Main Content

Analýzy 16. kola 1. Bundesligy: Kompletný víkendový program

sobota, 11. december 2010 12:07 | Autor: Sport7 sk

Analýzy 16. kola 1. Bundesligy: Kompletný víkendový program
Analýzy 16. kola 1. Bundesligy: Kompletný víkendový program | zdroj: SITA

16. kolo nemeckej Bundesligy zahájili hráči Hannoveru a Stuttgartu. V piatkovej predohrávke zvíťazil favorizovaný Hannover 2:1 a predbežne sa usadil na druhej priečke tabuľky. Lídrom tabuľky je naďalej nezastaviteľný Dortmund, ktorý má na čele 9-bodový náskok. Pripravili sme pre vás analýzu k víkendovým zápasom, nech sa páči...


Sobota


FC Bayern Munchen - FC St. Pauli, 15.30

Predstavitelia Bayernu museli byť tento týždeň po zápase Ligy Majstrov proti Baselu spokojní. Frank Ribéry sa totiž presadil dvakrát a domáci tak naznačili, že sa opäť pokúsia zopakovať minuloročné finále v tejto súťaži. Na druhej strane však Bayern stratil v minulom kole Bundesligy všetky tri body v zápase v Gelsenkirchene, keď ho domáce Schalke porazilo 2:0. Mrzieť môžu najmä nevyužité šance z prvého polčasu a ľahkovážny prístup obrancov na začiatku druhého polčasu, pri ktorom červenobieli dovolili Raulovi a spol. dvakrát sa presadiť.

Bayern tak stráca na vedúci Dortmund už priepastných 17 bodov a v zostávajúcich 19 zápasov musí vyhrať minimálne 15 aby si udržal akú- takú nádej na titul, ktorý vyzerá byť stratený. Hráči Luisa van Gaala navyše navyše strácajú 6 bodov na tretiu priečku zaručujúcu účasť v Lige Majstrov, a ak by nedosiahli ani túto métu, bola by to senzácia.

Ich sobotňajší súper St.Pauli v poslednom kole porazil doma Kaiserslautern, no čo sa týka zápasov vonku, hráči nováčika nevyhrali posledné tri, pri ktorých inkasovali 8 gólov a nevsietili ani jeden.

Hamburger SV - Bayer 04 Leverkusen, 15.30

Toto určite jeden z najzaujímavejších zápasov v tomto kole Bundesligy. Hamburger je blízko k dotiahnutiu sa na najlepších, zatiaľ čo Leverkusen je jediným mužstvom, ktorý ešte neprehral na ihrisku súpera a zdá sa, že je aj jediným mužstvom, ktoré môže v tejto sezóne konkurovať Dortmundu.

Domáci sa v tabuľke v poslednej dobe riadne prepadli, keď momentálne okupujú až 9 priečku s 21 bodmi na konte. Tento stav zabezpečili hlavne slabé výsledky SV mimo domácej pôdy. Všetky 4 prehry, ktoré Hamburg utrpel v predchádzajúcich 6 týždňoch sa stali v zápasoch vonku, tá posledná v minulom kole vo Freiburgu.

Leverkusen naposledy doma porazil Capkov z Kolína v podobe 3:2, čím dosiahol len tretie víťazstvo z posledných ôsmych zápasov pred vlastnými fanúšikmi. Hostia vedia, že ich šnúra neporaziteľnosti na ihriskách súperov nebude trvať navždy, no vzhľadom na skutočnosť, že v Európskej lige si zabezpečili už v predstihu prvé miesto v tabuľke si myslíme, že podajú vysoko koncentrovaný výkon.  Nasledujúci zápas s Atleticom Madrid ich teda strašiť vôbec nebude.

Hoffenheim - FC Nurnberg, 15.30

Hoffenheim naposledy úspešne remizoval so Stuttgartom, keď hral od 41 minúty len s desiatimi hráčmi. Momentálne komfortne okupuje šiestu priečky ligovej tabuľky s 23 nazbieranými bodmi. Navyše pred domácim publikom sú výkony Hoffenheimu stabilne kvalitné. Norimberg na druhej strane po skvelých výsledkoch v minulom kole utrpel už štvrtú prehru v rade (11 inkasovaných a len jediný vsietený gól), tentokrát doma s vedúcim mužstvom tabuľky Dortmundom v pomere 0:2. Napriek tomu, že sú hostia očividne v hernej kríze, nepredpokladáme jednoznačné víťazstvo domácich. Preto zvolíme radšej stávku na počet gólov v zápase.

FC Koln - Eintracht Frankfurt, 15.30

Capkovia sa v minulom kole veľmi snažili, no prehre v Leverkusene nezabránili.  Momentálne majú rovnaký počet bodov ako Stuttgart (12b)  a nachádzajú sa na 16 priečke tabuľky, teda určite blízko z zostupovým vodám. Na svojich hlavných tabuľkových rivalov stráca Kolín 5 resp. 6 bodov.  V tomto zápase sa domáci budú určite chcieť svojim verným konečne po striedavých výkonoch odvďačiť víťazstvom. Forma ich protivníka z Frankfurtu navyše nevyzerá pred Vianocami nejako oslňujúco.

Hostia avšak v minulom kole zvíťazili doma spornou penaltou proti zázraku sezóny Mainzu, ktorú premenil grécky reprezentant Theofanis Gekas len 6 minút pred koncom zápasu. V tabuľke sa Frankfurt nachádza na šiestej priečke s rovnakým bodovým ziskom ako Bayern a Hoffenheim, keď lepšie výkony predvádza paradoxne pred zrakmi cudzích divákov. Vyššie spomínaný Gekas je najlepším strelcom doterajšieho priebehu Bundesligy a my veríme, že sa v tomto tesnom zápase presadí.

FC Kaiserslautern - VfL Wolfsburg, 15.30

Po tom, čo sa v zápasoch K´lauternu proti Norimbergu a Schalke zdalo, že mužstvo ide výkonnostne opäť hore, prišla nepríjemná prehra na ihrisku rivala z St.Pauli (1:0). Výsledkom toho je, že nielen Kaiserslautern, St. Pauli ale aj najbližší súper K´lauternu Vfl Wolfsburg má 17 bodov. Všetký tri mužstvá teda zhodne bojujú v strede ligovej tabuľky. Wolfsburg ťahá šnúru štyroch remíz v rade a proti domácim, ktorí majú silnejšie zápasy práve doma sa pokúsi pretrhnúť túto sériu a konečne zvíťaziť. Šampióni z roku 2009 sa túto sezónu trápia od samotného začiatku a pri posile akou sa javil Diego v spoločnosti s Ďžekom a Grafitem je to určite málo. Minulé kolo sa Wolsburgu nepodarilo proti Werderu Brémy skórovať len druhýkrát v sezóne, takže aj z tohto pohľadu by sa hosťom malo podariť vsietiť nejaký ten gól. Na druhej strane slabšia obrana Wolfsburgu a útočný charakter K´lauternu na vlastnom štadióne môže zabezpečiť viacero gólových príležitostí aj pre domácich.

Borussia Dortmund - SV Werder Bremen, 18.30

Podobne ako v Hamburgu, aj v Dortmunde sa očakáva zaujímavý zápas. Líder tabuľky sa stretne s Werderom, ktorý naposledy porazil slávny Inter Miláno jednoznačným pomerom 3:0. Hosťom bude chýbať Almeida a pri neúčasti ďalších maródov bude pre zverencov Thomasa Schaafa cenný každý bod. Werder sa po neúspechu v skupinovej fáze Ligy Majstrov môže plne sústrediť na domácu súťaž.

Naproti tomu však Dortmund čaká veľmi dôležitý zápas v Európskej lige proti Sevilly. Ak chcú Žltočierni postúpiť do vyraďovacích bojov musia v Španielsku zvíťaziť. Dortmund momentálne v Bundeslige vyhral šesť zápasov v slede a už len jedno víťazstvo mu chýba na vyrovnanie víťaznej série z predchádzajúcich kôl. Domáci navyše disponujú najlepšou obranou v lige a navzdory tomu, že Werder strelil tri góly európskym šampiónom, hostia gólové radosti očakávať nemôžu. Všetky čísla hovoria v prospech domácich a aj preto očakávame ich víťazstvo.


Nedeľa


SC Freiburg - Borussia M'gladbach, 15.30

Naposledy gólom Cissého zo začiatku zápasu zvíťazil Freiburg prekvapujúco nad Hamburgom. Domáci v predchádzajúcich 15 zápasoch skórovali vždy aspoň jedenkrát, a ak sa vám zdá táto štatistika irelevantná, tak pri pohľade na lídra tabuľky z Dortmundu to platí rovnako. Freiburg nazbieral v tejto sezóne už 24 bodov, čo je 70% bodov, ktoré ho minulú sezónu zachránili pred zostupom. Oproti tomu M´gladbach získal len 10 bodov a  pri priemere  troch inkasovaných gólov na zápas nič nevysvetliteľné. Borussia prehrala 3 zápasy v rade, naposledy proti Hannoveru, keď bol vylúčený Bobadilla. Pre hostí je životne dôležité nazbierať v zostávajúcich dvoch zápasoch nejaké body, no a v druhej polovici súťaže budú musieť na záchranu v Bundelisge podať nadľudské výkony.

My veríme, že Papiss Cissé sa proti jednej z najhorších defenzív v histórii Bundesligy opäť presadí.

1. FSV Mainz 05 - Schalke, 17.30

Schalke zvíťazilo v priebehu štyroch dní dvakrát. Najprv porazili Bayern 2:0 a následne v Portugalsku vyhrali nad Benficou 2:1. Jediným hráčom, ktorý skóroval v obidvoch zápasoch bol Howedes, ktorého forma stúpa zo zápasu na zápas. Prvýkrát v histórii Ligy Majstrov sa stalo, že dve nemecké mužstvá skončili na čele svojich skupín, čo len potvrdzuje, že sila nemeckého futbalu je silná aj na klubovej scéne.

Napriek tomu, že v Lige Majstrov sa Schalke darí, v Bundeslige je tomu presný opak. Pätnásta priečka a len 16 bodov po miliónových nákupoch či príchode Felixa Magatha nemôže byť uspokojivá. Naposledy čo Schalke hralo dôležitý pohárový zápas, obdržalo následne v Bundeslige v Kaiserslauterne päťgólovú nádielku a aj preto si radšej premyslíme stávky na hostí.

Mainz sa drží na výbornej druhej priečke, napriek tesnej prehre vo Frankfurte. Mužstvo neremizovalo v tejto sezóne ešte ani raz a vzhľadom na výbornú defenzívu aj s našim Radom Zábavníkom si myslíme, že Schalke sa bude len s ťažkosťami v útočnej fáze presadzovať.


Ďalšie víkendové analýzy


Premier League
Primera Division