Main Content

Hráči a tréneri síce pokazili ZOH, no slovenský hokej pokazili iní

sobota, 22. február 2014 10:30 | Autor: Filip Chudý

Hráči a tréneri síce pokazili ZOH, no slovenský hokej pokazili iní
Hráči a tréneri síce pokazili ZOH, no slovenský hokej pokazili iní | zdroj: © TASR

Vo finále hokejového turnaja ZOH sa stretnú Švédsko s Kanadou a medzitým sa v našich končinách sa odohráva iný zápas o to, kto mal "prednominačnú" pravdu. Mal by sa však rozpútať ešte jeden, ktorý by skutočne mohol pomôcť.

Komentár Filipa Chudého

V Soči sa bude hrať cez víkend o cenné kovy a u nás bude medzitým doznievať vystúpenie našich hokejistov. Nebudeme si klamať, nominovaní hráči sklamali ako mužstvo na celej čiare. Všetky očakávané opory boli pre slovenský výber skôr iba brzdou. Najväčšie hviezdy sklamali najviac, pretože za štyri zápasy na olympijskom turnaji ukázali snáď viac chýb ako v doterajšom priebehu NHL. Na spočítanie dobrých výkonov by nám stačila aj jedna ruka nešikovného drevorubača, ktorý už prišiel o pár prstov.

Samozrejme, za zlými výkonmi nemôžeme hľadať iba hráčov. Ich výkony síce rozhodujú na ľade, lenže naň ich posielajú tréneri. Tí neukázali nič svetoborné, skôr sme v ich podaní videli množstvo chýb. Ukázali ich pri skladaní formácií, kaučingu počas zápasov a tiež príprave naň. Skladanie nominácie je už kapitola sama o sebe, ktorá sa vlastne rieši viac teraz, akoby to vyzeralo tak, že zverejniť sa má snáď zajtra...

Na hráčoch a tréneroch sa nenechala v minulých dňoch nitka suchá, čo je správne. Ak totiž majú byť oslavovaní pri úspechoch, tak presne v takej istej miere musia byť aj vrátení na zem pri neúspechoch. No v týchto dňoch sa venuje pozornosť iba im a k tomu sa pridáva pokračovanie Šatan story. Pritom sú to témy, ktoré nejdú do hĺbky problému. Najväčším problémom slovenského hokeja totiž nie sú slabí hráči a otázky okolo trénerov, najväčším problémom sú tí, čo ho riadia.

Veľa ľudí si myslí, že problémom je to, že štát sa nestará o šport a nedáva doň dostatok financií. Áno, majú pravdu, ale iba čiastočnú. Hokej totiž dostáva aj tak dostatok peňazí na to, aby bol kdesi inde. Nie je to síce tak veľa ako inde, no stále by sa za to dalo niečo vybudovať. Lenže slovenský hokej nemá schopných ľudí vo vrcholných funkciách, ktorí by dokázali tieto financie na niečo premeniť. A nemyslím iba súčasnosť, pretože za súčasný stav môže predovšetkým minulosť.

Nestačí iba meniť reprezentačných trénerov, čo bolo snáď jediné, čo títo páni dokázali. Oni sa totiž nepostarali o to, aby tréneri pracovali s dostatočným hráčskym materiálom. Už dlhé roky vedú náš hokej tí istí ľudia. Teraz sú síce aspoň na pohľad niekde v závetrí, no buďte si istí, že oni stále rozhodujú a na zväze majú nastrčené figúrky. Preto dúfam, že tento neúspech v Soči aspoň trochu zatrasie ich pozíciami, hoci tomu moc neverím. No fanúšikovia by sa nemali vybíjať v diskusiách o hráčoch a tréneroch, ale hnev zamieriť na tých, čo skutočne zničili náš hokej. Iba tak bude nejaká šanca na zmenu.

V diskusii sa vyjadrite, aký podiel na neúspechoch majú funkcionári?