Main Content

Slováci v Soči: Branko Radivojevič – hokejista so srdcom leva

utorok, 11. február 2014 13:56 | Autor: Jakub Mihálik

Slováci v Soči: Branko Radivojevič – hokejista so srdcom leva
Slováci v Soči: Branko Radivojevič – hokejista so srdcom leva | zdroj: © TASR

Kvôli vynútenej absencii Mariána Gáboríka v olympijskej nominácii na ZOH 2014, sa ušla na poslednú chvíľu miestenka pre Branka Radivojeviča, srdciara slovenskej reprezentácie.

Hokejista Branko Radivojevič má na Slovensku povesť obetavého reprezentanta, ktorý neuhne pred žiadnym súbojom, nevypustí žiadne striedanie. Je explozívnym typom hokejistu, ktorý vie streliť gól, no rovnako obetavo aj brániť. Aj preto je dlhodobo jedným z najcennejších hráčov národného výberu.

Branko sa narodil 24.11.1980 v rodine otca Matija, srbského prisťahovalca, ktorý na Slovensko prišiel za prácou v Trenčianskych Tepliciach a Piešťanoch. Práve v Piešťanoch sa aj Branko narodil, no hokejovo vyrastal v Trenčíne, kde mu dal príležitosť v prípravke sused rodiny Radivojevičovcov.

Od prvých hokejových krokov bolo na malom Brankovi badať výrazný talent. Vo veku štrnásť rokov začal hrávať s o 3 roky staršími spoluhráčmi za osemnástku Dukly a vo svojej prvej sezóne zaznamenal 55 bodov v 45 zápasoch. O rok už dokonca 79 bodov v 53 zápasoch a bolo jasné, že jeho kariéra bude rýchlo stúpať. V trenčianskej dvadsiatke strávil iba rok, počas ktorého stihol svoj prvý a jediný štart v slovenskej exralige, navyše sa predstavil na európskom šampionáte do 18 rokov. Potom však už nasledovala zmena prostredia. Branko si pre hokejový rast zvoli Zámorie.

Vo veku 17 rokov dostal príležitosť v Ontario Hockey Lueague, v drese Belleville Bulls. Svoj ofenzívny potenciál pretavil v 58 kanadských bodov v prvej sezóne, v ktorej nastúpil na 68 zápasov. Písal sa rok 1999 ... celý profil Branka Radivojeviča nájdete v našej encyklopédií tu >>>

Celý profil Branka Radivojeviča nájdete tu >>>