Main Content

Hviezdy ZOH: Evgeni Malkin - zbraň hromadného ničenia

pondelok, 10. február 2014 13:03 | Autor: Dávid Lech

Hviezdy ZOH: Evgeni Malkin - zbraň hromadného ničenia
Hviezdy ZOH: Evgeni Malkin - zbraň hromadného ničenia | zdroj: © TASR

Ruský hokej pravidelne zásobuje hokejový svet vysokokvalitnými hokejistami. To, čo však vyslal ruský celok Metallurg Magnitogorsk do sveta je skutočným svetovým unikátom. Jevgenij Malkin neraz potvrdil, že ak má formu, na ľade pripomína zbraň hromadného ničenia, ktorá si robí čo chce.

Mnohých fanúšikov prekvapí fakt, že Jevgenij Malkin nebol v mladosti považovaný za nijak zvláštneho hokejistu a jeho tréneri mu odporúčali čo najskôr skoncovať s hokejom. Mladý Rus sa však nevzdal svojho sna o hokejovom úspechu a v ročníku 2002/2003 ho na základe jeho výkonov povolali do reprezentácie ruskej „osemnástky“. Na MS sa uviedol bilanciou 5+4 v šiestich dueloch a podieľal sa na zisku bronzových medailí.

O rok neskôr ako sedemnásťročný absolvoval svoje prvé štarty v ruskej najvyššej hokejovej súťaži. Dres Metallurgu Magnitogorsk obliekol vo svojej premiérovej sezóne medzi seniormi 34-krát a pozbieral solídnych 12 kanadských bodov a v roku 2004 reprezentoval reprezentáciu Ruska do osemnásť rokov, pre „ruskú zbornú“ vybojoval zlatú medailu, za bilanciu 4+4 v šiestich stretnutiach bol vyhlásený najlepším hráčom šampionátu a najcennejší dres si obliekol v tom istom roku aj na juniorských MS, kde sa však cesta Rusov skončila už v štvrťfinále a Rusi obsadili konečnú piatu priečku.

Na konci sezóny bol draftovaný organizáciou Pittsburghu Penguins, ktorá si ho vybrala v prvom kole z celkovej druhej pozície. Jedničkou draftu sa stal jeho dlhoročný parťák z mládežníckych reprezentácii Ruska Alexander Ovečkin.

Malkin sa však rozhodol v kariére pokračovať v rodnom Rusku, kde chcel vypilovať svoje schopnosti a do zámoria chcel odcestovať ako kompletný hráč. NHL sa napokon prerušila kvôli výluke a tak mohol bez výčitiek svedomia ruský mladík naďalej obliekať dres svojho rodného klubu. Počas lockoutu dokázal, že sa v ňom skrýva obrovský potenciál, v 52 zápasoch pozbieral 32 kanadských bodov a opäť cestoval s ruskou juniorkou na majstrovstvá sveta. Na nich bol druhým najproduktívnejším hráčom svojho tímu za jedenásťbodovým Alexandrom Ovečkinom a radoval sa zo zisku ... celý profil Malkina nájdete v našej encyklopédií tu >>>

Celý profil Evgenina Malkina nájdete tu >>>