Main Content

Takto by mohla vyzerať naša nominácia na ZOH 2018!

štvrtok, 20. február 2014 16:14 | Autor: Jakub Mihálik

Takto by mohla vyzerať naša nominácia na ZOH 2018!
Takto by mohla vyzerať naša nominácia na ZOH 2018! | zdroj: © TASR

Olympiáda v Soči hokejovému Slovensku nepriniesla veľa radostí. Fanúšik nebude na rok 2014 spomínať ako na Turín, či Vancouver, a čo najskôr bude chcieť zabudnúť. Môže sa tešiť na ZOH 2018, ktoré usporiada Južná Kórea? Ako by mohla vyzerať zostava Slovenska na siedmej zimnej olympiáde v histórii samostatného Slovenska?

Nebudeme si stavať vzdušné zámky. Časy, keď sme na olympiáde dokázali predčiť aj tie najväčšie veľmoci, sú pravdepodobne preč. Na to, aby sme sa opäť mohli vrátiť medzi olympijsku špičku, musíme svojich hráčov systematicky pripravovať na vrcholy jednotlivých olympijskych cyklov Treba konečne preklenúť dobu medzi zlatou generáciou, ktorá Slovensku priniesla toľko úspechov, a ich nasledovníkmi. Čas na to, aby sme začali pracovať s olympionikmi pre rok 2018 nastane...teraz!

Prirodzene, je predčasné odhadovať, kto sa kde vo svojej hokejovej kariére ocitne o štyri roky. Predpokladajme, že so slovenskými hokejistami to nepôjde dolu vodou, na druhej strane však nepredpokladajme, že zrazu vyrastú desiatky nových talentov zo dňa na deň. Vyberme sa teda strednou cestou a ukážme si, ako by mohla vyzerať olympijska nominácia pre rok 2018, ak všetko pôjde aspoň priemerne dobre.

Brankári

Jaroslav Halák (32) - Náš najlepší gólman histórie NHL bude v roku 2018 vo veku 32 rokov na vrchole svojich brankárskych síl. Takmer 12-ročné skúsenosti z najlepšej ligy sveta, ako aj nespočet medzinárodných podujatí, ktoré Halák absolvoval, z neho opäť spravia brankársku jednotku. Skúsenosti z 2 olympijskych turnajov ho opäť budú radiť medzi predpokladané opory tímu.

Jaroslav Janus (28) - Dvadsaťosemročný gólman, ktorý svoju kariéru odštartoval v Zámorí, sa predsa len rozhodne ostať v Európe, kde bude patriť medzi najrešpektovanejších brankárov. Blízko olympijskej nominácii bol už  v roku 2014, no do výberu sa len tesne nedostal. Vyzretosť a stabilizácia výkonov by mu však o 4 roky neskôr miestenku mali zabezpečiť. 

Július Hudáček (29) – Starší z bratskej dvojice Hudáčkovcov si na rozdiel svojho brata udrží prísun reprezentačných pozvánok. Z českej extraligy sa po vyrovnaných výkonoch opäť posunie do niektorej z kvalitnejších európskych súťaží, čo mu zabezpečí v nominácii pozíciu trojky.

Prekvapenie nominácie?

Matej Tomek (20) – Tento výber je možno len zbožným želaním, no brankár Tomek by mohol zabezpečiť na olympiáde kontinuitu. Navyše, žiaden iný brankár, pri ktorom by sme si mohli povedať, že je talentom podobný rozmerom Jara Haláka, sa v strednej generácii nenachádza. Z nominácie zo Soči Peter Budaj a Ján Laco prelomia hranicu 37 rokov a nevedno, či si dokážu tak dlho udržať stabilné výkony. Matej Tomek je už teraz, vo veku 16 rokov, brankárom reprezentačnej osemnástky, ktorá pôsobí v 1. lige a drží v nej solídne čísla 2,39 gólu na zápas a 93,6%-ná úspešnosť. A to chytá proti dospelým! 

Obrancovia

Zdeno Chára (40) – povedzme si pravdu, ani do roku 2018 nám pravdepodobne nevyrastie lepší obranca ako je Zdeno Chára. Zdeno je rodený športovec a na pozícii obrancu sme neraz svedkami špičkových hráčov po štyridsiatke, tak prečo by jedným z nich nemal byť náš obor? Zdeno sa dokáže udržiavať v špičkovej kondícii, vekom akoby dozrieval a jeho chuť do hokeja mu môžu závidieť aj oveľa mladší zadáci. Zdenovi v Bostone končí terajšia zmluva v roku 2017. Je len málo takých, ktorí by si stavili na to, že ju ešte o nejaký rôčik ešte predĺži. V tom prípade na olympiáde nemôže v slovenskom drese chýbať. Je predsa najskúsenejší.

Andrej Sekera (31) – Nevydarená olympiáda v Soči stranou, Andrej Sekera je našim jednoznačne najlepším ofenzívnym bekom. Na ZOH bude mať ešte stále len 31 rokov, čo je ideálny vek pre obrancu. Andrej v tom období bude patriť medzi rešpektovaných zadákov v rámci NHL, stabilizuje svoju výkonnosť dozadu i dopredu a bude nedieľnou súčasťou slovenskej reprezentácie. Na kórejskej olympiáde zažiari.

Ivan Baranka (32) – Európsku defenzívnu školu bude predstavovať Ivan Baranka, ktorý sa zúčastní svojej tretej olympiády. V Soči patril medzi najlepších a vekom jeho skúsenosti len porastú. Obojsmerný obranca sa nám určite zíde.

Andrej Meszároš (33) – Hoci pôjde už o jeho štvrtú olympiádu, Meszároš bude mať stále len 33 rokov. Ak sa mu budú vyhýbať zranenia, bude sa môcť opäť do tej formy, ktorá z neho v minulosti spravila jedného z najkomplexnejších obrancov NHL. Stabilizácia výkonov, dobrý zdravotný stav a ešte väčšie skúsenosti, to sú dôvody, prečo Andrej nebude chýbať ani na ZOH 2018.

Dominik Graňák (35) – Aj kvôli Dominikovi Graňákovi sme do výberu zaradili vyšší počet obrancov. Jeden z najlepších obrancov európskych súťaží totiž vyvoláva otázniky kvôli svojmu chorobopisu. Vynechal dvoje olympijske hry a v roku 2018 by tak možno pod piatimi kruhmi debutoval, napriek nespočet účastí na MS. V 35 rokoch by ešte stále mal čo ponúknuť, keďže rýchlosť nebola nikdy najväčšou prednosťou Dominikovej hry, a tak sa zub času na ňom neprejaví až tak výrazne.

Michal Sersen (32) – Sersenovi bohužiaľ unikla tohtoročná olympiáda kvôli zraneniu, no ani za 4 roky by nemal v menoslove, s ktorým sa pre olympiádu počíta, rozhodne chýbať. Skúsený bek KHL je spoľahlivým obrancom s ofenzívnymi chúťkami a vďaka pôsobeniu v Európe aj dostatočnými skúsenosťami s reprezentačným dresom. 

Patrik Luža (23) – Staršiu generáciu obrancov na turnaji bude dopĺňať hokejová omladina a za štvorročný reprezentačný cyklus sa na rešpektovaného zadáka vypracuje Patrik Luža. Luža patril v reprezentácii k lídrom vo všetkých mládežníckych výberoch, preto sa dá očakávať, že plynule prejde aj medzi seniorov. Tam by takisto mal potvrdiť svoju univerzálnosť, hru do tela, ale aj dobrú rozohrávku, strelu i taktickú vyspelosť.

Martin Marinčin (26) – Jedným z hráčov, ktorí by mohli zužitkovať skúsenosť z turnaja v Soči je Martin Marinčin. Naozaj nádejný obranca získa stabilné miesto v rámci NHL po tom, čo odstráni výkyvy svojej hry a naplno rozvinie svoj obojsmerný potenciál. Marinčin je obranca s predpokladmi hrať v prvých dvoch formáciách a vo veku 26 rokov už určite bude mať čo reprezentácii ponúknuť.

Martin Gernát (24) – Ďalším z hráčov, ktorým dvere do NHL otvoril klub Edmonton Oilers je Martin Gernát. Martin už  v začiatkoch svojej kariéry prejavoval náznaky svojho ofenzívneho potenciálu na pozícii obrancu, a ten bude môcť v NHL naplno rozvinúť po tom, čo sa prehryzie povinnou jazdou na farme. Po nej však môže vyrásť vo veľkú oporu. S výškou 195 centimetrov a ofenzívnymi inštinktmi Ľuba Višňovského by sme na tomto Košičanovi mohli v budúcnosti stavať.

Prekvapenie nominácie?

Erik Černák (20) – Faktor „Čooo?“ sa možno pri tomto mene derie všetkým tým, ktorí Erika sledovali na MS do 20 rokov v roku 2014, no verte, či nie, Erik Černák patrí medzi najväčšie talenty obrany za ostatných niekoľko rokov. Už to, že vo veku 16 rokov debutoval medzi o 3 roky staršími hráčmi svedčí o tom, že tento 192 centimetrov vysoký hráč prevyšuje svojich rovesníkov. Ak dokáže Černák stabilizovať svoju výkonnosť, upútať zámorských skautov a naplniť svoj potenciál, môžeme na ZOH 2018 sledovať 20-ročného hráča nesmelo nakukujúceho do NHL.

Útočníci

Tomáš Tatar (27) – Dnes mladík, no v roku 2018 bude patriť medzi skúsené opory tímu. Tomáš Tatar si v NHL medzičasom vydobyje pozíciu hráča, ktorý je schopný v sezóne strieľať 20-30 gólov v každej sezóne. To z neho bude robiť strelca číslo 1 v slovenskom tíme a Tomáš sa zaradí medzi lídrov našej ofenzívy.

Martin Reway (23) – Neuveriteľný potenciál sa skrýva v Martinovi Rewayovi, ktorý sa do roku 2018 prebojuje do prvých dvoch formácií Montrealu Canadiens. Čistý ofenzívny talent totiž nemožno zabíjať v checking-line a to bude zrejmé aj koučovi slovenskej reprezentácie na ZOH 2018. Martin Reway je skĺbením geniálnej prihrávky, ofenzívneho inštinktu, dobrej strely príklepom a neskutočného videnia, a navyše počas prvých rokov v Zámorí ukazuje zlepšenie defenzívnej práce, čo z neho robí ideálneho kandidáta na post centra prvého útoku. Dosť bolo deštruktívnych centrov, tento mladík môže reštartovať pozíciu tvorivého centra.

Tomáš Jurčo (25) – Nevedno, či Tomáš Jurčo a Tomáš Tatar v čase konania nasledujúcej olympiády budú ešte spoluhráčmi v Detroite, no ak by aj nie, určite by si radi zaspomínali na svoju spoluprácu zo začiatkov ich kariéry v NHL. Jurčo je ideálnou voľbou na krídlo jedného z prvých dvoch útokov. Je kreatívny, technicky vyspelý a strelecky aktívny. V 25 rokoch už musí patriť medzi stabilných hráčov NHL, zbierajúcich 50 a viac bodov na sezónu.

Richard Pánik (27) – Ďalší hráč, ktorý sa zatne a vydrží v NHL, čo mu vynesie stabilné miesto v prvých dvoch formáciách. Dobrý korčuliar s výbornou kontrolou puku, schopný hrať fyzickú hru i vymyslieť niečo smerom dopredu medzičasom získa viac reprezentačných skúseností a vo veku 27 rokov bude patriť medzi silnú strednú generáciu. 

Marek Hrivík (26) – Pánikov takmer rovesník, Marek Hrivík, síce pravdepodobne v NHL neprerazí, no jeho fyzické parametre, defenzívna hra, ale aj to, že slovenská reprezentácia bude aj naďalej trpieť na nedostatok centrov, spôsobia, že po presune do Európy nájde Hrivík miesto v reprezentácii. Jeho obojsmerná hra sa bude určite hodiť.

Marián Hossa (39) – Áno, Marián Hossa bude mať už 39 rokov, a áno pravdepodobne pôjde o jeho úplne poslednú reprezentačnú akciu, no „Hossička“ bude ešte stále platným hráčom olympijskeho výberu. Kto vidí jeho prácu smerom dozadu, fyzickú silu i ofenzívne inštinkty, ktoré sa vyskytujú raz za desaťročie, musí priznať, že ani v roku 2018 sa nenájde nikto, kto by Hossu vytlačil. Mariánov kontrakt síce presahuje jeho dovŕšenie štyridsiatky, no tak dlho pravdepodobne hrať nebude. Na ZOH 2018 poslednýkrát zabojuje o vytúženú reprezentačnú medailu.

Marián Gáborík (36) – Tridsaťšesť rokov, oveľa nižší kontrakt, no stále so strelou švihom ako nikto. Mariánovi Gáboríkovi sa snáď budú zranenia vyhýbať a potom bude môcť opäť raz reprezentácii dokázať, že takých strelcov ako on, veľa nemala. Za predpokladu, že ostane zdravý, musí aj napriek pokročilému veku v zostave figurovať.

Peter Cehlárik (22) – Achillovu pätu slovenského hokeja, pozíciu centra, bude pomáhať zaceliť center, ktorý síce nevyniká korčuľovaním, no hokejovými prednosťami ako prihrávka, fyzická hra, obranná fáza a cit pre hru, potvrdí predpoklady pre ideálneho centra spodných dvoch formácií. O Cehlárikovi sa dlho hovorí ako jednom z nastupujúcej generácie a naplno to bude môcť prejaviť už na najbližšej olympiáde.

Marko Daňo (23) – Ak hovoríme o nastupujúcej generácii, nemôžeme opomenúť prvokolový výber z draftu 2013, Marka Daňa. Marko môže do olympiády vyrásť v nebezpečného krídelníka, schopného zahrať aj na pozícii centra. Na to však čo najskôr musí začať svoju zámorskú misiu, ktorá mu prinavráti stratenú dravosť, o ktorú ho obral pobyt v štvrtej formácii neustále brániaceho Slovanu. Marko má útočné inštinkty, čo potvrdil na MS 18 v roku 2012 i MS 20 v roku 2013, na ktorých sa stal najlepším strelcom. Jeho dvojročné pôsobenie v KHL vycibrili jeho defenzívne schopnosti, no na to, aby sa stal hráčom vhodným do prvých formácií reprezentácie, potrebuje zmenu štýlu. Vo veku 23 rokov by už mohol stabilnejšie hrávať v NHL a tieto skúsenosti by mohol zužitkovávať postupne aj v drese reprezentácie.

Tomáš Záborský (30) – Rodený strelec s kvalitným korčuľovaním, šikovnými rukami a dobrým čítaním hry sa v tom období bude pohybovať na vrchole svojich síl. Rešpektovaný strelec KHL bude zastupovať strednú generáciu slovenského hokeja, akési spojivko medzi mladými a staršími hráčmi. Už v Soči ukázal, že stačí na medzinárodnú úroveň, o 4 roky by mal byť ešte o niečo skúsenejší.

Peter Olvecký (32) -  Spoľahlivý center si svoju úlohu v defenzívnejšie ladenej formácii môže zastať aj o štyri roky, keď bude mať stále len 32 rokov. Obojsmerní centri sú u nás vysoko žiadaným tovarom, a tak v roku 2018 pokojne môže figurovať.

Prekvapenie nominácie?

Peter Valent (21)
– Možno trošku hokejové sci-fi, no veľký talent slovenského hokeja, Banskobystričan Peter Valent, by mohol nasledovať kroky Tomáša Jurča, ktorý v rovnakom veku, ktorý Valent dosiahne v roku 2018, debutoval na olympiáde. Peter Valent v minulosti prekonal rekord Mariána Gáboríka, ako najmladšieho hokejistu, ktorý nastúpil v slovenskej extralige, a tak nečudo, že istá dávka pozornosti je na mladíka upriamená aj smerom do budúcnosti. Valent by na turnaji mohol zbierať skúsenosti, a keď to nevyjde s týmto mladíkom, v jeho ročníku si reprezentačnú budúcnosť pýta aj Radovan Bondra.