Main Content

ZOH14-biatlon: V stíhačke ďalší pokus Kuzminovej o unikátny prelom-PREHĽAD

pondelok, 10. február 2014 16:05 | Autor: TASR

Červená Poľana 10. februára (TASR) - Na ZOH sa v aréne Laura druhýkrát v kariére postaví v stíhacích pretekoch ako prvá na štart slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová. Pokúsi o zlatý dvojzáťah, ktorý jej pred štyrmi rokmi v kanadskom Whistleri unikol o vlások. Vtedy k šprintérskemu zlatu pripojila v stíhačke striebro a ak by to bolo aj teraz na Červenej Poľane, tak by zbierku unikátnym spôsobom zopakovala. Treba si však priznať, že v kútiku duše každý myslí na ďalšie zlato, hlavne preto, že si do stíhacích pretekov prenáša sľubný nákok 19,9 sekundy pred Ruskou Viluchinovou a 21,7 sekundy pred Ukrajinkou Vitou Semerenkovou. Zo Sloveniek sa v utorok postaví na štart už len Jana Gereková, 43. v šprinte a s časovou dierou 1:51,2 na Kuzminovú.

Aj keď sa v ústrety cieľa vydá Kuzminová ako prvá, aj ona bude mať pred sebou rovnakú 10 km trať ako ďalších 59 žien. Top desiatka v šprinte sa takmer zmestila do rozpätia 30 sekúnd, a tie dokáže zmazať jeden trestný okruh. Oproti šprintu bude treba vybieliť až 20 terčov, ku koncu vzrastie únava, aj chyby sa premnožia a poradie premieša. Slovenský biatlon však Kuzminovej verí, jej forma v šprinte bola famózna.

V prvom rade treba na šprint úplne zabudnúť a vymazať si ho z pamäti. Strelecký tréner Juraj Sanitra zdôrazňuje, že zostať na zemi je prvoradé, Nasťa sa musí poriadne vyspať a bez nejakého tlaku sústrediť na ďalšiu výzvu. Juraj Sanitra verí, že nepovedala posledné slovo. "Naša tímová práca teraz smeruje ďalej, na stíhačku sa tešíme a trúfame si na ďalšie úspechy."

Aj Anastasia Kuzminová presne popisuje recept na úspech. Po šprinte bola veľmi unavená, jej výhodou by mali byť skúsenosti nabraté aj pred štyrmi rokmi vo Vancouveri, keď ju zdolala v stíhačke jedine Nemka Neunerová.

Pred štyrmi rokmi vo Whistler Olympic Parku si zo zlatého šprintu Kuzminová preniesla do stíhačky náskok pred Neunerovou len 1,5 sekundy, blízko mala za sebou aj Francúzku Dorinovú (+10,9) a Rusku Bulyginovú (+12,1). V cieli jej na zlato Neunerovej chýbalo 12,3 sekundy. Netrafila deviaty ležkový terč, potom 14-ty stojkový, čiže na jednotlivých stavoch vždy štvrtý.

V krátkej histórii stíhacích pretekov na ZOH patria tri zlaté trom rôznym menám, Ruske Pylevovej v Salt Lake City'02, Nemke Kati Wilhelmovej v Turíne'06 a jej krajanke Magdalene Neunerovej vo Vancouveri'10. V tejto disciplíne jedine Wilhelmová má na konte viac ako jednu medailu, okrem zlata aj striebro zo Salt Lake City. Ak Kuzminová bude zlatá, stane sa najúspešnejšou biatlonistkou v histórii ZOH, pretože v individuálnych pretekoch ani jedna nenazbierala tri zlaté. Ak by skončila strieborná, vyrovná bilanciu Wilhelmovej, keď dosiaľ v individuálnych pretekoch má Nemka najlepšiu bilanciu 2-2-0 a za ňou sa zoradili Kuzminová a Neunerová 2-1-0. Láka aj štatistika rýdzo slovenská, ak by k zlatému šprintu pripojila Kuzminová ďalšie zlato, stala by sa najúspešnejšou slovenskou olympioničkou v ére samostatnosti a preskočila by aj viackrát ovenčených vodných slalomárov Hochschornerovcov (3-0-1) a Martikána (2-2-1).

V tohtoročnom Svetovom pohári sa najviac v stíhacích pretekoch darilo Fínke Mäkäräinenovej, aj keď ani raz nezvíťazila. Jeden triumf majú na svojom konte Češka Soukalová, Ukrajinka Valj Semerenková, Bieloruska Domračevová a Nemka Henkelová. Na ZOH však Soukalová šprint zbabrala (29. miesto a +1:10,7) a v podstate si znemožnila útok na medailu aj v stíhačke. Vlani na MS v Novom měste na Morave triumfovala Nórka Bergerová, ani jej však šprint na olympiáde úplne nevyšiel a s 10. pozíciou na štarte vyrazí na trať o 33,8 sekundy neskôr ako Kuzminová.

PROGRAM

UTOROK 11. februára, Červená Poľana: 16.00 stíhacie preteky žien na 10 km - Anastasia Kuzminová, Jana Gereková

Medailistky na ZOH vo Vancouveri v stíhacích pretekoch: zlato Magdalena Neunerová (Nem.), striebro Anastasia Kuzminová (SR), bronz Marie Laure Brunetová (Fr.)