,Majú ma tu radi. Cítim, že ma potrebujú a som rád, že môžem byť súčasťou tohto kvalitného projektu."

Vedeli by ste nám priblížiť vašu prípravu v klube? V čom vidíte rozdiel a aké máte poskytnuté možnosti v klube?

,,V klube máme veľa tréningov, dokonca aj mimo ľadu. Je zvykom, že veľa komunikujeme medzi sebou, aj s trénermi a vybudoval som si s nimi taký super vzťah, na ktorý nikdy nezabudnem. Napríklad na ľadovú plochu môžem ísť hocikedy počas dňa, povedal by som, že 24 hodí v kuse!"

V tejto sezóne sa vám darí. Ste momentálne na prvom mieste v Južnej divízii U18 v Alsvenskan. Výraznou mierou k tomu prispievate svojími kvalitnými výkonmi aj vy a tréneri vás chvália. Byť lídrom tímu je zaväzujúce. Či nie?

,,Super pocit, keď vám skúsení tréneri veria a považujú vás za lídra. Je to určite aj veľký tlak a zodpovednosť, ale mne sa hrá v podobných situáciách práve najlepšie."                  

V posledných dvoch rokoch ste boli v pozícii lídra aj v slovenskej reprezentácii. Ako kapitána osemnástky si vás pamätáme ešte z augustového Memoriálu 2013 v Piešťanoch. Žiaľ, v posledných dvoch akciách, vrátane tej februárovej, ktorá bola v Piešťanoch ste chýbali... Reprezentačný tréner Bartánus sa o vás nedávno vyjadril negatívne. Jeho tvrdenia sú však vo veľkom kontraste s tým, čo o vás tvrdia tréneri a ľudia vo Švédsku! Čím to je?

,,Neviem si to vysvetliť... Fakt neviem, prečo som vypadol z reprezentácie! Možno sa trénerovi nehodím do koncepcie, možno podľa neho si to nezaslúžim svojimi výkonmi. Rozhodne ma to mrzí, že som nedostal pozvánku, ale taký je život. Budem sa snažiť dokázať, že sa tréner mýlil a pôjdem neustále svojou cestou, ktorá je dobre naštartovaná."

V
auguste 2013 v  Piešťanoch ste odohrali ako kapitán dobrý turnaj, rovnako tak aj na World hockey challenge v Kanade, kde ste patrili k lídrom tímu. Vyčítajú vám, že ako dorastenec hráte „len“ vo švédskom doraste a nie v juniorke.... Spôsob výchovy hráčov vo Švédsku je zrejme iný, ako na Slovensku, kde umelo posúvajú dorastencov častokrát až k mužom...  Vo švédskej hokejovej škole to tak zjavne nie je, to by však nemalo brániť vašej nominácii do reprezentácii...

,,V Škandinávii je to normálne, že hráte svoju kategóriu a idete si postupne po kroku svojou kategóriou. Až postupom času sa ukáže, kto nato má a kto nie ... Aj hráči, ktorí sú vo švédskej reprezentácii, častokrát hrajú zápasy len za dorast. Je mi ľúto, že na Slovensku hodnotia hráčov len podľa toho, akú hrajú vekovu kategóriu a nie podľa výkonnosti. Nikto sa tu dva roky nebol na mňa pozrieť no v médiách sa dočítam , že hrám tak , či onak. Neviem, čo si mám o tom myslieť... Moje srdce bije pre Slovensko a mojim snom je hrať na tohtoročných MS 18 ročných vo Fínsku s tímom o medailu. Verím, že to tak bude. Som na to pripravený a ak si ma tréneri vyberú, budem bojovať zo všetkých síl za svoju krajinu, tak ako v minulosti."     

Máte svoj hokejový sen?

,,Samozrejme, asi ako každý z nás. Rád by som si zahral v NHL, ale k tomu musím ísť postupnými krokmi a neustále na sebe pracovať."

To je však veľmi náročná cesta. Slovákov v NHL skôr ubúda oproti minulosti, keď ich bolo aj štyri desiatky hráčov. Dnes je už len sotva desiatka... Ako to chcete dosiahnúť?

,,Len svedomitou, náročnou a trpezlivou prácou."

Chceli by ste niečo odkázať rovesníkom na Slovensku?

,,Len jedno, že ak majú svoj cieľ, nech vytrvalo idú za ním a nenechajú sa nikým z okolia odradiť a zlomiť, pretože len tak naplnia svoj sen!"

O názor na Adriána Holešinského sme poprosili aj jeho súčasného trénera vo Vasteras IK Patrika Fagerlunda. Jeho pohľad na Adriána:

,,Adrián na sebe veľmi tvrdo pracuje a musím povedať , že za posledný rok sa veľmi zlepšil aj v defenzívnej činnosti a tvrdej práci na obidvoch stranách  klziska. Toto ho posunulo o ďalší level bližšie na ceste stať sa top profesionálnym hráčom . Čo sa týka jeho ofenzívnych schopností, všetci čo ho tu vo Švédsku poznáme, vieme aký dobrý je v tejto činnosti. Bez obáv môžem povedať, že v porovnaní so všetkými ostatnými hráčmi vo švédskej lige do 18 rokov, patrí k top trom hráčom celej súťaže. Má fantastické schopnosti na ľade a čo ma teší ešte viac je fakt, že rovnako tak je aj skvelým tímovým hráčom. Urobí vždy všetko preto, aby jeho tím víťazil a to ma ako trénera veľmi teší. Čo sa týka jeho práce s hokejkou, je to pravdepodobne vôbec to najlepšie, čo som kedy videl u hráča do 18 rokov. Naozaj úžasné. Rovnako tak ako jeho schopnosť čítať hru. Niekedy dokáže vytvoriť prihrávku alebo vyhodnotiť situáciu tak, že to nik iný nevidí alebo by to proste nik iný, tak nedokázal. Z môjho uhla pohľadu je Holešinský hráč, ktorý sa môže stať veľmi solídnym hráčom NHL, ak vydrží v tvrdej práci a nastúpenom trende."  

VIDEO: Adrián Holešinský a jeho rozhodujúci nájazd v ligovom zápase proti Brynasu