Main Content

Hviezdy ZOH: Martin St. Louis - malý hokejový génius

utorok, 11. február 2014 13:06 | Autor: Dávid Lech

Hviezdy ZOH: Martin St. Louis - malý hokejový génius
Hviezdy ZOH: Martin St. Louis - malý hokejový génius | zdroj: © TASR

Príbeh tohto malého-veľkého hokejistu je mimoriadne zaujímavý a poučný. Martin St. Louis je dokonalým príkladom toho, že predpovede a hodnotenia odborníkov nie sú najdôležitejšie. V hokejovom svete hrá prím odhodlanie, túžba a pracovná morálka skĺbená s talentom.

Prvý štatistický zápis nájdeme pri mene tohto kanadského forwarda v sezóne 1991/1992, kde ako 16-ročný pôsobil v miestnej žiackej quebeckej lige, v 42 dueloch pozbieral 103 kanadských bodov a presunul sa do CJHL. Tam obliekal dres Hawkesbury Hawks a potvrdil svoj výnimočný talent. V 31 zápasoch pozbieral takmer trojnásobok bodov. Sezónu zakončil s bilanciou 37+50 a presunul sa do univerzitnej ligy NCAA, kde štyri roky obliekal dres tímu University of Vermont.

Počas štyroch rokov strávených v univerzitnej lige odohral 139 stretnutí, v ktorých pozbieral 267 kanadských bodov. Trikrát bol nominovaný na ocenenie Hobey Baker Memorial Award pre najlepšieho hráča univerzitných líg, dva roky pôsobil vo svojom tíme z Vermontu ako kapitán.

Po spomínaných štyroch sezónach strávených na univerzite sa presunul do IHL, kde v 56 dueloch pozbieral 50 kanadských bodov a odišiel do AHL do tímu Saint John Flames. Tam si ho všimli „plamene“ z Calgary Flames, ktoré s ním podpísali kontrakt ako s hráčom, ktorý ostal na drafte nepovšimnutý. Nikto nespochybňoval jeho talent, no všetky kluby odrádzala jeho výška – meral len 173 centimetrov.

V tíme Calgary Flames sa však herne trápil, počas dvoch rokov si na svoje konto pripísal len 69 štartov v zámorskej profilige, v ktorých pozbieral 20 kanadských bodov. Väčšinu času strávil na farme v Saint Johne, kde v priemere zbieral vyše jeden bod na zápas. Calgary ho po dvoch rokoch zo svojho kádra ... celý profil Martina St. Louisa nájdete v našej encyklopédií tu >>>

Celý profil Martina St. Louisa nájdete tu >>>