Main Content

Favoriti hokejového turnaja sú jasní. Veľká sedmička sa redukuje!

piatok, 14. február 2014 13:41 | Autor: Jakub Mihálik

Favoriti hokejového turnaja sú jasní. Veľká sedmička sa redukuje!
Favoriti hokejového turnaja sú jasní. Veľká sedmička sa redukuje! | zdroj: © TASR

Máme za sebou kompletný program prvých zápasov na olympijskom turnaji v hokeji. Čo nám vstup do turnaja napovedal z pohľadu ambícií?

Komentár Jakuba Mihálika

Prvé zápasy v skupinách na hokejovom turnaji nám len potvrdili to, čo sme dlho vedeli, či tušili. Favoriti na medailu na olympiáde v Soči sú len piati. Vo svojich úvodných zápasoch súpera zmietli Švédi, ktorí si mohli dovoliť proti Čechom vypustiť druhú polovicu zápasu, keď viedli 4:0 a napriek zníženiu na 4:2 bez problémov kontrolovali priebeh hry. Nadeľovali aj Američania, u ktorých sa dlho rozprávalo o tom, že vstup môžu mať kvôli prechodu do Európy ťažší. Fíni síce inkasovali od podceňovaného Rakúska až štyri góly, napriek tomu, že sa očakávalo, že práve fínska obrana bude patriť k najlepším, no Fíni sa s našim alpským susedom len pohrávali a vsietená osmička je len výsledkom toho, že Suomi skúšali rôzne herné varianty. „Desiatka“ bola na mieste.

Podobne je na tom Kanada. Nóri síce dlho statočne bránili. No keď Javorové listy zapli, Vikingovia len lapali po dychu. A to sa Kanaďania hrali so zostavou, Martin St. Louis napríklad putoval z formácie do formácie, až kým si na dlhší čas nenašiel miesto pri Crosbym a Kunitzovi. Ďalší superfavorit, domáci Rusi, svojou útočným arzenálom jednoducho museli prestrieľať obetavý, až s hrdinstvom hraničiaci, prístup outsidera zo Slovinska.

To je vymenovanie hlavných favoritov, ktorí sú favoritmi nielen na papieri, ale po úvodnom zápase aj na ihrisku. Čo sa stalo s veľkou sedmičkou, ktorú spomíname ostatných takmer 15 rokov? Už nie je. Hokejový turnaj v Soči ukazuje, že sa zredukovala len na päť názvov štátov. My, ani Česká republika, už medzi hlavných favoritov nepatríme. Svedčia o tom aj nominačné  problémy u oboch tímov, svedčia o tom aj také základné veci, ako to, že vôbec máme checking-line, kdežto ostatných 5 tímov má len 4 vyrovnané formácie. Ale nezúfajme. Koniec nádejí to rozhodne neznamená.

Tvorí sa silná trojčlenná skupina, čítajúca dve bývale federálne republiky, doplnené o Švajčiarsko. Títo traja sú na tom výkonnostne približne rovnako. Švajčiari nás dobiehajú v počte hráčov v NHL, pomaly si vydobíjajú väčšie renomé na medzinárodnej scéne. Každý z danej trojice tímov, môže nielen občas prekvapiť favorita, ale ho aj častejšie porážať. Nie však v rovnocennej partii.

Hokejový turnaj v Soči je zatiaľ bez prekvapenia. Až prekvapujúco. Najsilnejších päť tímov prevalcovalo v úvodných zápasoch svojich oponentov. To by však nebola olympiáda, aby sa nakoniec nejaký šok nezrodil. Verím, že niekto z trojice tímov „druhého sledu“naruší hegemóniu favoritov. Verím, že jedným z týchto tímov budeme my. Po debakli s USA totiž od nás nikto prevratný výsledok nečaká.