Main Content

Hviezdy ZOH: Jonathan Toews - Líder, ktorý nič neodpúšťa

nedeľa, 9. február 2014 10:27 | Autor: Dávid Lech

Hviezdy ZOH: Jonathan Toews - Líder, ktorý nič neodpúšťa
Hviezdy ZOH: Jonathan Toews - Líder, ktorý nič neodpúšťa | zdroj: © TASR

Kanadský hokejista Jonathan Toews má len 25 rokov, no počas svojej kariéry toho preskákal viac než drvivá väčšina ostatných hráčov počas celej kariéry. Toews nie je obyčajným hráčom, je to práve jeden z tých hokejistov, ktorí sa na svetovej scéne objavia raz za niekoľko desiatok rokov, veď aj preto je jedným z najrešpektovanejších hokejistov sveta.

188 centimetrov vysoký center žiaril už v mladom veku. Ako štrnásťročný hral v tíme Winnipeg Warriors Bantam AAA v lige Winnipeg Bantam AAA v divízii 1, kde v 48 zápasoch pozbieral neuveriteľných 193 kanadských bodov, čo je vyše štvorbodový priemer na zápas. Stal sa tak jednoznačným víťazom kanadského bodovania tejto miestnej žiackej ligy.

O rok neskôr sa objavil v United South High School (USHS), kde neostal svojej povesti nič dlžný a po 70 zápasoch mal na svojom konte 118 kanadských bodov. O rok neskôr opäť obliekal dres Shattuck St. Mary’s Midget Prep, nastúpil do 64 duelov a získal v nich 110 bodov. Po sezóne si obliekol dres tímu „Canada Western U17“ na majstrovstvách sveta do sedemnásť rokov. V šiestich zápasoch zaznamenal bilanciu 8+4, stal sa najproduktívnejším a najužitočnejším hráčom turnaja a radoval sa zo zisku zlatej medaily, ktorý vybojoval vo farbách výberu západného dresu Kanady, ktorá uspela v konkurencii USA, Fínska, Česka, Slovenska, Nemecka a ďalších štyroch kanadských výberov.

V tom istom roku taktiež reprezentoval kanadskú „osemnástku“ na Memoriáli Ivana Hlinku, kde ako kapitán doviedol „javorové listy“ k celkovému triumfu ... celý profil Jonathana Toewsa nájdete v našej encyklopédií tu >>>

Celý profil Jonathana Toewsa nájdete tu >>>