Main Content

BASKETBAL-EL: V Mondeville čaká na Košičanky kľúčový zápas

pondelok, 6. december 2010 20:01 | Autor: TASR

Basketbalistky slovenského šampióna Dobrí anjeli Košice nastúpia v stredu 8. decembra o 20.00 h na palubovke dvojtisícovej Halle des Sports Pierre Bérégovoy proti francúzskemu tímu USO Mondeville.

Štvrtý tím uplynulej sezóny francúzskej najvyššej súťaže sa vrátil do Euroligy po dvojročnej pauze, keďže tretí Arras dal prednosť Európskemu poháru FIBA. Mondeville odohral v Eurolige tri sezóny (2005 - 2007), svoje prvé dve účasti vyšperkoval postupom do play-off, no v oboch prípadoch sa v ňom nedostal cez osemfinálový úvod. V predchádzajúcom ročníku úspešne účinkoval v Európskom pohári FIBA, v ktorom stroskotal až vo štvrťfinále na nemeckom Saarlouise. V aktuálnej sezóne je klub z desaťtisícového mestečka v Normandii neďaleko Caen a Lamanšského prielivu pred domácim publikom tímom dvoch tvárí. V domácej súťaži LFB prehral tri zo štyroch zápasov, v Eurolige uspel v oboch domácich stretnutiach, hoci privítal dvoch najväčších favoritov A-skupiny Taranto a Krakov. Zverenky trénera Hervého Coudraya figurujú aktuálne v domácej súťaži na 7. mieste spomedzi 14 tímov, v Eurolige im patrí 4. priečka.

Najlepšou strelkyňou Mondeville je v Eurolige s priemerom 14 bodov na zápas 31-ročná americká krídelníčka Lenae Williamsová, ktorú poznajú aj slovenskí diváci zo sezóny 2006/07, keď pôsobila v Ružomberku. Ďalšou Američankou vo francúzskom tíme je rozohrávačka Kristen Sharpová, ktorá má na konte 6 sezón vo WNBA. Pod košom kraľuje ukrajinská 193 cm vysoká reprezentačná pivotka Valerija Berežinská. Z TTT Riga prišla pred sezónou litovská reprezentačná pivotka Aija Brumermaneová. Veľkou výhodou francúzskeho tímu je zohratosť, jedinou novou tvárou v základnej päťke je Sharpová.

Oba tímy sa stretli už v 2. kole Euroligy, keď Dobrí anjeli triumfovali na domácej palubovke 76:57 (38:28). Nebol to však jednoduchý zápas. Košičanky v 2. štvrtine prehrávali 17:26, no potom zabrali obe Američanky a Dobrí anjeli duel otočili. Candice Dupreeová, ktorá odohrala prakticky celé stretnutie, nastrieľala 21 bodov, doskočila 10 lôpt a zaznamenala prvé tohtosezónne double-double. Charde Houstonová si pripísala 19 bodov, zaujala však najmä streľbou spoza perimetra, keď premenila 3 zo 4 trojkových pokusov.

Tohtoročná konfrontácia v Eurolige nie je pre oba tímy prvá. V sezóne 2003/2004 na seba narazili v paneurópskej fáze Európskeho pohára FIBA: v E-skupine najprv doma triumfoval Mondeville 86:79 a potom pred vlastným publikom aj Košice (89:84), zo štvorčlennej skupiny však do štvrťfinále postúpil francúzsky tím.

Oba kluby absolvovali počas víkendu vo svojich domácich ligových súťažiach úspešné generálky. Zatiaľ čo víťazstvo Košičaniek stále bez Zuzany Žirkovej na palubovke bratislavského Slovana 93:56 nie je žiadnym prekvapením, triumf Mondeville 67:64 na palubovke Montpellieru, po ktorom spadol domáci tím z druhého miesta, bol určite senzáciou kola v LFB.

"Pre nás to bude veľmi ťažký zápas najmä po psychickej stránke. Pred dvoma týždňami sme bojovali o špicu v A-skupine, teraz nám hrozí boj aspoň o postup do štvrťfinále," skonštatoval generálny manažér Dobrých anjelov Daniel Jendrichovský a pokračoval: "Ak vo Francúzsku prehráme, môžeme zabudnúť na prijateľného súpera v prvom kole play-off. Je to jednoducho kľúčový zápas pre našu budúcnosť v tejto súťaži."

Výkony Mondevillu sú pre D. Jendrichovského najväčším prekvapením v doterajšom priebehu A-skupiny Euroligy. "To, že prehrali v Rige, ma vôbec neprekvapilo. Odzrkadľuje to ich silu. Ale ich víťazstvá doma nad Tarantom a Krakovom som naozaj nečakal. Doma budú určite oveľa presnejší v streľbe ako pred mesiacom v Košiciach a najmä budú oveľa suverénnejší. Na druhej strane, ani s ich psychikou to nie je najlepšie, ako dokazujú ich domáce výkony vo francúzskej súťaži."

Pre Dobrých anjelov je však podstatnejšie ako forma súpera zdravotný stav opory tímu Zuzany Žirkovej. Tá pre problémy s členkom vynechala zápas v Krakove a s Tarantom odohrala len 20 minút. "Oba zápasy ukázali, ako na nej závisí úspech či neúspech nášho tímu. V pondelok absolvovala celý tréning a všetci veríme, že bude do stredy úplne v poriadku a od úvodnej minúty k dispozícii trénerovi Svitekovi," dodal Daniel Jendrichovský.

Košičanky odlietajú za svojím súperom v utorok o 9.20 h z Košíc cez Prahu do Paríža, odkiaľ ich čaká trojhodinový presun mikrobusom do dejiska stretnutia. Na zápasy vonku cestuje ako obvykle 10 hráčok, chýba dlhodobo zranená Jana Čarnoká a Daniela Číkošová, pre ktorej chrbát by bolo dlhé cestovanie neúmernou záťažou. V utorok večer čaká na Košičanky v dejisku zápasu prvý tréning v čase úvodného rozskoku. V stredu dopoludnia strelecký tréning a večer od 20.00 h už samotný zápas. Vo štvrtok sa Dobrí anjeli vracajú po rovnakej trase späť do Košíc.

Program 7. kola A-skupiny Euroligy (všetky časy sú v SEČ):
Streda 8. decembra: USO Mondeville /Fr./ - Dobrí anjeli Košice /SR/ (20.00 h)
Štvrtok 9. decembra: Pécs 2010 /Maď./ - Wisla Can-Pack Krakov /Poľ./ (18.00 h), Cras Basket Taranto /Tal./ - TTT Riga /Lot./ (20.30 h)

Tabuľka:
1. Taranto 6 5 1 407:333 11
2. Krakov 6 4 2 412:363 10
3. KOŠICE 6 3 3 412:385 9
4. Mondeville 6 3 3 364:378 9
5. Pécs 6 2 4 348:392 8
6. Riga 6 1 5 321:413 7
© WEBNOVINY