Main Content

ZOH14-Hokej: Slováci prekvapujúco nestačili na Slovincov - sumár, text

sobota, 15. február 2014 12:05 | Autor: TASR

Soči 15. februára (TASR) - Slovenskí hokejoví reprezentanti zostávajú aj po druhom vystúpení na ZOH v Soči bez bodu. V sobotňajšom dueli A-skupiny prekvapujúco podľahli outsiderovi turnaja Slovinsku 1:3. V deviatom vzájomnom stretnutí si tak pripísali prvú prehru s týmto súperom.

Zverenci trénera Vladimíra Vůjteka od úvodu márne hľadali recept na prekonanie brankára Roberta Kristana. Naopak, hráči z malej alpskej krajiny boli väčšinu zápasu nebezpečnejší a aj strelecky aktívnejší. Tím Matjaža Kopitara rozhodol o svojej výhre v záverečnej časti, ktorú vyhral vďaka gólom Rika Tičara, Tomaža Razingara a Anžeho Kopitara. Trefa Tomáša Jurča, jeho premiérová v národnom tíme, už prišla neskoro.

Tieňom stretnutia bol likvidačný zákrok Sabahudina Kovačeviča na Tomáša Kopeckého, center druhého útoku zápas nedohral a má podozrenie na otras mozgu.

Slováci zakončia svoje vystúpenie v základnej A-skupine v nedeľu o 13.30 súbojom proti domácemu Rusku.

A-skupina (Ľadový palác Boľšoj):

Slovensko - Slovinsko 1:3 (0:0, 0:0, 1:3)

Góly: 60. Jurčo (Záborský, Chára) - 44. Tičar (Jeglič, Sabolič), 49. Razingar (Urbas, M. Rodman), 50. Kopitar (Muršak). Rozhodovali: Olenin (Rus.), Peel (USA) - Amell (Kan.), Deďuľa (Biel.), vylúčenia: 4:5 na 2 min, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, zmeny a striedania: SR od 10. min bez Kopeckého, od 21. s Miklíkom.

Slovensko: Halák - Starosta, Chára, Baranka, Meszároš, Sekera, Marinčin - Marián Hossa, Handzuš, Záborský - Tatar, Kopecký, Jurčo - Pánik, Surový, Bartovič - Radivojevič, Ölvecký, Marcel Hossa

Slovinsko: Kristan – Kranjc, Kovačevič, Gregorc, Robar, Podlipnik, Pavlin, Tavželj, Pretnar - D. Rodman, Kopitar, Muršak – Jeglič, Sabolič, Tičar - M. Rodman, Razingar, Urbas – Pance, Mušič, Goličič

Slováci začali oproti duelu s USA síce aktívnejšie, kombinácie im však vôbec nevychádzali a ani na chvíľu si nedokázali vytvoriť súvislejší tlak. Po dobrej práci Kopeckého prišla už po pár sekundách nebezpečná strela Baranku a po nej závar pred Kristanom, následne slovinský brankár skrotil pokus Pánika a neprekonal ho ani Hossa po skvelom sóle. Postupne sa dostali do hry aj Slovinci a začali nepríjemne hroziť. V 5. minúte musel Halák kryť dorážku Jegliča, vzápätí Marinčin v poslednej chvíli fauloval neobsadeného Saboliča pred slovenskou bránkou. V následnej presilovke si dobré šance vytvorili Robar a Sabolič, Halák bol na mieste. V 10. minúte Kovačevič lakťom "zostrelil" Kopeckého a ten sa otrasený iba horko-ťažko dostal na vlastnú striedačku. Do hry sa už nevrátil, v strede druhého útoku ho nahradil Ölvecký. Hra sa zrýchlila, po strele Cháru sa pokúšal o dorážku Záborský, ten istý útočník potom pohotovo pálil po prihrávke Hossu, na druhej strane si do šance nakorčuľoval obranca Gregorc, Halák jeho pokus vytlačil. V závere tretiny ešte Ölvecký s Jurčom prevetrali Kristana, bezgólové skóre sa však nemenilo.

Druhú tretinu odštartovalo rýchle prečíslenie Slovákov, po prihrávke Bartoviča pálil Surový v tutovke iba do betónu Kristana. Vzápätí Radivojevič z prvej netrafil puk v dobrej pozícii. Potom si Pánik aktivitou vypýtal faul a jeho tím hral prvýkrát presilovku, no vyprodukoval v nej iba strelu Tatara z medzikružia, ktorú brankár extraligovej Nitry zlikvidoval. Hra bola rozháraná a pekných akcií bolo ako šafranu. V polovici zápasu Urbas tečoval Razingarovo nahodenie, puk mieril tesne vedľa Halákovej bránky. O pár minút neskôr sa rozozvučala bočná konštrukcia po Robarovej strele. Slovinci mali v týchto momentoch jasne navrch. V 34. min Baranka hodením na ľad v poslednej chvíli zastavil akciu súpera 2 na 1. Vůjtekovci sa nevedeli dostať ku kombináciám a ich šance vyplynuli skôr z bojovnosti než z premyslených akcií. V 37. min sa po Meszárošovej strele už-už dostával k dorážke do odkrytej bránky Hossa, nezakončil, lebo bol faulovaný. V presilovke síce Slováci zatlačili súpera, ale chýbala im dôraznejšia koncovka. Za pozornosť stojí iba Surového príležitosť, ktorý otočený chrbtom k bránke mieril bekhendom mimo.

Po druhej tretine bol pomer striel vyrovnaný 19:19 a rozpačitý slovenský výkon pokračoval aj v treťom dejstve. V 21. min Halák zakročil proti Razingarovi a potom mal v oslabení dvakrát šťastie - najprv keď zvonila ľavá žŕdka jeho bránky a potom keď sa Baranka v poslednom momente hodil do strely Kopitara, pred ktorým zívala prázdna bránka. V 44. minúte už ale inkasoval, pri zadnom mantineli zaváhal Sekera a po prihrávke Jegliča namieril Tičar presne medzi Halákove betóny - 0:1. O okamžitú odpoveď sa snažil Marián Hossa, sám pred Kristanom neuspel. Slováci pôsobili v týchto chvíľach bezradne, útočníci sa púšťali do individuálnych akcií medzi trojicu či štvoricu hráčov, ktoré nemali nádej na úspech. V 49. minúte prišiel ďalší zmätok v slovenskej obrane, Chára stratil puk z dohľadu, čo využil Razingar, ktorý ho dorazil do odkrytej bránky - 0:2. A to nebolo všetko, o pár sekúnd si Kopitar položil kompletnú slovenskú defenzívu vrátane Haláka a jeho tím viedol senzačne 3:0. Totálne K.O. pre Vůjtekovu družinu, ktorá sa následne prizerala ako Kranjc len tesne míňa slovenskú bránku. Čestný úspech Slovákov strelil 18 sekúnd pred koncom v presilovke Jurčo.