Main Content

Kokosy na snehu v Soči skončili. Natočia o nich ďalší film?

utorok, 18. február 2014 11:51 | Autor: Silvia Petrašková

Kokosy na snehu v Soči skončili. Natočia o nich ďalší film?
Kokosy na snehu v Soči skončili. Natočia o nich ďalší film? | zdroj: © TASR

„Niektorí ľudia neveria, že jamajský bob zvíťazí!“ Výrok zo slávneho filmu Cool Running (Kokosy na snehu) z roku 1993 aj vďaka tohtoročnej olympiáde nanovo ožil. Postarala sa o to dvojica bobistov Winston Watts a Marvin Dixon. Do Soči sa síce kvalifikovali až na poslednú chvíľu no od tohto historické momentu na seba priťahovali pozornosť všetkých navôkol.

V doterajšom priebehu ZOH sme boli svedkami už viacerých nezabudnuteľných momentov, ktoré sa už teraz zapíšu veľkými písmenami do histórie tohtoročnej olympiády. Nič však u  divákov nepriťahovalo už od samotného otváracieho ceremoniálu takú pozornosť, ako ostro sledovaná exotická dvojica športovcov z Jamajky. Watts a Dixon predviedli v Soči veru poriadnu šou a miliónom fanúšikom na celom svete dokázali, že Jamajka to nie je len Usain Bolt, ale aj bobovanie, ktoré v tejto krajine začína byť doslova celonárodným športom číslo jeden. Svedčí o tom aj fakt, že kôli miestenke na tohtoročné ZOH bojovala nielen dvojica spomínaných aktérov, ale doslova celá krajina. Do posledného momentu totiž nebolo jasné, či sa Jamajka nakoniec na ZOH v Soči kvalifikuje.

Celú sezónu neúnavne bojovali najmä s nedostatkom finančných prostriedkov, aby sa na olympiádu vôbec mohli dostať. Aj vďaka neskonalej podpore od miestnych priaznivcov a ich verejnej zbierke sa im to nakoniec podarilo a slávny filmový príbeh tak mohol nanovo ožiť. Ten inšpiroval olympijské zápolenie ich predchodcov ešte z roku 1988 na ZOH v Calgary, kde sa Jamajčania predstavil vôbec po prvýkrát.

Od tohto momentu sa Jamajka zakaždým pokúša o olympijskú kvalifikáciu. Čuduj sa svete, darí sa jej to viac, než ktorejkoľvek inej krajine. Jamajskí reprezentanti sa na ZOH spustili ľadovým toboganom naposledy ešte v Salt Lake City v roku 2002. Ani v jednom zo spomínaných prípadov však neboli medailovo úspešní.

Bojovnosť a veľké odhodlanie im však nechýbalo ani na tohtoročnej olympiáde a to aj napriek tomu, že ich mnohí brali ako olympijských exotov, ktorí tu boli len na to, aby priťahovali pozornosť kamier a divákov. K nelichotivému výsmechu zo strany neprajných fanúšikov sa k tejto dvojici ešte pred ich samotným štartom pridali ďalšie neočakávané problémy. Ich tréning totiž zdržala zatúlaná batožina v ktorej mali svoje boby a sklznice. Tie si nakoniec museli požičať od bobistov z inej krajiny. Aj napriek všetkým problémom sa exotická dvojica z Jamajky včera postavila na štart v druhej jazde mužského závodu v dvojsedadlových boboch. Ich jazda v olympijskom ľadovom tobogane sa však neskončila najšťastnejšie. S časom 4,41 skončili na poslednom 30. mieste celkového poradia.

Jamajčanom tak k lepšiemu umiestneniu na ZOH v Soči nepomohla ani podpora skalných domácich, či dokonca sympatické fandenie početnej skupiny ruských priaznivcov. Aj napriek tomu sa však postarali o to, že jamajské exotické boby sa dostali opäť raz do povedomia športovej verejnosti a kto vie, možno bude ich tohtoročná olympijská účasť inšpiráciou pre ďalšie pokračovanie úspešného športového filmu.