Main Content

Analýza ZOH 2014: Rusko - Slovensko (16.2.)

sobota, 15. február 2014 18:08 | Autor: Jakub Mihálik

Analýza ZOH 2014: Rusko - Slovensko (16.2.)
Analýza ZOH 2014: Rusko - Slovensko (16.2.) | zdroj: © TASR

Po dvoch fackách, ktoré slovenskí hokejisti utŕžili v zápasoch proti USA a Slovinsku, nás čaká hlavný favorit na zisk zlatej medaily, domáci tím Ruska. Turnaj ešte nekončí, práve naopak, a tak sa treba na súpera ťažkého kalibru poriadne pripraviť.

Slovenských hokejových reprezentantov čaká záverečné vystúpenie v rámci základnej skupiny, po ktorých nasleduje vyraďovacia fáza. Zverenci českého trénera Vladimíra Vujtka v ňom narazia na domáci výber Ruska, ktorý bojuje o pozíciu najlepšieho tímu z druhého miesta. 

Ruskí reprezentanti po úvodnej výhre nad súperom zo Slovinska v pomere 5:2 v druhom skupinovom zápase hrali vyrovnanú partiu s výberom Spojených štátov, ktorým podľahli po dlhých sériách nájazdov, keď sa hrdinom amerického výberu stal T.J.Oshie.

Ruský výber nastúpi proti slovenskej reprezentáciu s imperatívom víťazstva, ak chcú pomýšľať na priamy postup do štvrťfinále, ale aj prípadný jednoduchší los, ak by si svoju cestu medzi 8 najlepších museli vybojovať v osemfinálovom zápase. Preto sa dá očakávať ešte zvýšené úsilie hlavných opôr ruského výberu. V zápase proti Američanom sa dvoma gólmi prezentoval center prvého útoku Pavel Dacjuk, ktorému na krídlach zdatne sekundujú Iľja Kovaľčuk, najvyťažovanejší hráč Ruska a úspešný exekútor dvoch nájazdov, a Alexander Radulov, ktorý stojí pred úlohou napraviť dve zbytočné vylúčenia v zápase s USA, po ktorých Zborna inkasovala oba góly. Práve taktická nedisciplinovanosť Radulova je snáď jediným slabým miestom prvej formácie, ktorá rovnako dobre útočí, ako aj bráni, najmä vďaka prispeniu jedného z najlepšie brániacich útočníkov na svete, Dacjuka. Práve táto trojica útočníkov je najvyťaženejšou zo všetkých útokov Rusov, no zdatne im sekunduje aj Alexander Ovečkin, nasadzovaný do presiloviek ako falošný ľavý bek, ale aj Jevgenij Malkin, center druhého útoku, ktorý v doterajšom priebehu trávi na ľadovej ploche v priemere 19 minút.

Veľmi sľubne sa v ruskom útoku však ukazujú aj menej známe mená. Valerij Ničuškin je v minulom roku najvyššie draftovaným Rusom, ktorý dostal dôveru pre olympijsky turnaj a spláca ju veľkou aktivitou a stihol sa presadiť aj gólovo hneď v úvodnom zápase Rusov proti Slovinsku.

V obrane je jednoznačne najväčšou osobnosťou Andrej Markov, Rusi však na tomto turnaji nemajú slabinu ani medzi ostatnými členmi obrany, čo ešte zjednodušuje pozíciu kvalitnej brankárskej dvojice Semjon Varlamov – Sergej Bobrovskij, ktorí si držia priemer 2,0 gólu na zápas. Ich stabilné výkony veľmi nepomohli trénerovi Biľaletdinovi v určení jednoznačnej jednotky medzi troma žrďami, no nech už do súboja so Slovenskom dostane prednosť ktorýkoľvek brankár, môžu Rusi počítať so spoľahlivým výkonom svojho gólmana. 

Meno hlavnej prekážky v bráne Ruska síce ešte nepoznáme, no hlavnou úlohou slovenského útoku bude zvýšiť gólovú produktivitu, pretože 2 čiarky v kolonke vsietených gólov je po 2 dueloch žalostne málo. Slováci v zápase proti Slovinsku síce už zvýšili počet striel na súperovho brankára, no do tretieho zápasu sa v tejto činnosti musia ešte výrazne zlepšiť.

Čítajte tiež: 5 vecí, na ktoré si musíme dať proti Rusku pozor!

Slabiny nášho tímu na tomto turnaji však už boli niekoľkokrát rozobraté, preto sa radšej zamerajme na to, čím možno poraziť ruský tím.
Receptom na zdolanie neuveriteľne silného ruského výberu je schopnosť vyrovnať sa im v korčuľovaní. Prehusťovaním stredného pásma neposkytnúť ich veľmi rýchlym krídlam možnosť nabrať rýchlosť s pukom na hokejke a vysúvať forčeking k rozohrávajúcim obrancom, ktorí sú, ak nejaká existuje, najzraniteľnejšou časťou ruskej zostavy. 

Tréner slovenskej reprezentácie nemôže počítať ani s ďalším zraneným centrom, Tomášom Kopeckým, čo ešte prehĺbi problémy pri skladaní jednotlivých formácií, no nebolo by možno úplne zbytočným ťahom stiahnuť hru na tri formácie, keďže členovia tej štvrtej svojimi výkonmi zatiaľ veľmi nepresvedčili. Dôležité budú výkony očakávaných hviezd slovenskej reprezentácie, keďže ani kapitán Zdeno Chára, ani Andrej Sekera, ani dvojica z Chicaga, Marián Hossa- Michal Handzuš, zatiaľ neplnia úlohy očakávaných lídrov našej zostavy. Útočný a rýchly hokej, ktorí Rusi presadzujú, by mohol vyhovovať mladým puškám slovenskej zostavy, Tomášovi Tatarovi, Richardovi Pánikovi a Tomášovi Jurčovi

S Ruskom sme v minulosti zviedli niekoľko pamätných duelov, keď sa z olympijskej histórie najviac do pamäte zapísali prehra vo štvrťfinále v Lillehameri, pamätná výhra v Turíne i nájazdový úspech vo Vancouvri, tak verme, že bilancia po nedeli nebude 2-2 na pamätné olympijske duely týchto dvoch tradičných súperov.