Main Content

ANALÝZA: Súboj o bronz USA - Fínsko (22.2.)

sobota, 22. február 2014 10:57 | Autor: Dávid Lech

ANALÝZA: Súboj o bronz USA - Fínsko (22.2.)
ANALÝZA: Súboj o bronz USA - Fínsko (22.2.) | zdroj: © TASR

Hokejový turnaj na Zimných olympijských hrách vrcholí. Na tomto svetovom podujatí na divákov čakajú už len posledné dva zápasy o medaily. Ako „predkrm“ pred nedeľňajším finále si dnes skrížia hokejky hráči USA a Fínska, ktorí sa stretnú v priamom súboji o olympijský bronzový kov. Ktorý z týchto dvoch tímov má väčšiu šancu na úspech?

Zápas sa začína o 16.00 hod!

Americkí hokejisti v semifinále proti Kanade nedokázali potvrdiť povesť najproduktívnejšieho celku na Zimných olympijských hrách. Zverenci Dana Bylsmu nedokázali prekonať brankára Careyho Pricea ani raz. Po prehre 1:0 sa tak musia uspokojiť s účasťou v zápase o bronz.

Zápas s Kanadou odchytal Jonathan Quick, ktorý podal výborný výkon, úspešne kryl 36 striel a puk z brány vyťahoval iba raz. Za svoj semifinálový výkon sa rozhodne nemusí hanbiť a tréneri americkej reprezentácie ho s určitosťou pošlú do bránkoviska aj proti Fínom. USA momentálne nedisponuje lepším brankárom ako je Quick. Na striedačke na svoju šancu čaká Ryan Miller, ktorý má v zámorí bravúrnu formu, no pod piatimi kruhmi odchytal len jeden zápas a brankár Buffala Sabres tak nemá potrebné zápasové vyťaženie na to, aby dnes hájil svätyňu Američanov.

Výborný zápas proti Kanade odohral Ryan Suter, ktorý je defenzívnym pilierom americkej obrany a možno ho taktiež označiť za najdôležitejšieho hráča celého tímu. V obrane mu vynikajúco sekunduje Ryan McDonagh. USA sa môže popýšiť veľmi kvalitnou obranou, veď na olympijskom turnaji v piatich zápasoch inkasovali americkí gólmani len sedem gólov.

Doménou amerického celku však ani zďaleka nie je obrana. USA sa pod piatimi kruhmi prezentujú krásnym ofenzívnym štýlom hry. Rýchlymi prihrávkami dokážu rozobrať obranu akéhokoľvek súpera. V ofenzíve sa budú spoliehať predovšetkým na najproduktívnejšieho hráča Olympiády Phila Kessela, ktorý má na svojom konte osem kanadských bodov za päť gólov a tri asistencie. Najväčšou prednosťou amerického tímu je však obrovská vyváženosť všetkých útokov. Vyložené príležitosti si dokáže vytvoriť akákoľvek formácia, čo je obrovská výhoda amerického výberu.

Na druhej strane bude stáť fínsky kouč Erkka Westerlund, ktorý sa bude spoliehať predovšetkým na tradičnú precíznu defenzívu svojich zverencov. Pred semifinálovým súbojom so Švédskom musel nečakane riešiť jednu veľkú nepríjemnosť. Choroba z hry vyradila brankára Tuukku Raska, ktorý v Soči plnil post tímovej jednotky.

V semifinále tak dôveru trénera Westerlunda dostal Kari Lehtonen, ktorý nastúpil do svojho druhého zápasu pod piatimi kruhmi. 30-ročný brankár predviedol proti švédskemu výberu dobrý výkon, no na postup do finále to nestačilo. Ostáva nejasné či sa Rask v súboji o bronz postaví do brány. Najnovšie informácie hovoria o tom, že horúčky, ktoré ho trápia, neustúpili a tak možno očakávať, že vedenie Fínov nebude riskovať a svätyňu „Suomi“ bude chrániť opäť Lehtonen. Na striedačke mu bude kryť chrbát tretí fínsky gólman Anttie Niemi.

Švédski hokejisti mali v zápase s Fínskom v semifinále navrch, zvlášť v ofenzívnej činnosti. „Trom korunkám“ ale robila obrovské problémy fínska defenzíva. Spoliehať sa na ňu budú pravdepodobne aj v zápase o bronz. Fínski beci si na čele so svojou elitnou dvojicou bekov Kimmo Timonen Sami Vatanen plnia na ľade svedomito svoje úlohy, skvelo bránia predbránkový priestor a Američania sa cez kompaktnú fínsku obranu budú presadzovať len veľmi ťažko.

Fínski reprezentanti sa v semifinále spoliehali predovšetkým na rýchle brejky, vďaka ktorým si v zápase proti Švédom vypracovali viacero veľmi dobrých príležitostí, ktoré ostali nevyužité. Fínsky útok sa na papieri nemôže rovnať tomu americkému. Najproduktívnejším útočníkom krajiny tisícich jazier je päťbodový Mikael Granlund (3+2). Za ním nasledujú skúsení Teemu Selänne Olli Jokinen (obaja 2+2). Fíni na Olympiáde v Soči strieľajú v priemere takmer štyri góly na zápas, čo je veľmi solídne číslo. Ak svojho dnešného súpera z USA zdolajú, bude to predovšetkým vďaka vyrovnanosti všetkých fínskych hráčov.

Diváci sa tak dnes môžu tešiť na veľmi kvalitný zápas. Oba zúčastnené mančafty si tak zopakujú súboj o tretie miesto z vlaňajších majstrovstiev sveta, kde sa zo zisku bronzu radovali Američania, ktorí Fínov zdolali po tuhom boji 3:2 po samostatných nájazdoch. Fíni tak majú o motiváciu viac – vrátiť USA minuloročnú prehru. Môžeme očakávať, že dnešný duel dlho nebude mať víťaza a o výhru sa bude bojovať do posledných minút. Proti sebe nastúpia dva vyspelé reprentačné celky, ktoré sa dnes v Boľšoj Arene postarajú o veľkolepé hokejové predstavenie.

Výsledok dnešného zápasu si môžete tipnúť v našej tipovacej lige. Bookmakeri viac veria Američanom, kurzy hovoria o ich víťazstve a k výhre USA sa prikláňa aj naša redakcia, ktorá odporúča tipovať jednotku resp. víťazstvo USA s výsledným kurzom 2,01