Main Content

ZOH14-biatlon: Sanitra sledoval štafetu ako divák, priliš si ju však neužil

piatok, 21. február 2014 20:05 | Autor: TASR

Červená Poľana 21. februára (TASR) - Juraj Sanitra, strelecký tréner zlatej Anastasie Kuzminovej, hodnotil výkon ženskej štafety na ZOH v Soči síce iba z pohľadu diváka, keďže v nej nemal svoju zverenku, no veľmi kriticky. "Takú katastrofálnu streľbu si v histórii mojej trénerskej práce ani nepamätám," uviedol.

Slovenky nastúpili bez dvojnásobnej olympijskej šampiónky Anastasie Kuzminovej, a tak Juraj Sanitra sledoval dianie na trati v podstate len ako fanúšik. Vychutnávať si však nemal príliš čo. Kvartetu v zložení Jana Gereková, Paulína Fialková, Terézia Poliaková a Martina Chrapánová vôbec nevyšla streľba a s piatimi trestnými okruhmi a 19 dobíjaniami zaznamenalo najhoršiu bilanciu zo všetkých štartujúcich. "Veľmi ťažko sa na to pozeralo, pretože dievčatá boli na strelnici veľmi, veľmi nepresné. Takú katastrofálnu streľbu si v histórii mojej trénerskej práce ani nepamätám. Z toho naozaj nemohlo byť lepšie umiestnenie, aké nakoniec bolo," povedal Sanitra pre TASR.

Slovenky preteky ani nedokončili, keďže na najlepšie stratili jeden okruh a traťoví komisári stiahli Chrapánovú po záverečnej streľbe. V oficiálnych výsledkoch ich klasifikovali na 14. mieste zo sedemnástich krajín, pričom Francúzky skončili už na prvom úseku po páde Marie-Laure Brunetovej. "Je to smutné, pretože na olympiáde treba aspoň dobehnúť do cieľa. Dievčatá nepredviedli taký výkon, aký som od nich očakával. Pritom nemali čo stratiť, mohli ísť uvoľnene, zabojovať a ukázať sa v pozitívnom svetle. Preteky sa im však vôbec nevydarili. Myslím si, že na dievčatách sa podpísalo aj to, že dlhší čas nepretekali a niekoľko dní stáli," pokračoval.

Podľa Sanitru neboli piatkové preteky výnimočné len z pohľadu nepresnej mušky Sloveniek. "Celkove boli veľmi špecifické a zvláštne. Hlavne úvod, keď sa hneď roztrhalo štartovné pole. Bol tam pád Nemiek a Francúzky museli skončiť krátko po začiatku. Tým pádom sa otvorila šanca pre naše mladé dievčatá, ale tie ju nevyužili."

Trénerská legenda Juraj Sanitra, ktorý sa zaslúžil o všetky štyri biatlonové medaily Slovenska na ZOH v histórii, sa dotkol aj svojej práce a nejasnej budúcnosti. Po sezóne mu totiž končí dohoda s tímom Anastasie Kuzminovej a zatiaľ nevie, či ju predĺžia. "Moja budúcnosť lieta niekde v oblakoch. Teraz som sa sústredil na olympiádu, a tak som nad ňou príliš neuvažoval. Ešte nie je po sezóne, čakajú na nás záverečné kolá Svetového pohára, ako bude ďalej a či zostanem súčasťou tímu Kuzminová uvidím neskôr. Možno ešte niečo predebatujeme, no možné je aj to, že spoluprácu uzavrieme zlatou medailou v Soči."