Main Content

ZOH14-Severská: Nóri zlatí v súťaži družstiev, obhajcovia z Rakúska tretí (2)

štvrtok, 20. február 2014 14:05 | Autor: TASR

ZOH14-Severská: Nóri zlatí v súťaži družstiev, obhajcovia z Rakúska tretí (2)
ZOH14-Severská: Nóri zlatí v súťaži družstiev, obhajcovia z Rakúska tretí (2) | zdroj: © TASR

Červená Poľana 20. februára (TASR) - Nórski združenári Magnus Hovdal Moan, Haavard Klemetsen, Magnus Krog a Jörgen Graabak zvíťazili v súťaži družstiev v severskej kombinácii na ZOH v Soči a získali zlaté medaily. Druhé miesto v dramatickom finiši behu na lyžiach obsadilo nemecké kvarteto v zložení Eric Frenzel, Björn Kircheisen, Johannes Rydzek, Fabian Riessle, ktoré viedlo po skokoch na veľkom mostíku. Bronz si vybojovali obhajcovia prvenstva z Vancouveru 2010 z Rakúska v zostave Lukas Klapfer, Christoph Bieler, Bernhard Gruber, Mario Stecher.

Po dopoludňajších skokoch strácali Nóri na vedúcich Nemcov 25 a na druhých Rakúšanov 18 sekúnd. Bežecká štafeta bola od začiatku súbojom týchto troch tímov, ostatné kvartetá mali viac ako minútový odstup. Aj do záverečného úseku vybiehali finišmani Jörgen Graabak, Fabian Riessle a Mario Stecher s minimálnym odstupom.

V dramatickom závere došli ako prvému sily Rakúšanovi Stecherovi, ktorý nestačil na mladších kolegov a do cieľa prišiel napokon so stratou 3,4 sekundy. O zisku zlata rozhodol Nór Grabaak až v cieľovej rovinke na záverečných 100 metroch a po prvenstve v individuálnych pretekoch na veľkom mostíku si vybojoval v Soči druhý cenný kov. Druhého Nemca Riessleho delili od prvého miesta iba tri desatiny sekundy.

Nórsko získalo združenárske zlato druhýkrát v olympijskej histórii, predtým severania triumfovali v Nagane 1998.

 

Súťaž družstiev (skok na veľkom mostíku+4x5 km): 1. Nórsko (Magnus Hovdal Moan, Haavard Klemetsen, Magnus Krog, Jörgen Graabak) 47:13,5, 2. Nemecko (Eric Frenzel, Björn Kircheisen, Johannes Rydzek, Fabian Riessle) 47:13,8, 3. Rakúsko (Lukas Klapfer, Christoph Bieler, Bernhard Gruber, Mario Stecher) 47:16,9, 4. Francúzsko (Sebastien Lacroix, Francois Braud, Maxime Laheurte, Jason Lamy Chappuis) 48:26,3, 5. Japonsko (Hideaki Nagai, Jusuke Minato, Jošito Watabe, Akito Watabe) 48:30,6, 6. USA (Bryan Fletcher, Todd Lodwick, Taylor Fletcher, Bill Demong) 49:35,1, 7. Česko (Pavel Churavý, Tomáš Slavík, Miroslav Dvořák, Tomáš Portyk) 49:36,1, 8. Taliansko (Lukas Runggaldier, Armin Bauer, Samuel Costa, Alessandro Pittin) 50:04,7, 9. Rusko (Jevgenij Klimov, Nijaz Nabjejev, Ernest Jahin, Ivan Panin) 52:49,8