Main Content

ZOH14-Curling: Topfavoritom Kanada, ženy túžia po revanší Švédkam - PREHĽAD

nedeľa, 9. február 2014 09:05 | Autor: TASR

Soči 9. februára (TASR) - Olympijský turnaj v curlingu odštartuje v sočskej hale Ľadová kocka v pondelok 10. februára kvalifikačnými duelmi. V mužskej aj ženskej časti štartuje po desať krajín, každý tím tak absolvuje v úvodnej eliminačnej fáze deväť zápasov. Do semifinále sa prebojujú štyri najlepšie družstvá a stretnú sa medzi sebou systémom 1-4, 2-3. Medaily sa budú rozdeľovať vo štvrtok 20. februára ženám a o deň neskôr mužom.

V Soči si curling pripíše v poradí šiestu účasť na zimných olympijských hrách. Doteraz najúspešnejšou krajinou na olympijských turnajoch je so ziskom ôsmich medailí (tri zlaté, tri strieborné a dve bronzové) Kanada, ktorá je v Soči favoritom na najvyššie priečky v oboch kategóriách. Medzi mužmi sa o kovy budú s najväčšou pravdepodobnosťou biť aj Škóti, Švédi, Švajčiari a Nóri, medzi ženami okrem Kanady aj obhajkyne zlata z Vancouveru Švédky, Rusky a Škótky.

Kanaďania sa v Soči predstavia v zložení Brad Jacobs, Ryan Fry, E.J. Harnden, Ryan Harnden, Caleb Flaxey ktorí si vybojovali miestenku v internej kvalifikácii po triumfe 7:4 nad obhajcami vancouverského zlata Kevinom Martinom, Johnom Morrisom, Marcom Kennedym, Benom Hebertom a Adamom Enrightom. "Je to neskutočný pocit, že budeme reprezentovať našu krajinu na olympiáde. Cítim, že máme výbornú formu a chceme napodobniť úspech našich kolegov z Vancouveru. V Kanade všetci automaticky počítajú so zlatou medailou, každé iné umiestnenie je považované za neúspech. Nebude to ľahké, ale verím, že si počas necelých dvoch týždňov zachováme koncentráciu a budeme podávať konštantne optimálne výkony," povedal kapitán kanadského tímu Brad Jacobs.

Pred štyrmi rokmi sa ženská súťaž stala korisťou famózne hrajúcich Švédok. Nový tím "javorového listu" na čele so skipom Jennifer Jonesovou túži po tom, aby sa zlato vrátilo do Kanady. "Odmalička som snívala, že budem štartovať na olympiáde. Teraz sa môjmu tímu tento sen splní. Verím, že nám nebude zodpovednosť zväzovať ruky a predvedieme v plnej kráse našu silu. Pasujú nás do role favoritiek, ale táto pozícia má svoje úskalia. Musíme byť psychicky odolné. Verím, že potešíme ľudí v Kanade a prinesieme zo Soči zlato," povedala Jonesová.

Program curlingu na ZOH 2014 v Soči (časy v SEČ):

10.-17. februára:

zápasy v skupinách, 12 kôl /m+ž/

utorok 18. februára:

prípadné tajbrejky

streda 19. februára:

8.00 semifinále /ž/

13.00 semifinále /m/

štvrtok 20. februára:

6.30 o 3. miesto /ž/

11.30 finále /ž/

piatok 21. februára:

6.30 o 3. miesto /m/

11.30 finále /m/

Prehľad medailistov zo ZOH 2010 vo Vancouveri:

muži: 1. Kanada (Kevin Martin, John Morris, Marc Kennedy, Ben Hebert, Adam Enright), 2. Nórsko (Thomas Ulsrud, Torger Nergard, Christoffer Svae, Havard Vad Petersson, Thomas Lovold), 3. Švajčiarsko (Ralph Stöckli, Jan Hauser, Markus Eggler, Simon Strübin, Toni Müller)

ženy: 1. Švédsko (Anette Norbergová, Eva Lundová, Cathrine Lindahlová, Anna Le Moineová, Kajsa Bergströmová), 2. Kanada (Cheryl Bernardová, Susan O'Connorová, Carolyn Darbyshireová, Cori Bartelová, Kristie Mooreová), 3. Čína (Wang Ping-jü, Liou Jin, Jüe Čching-šuang, Čou Jen, Liou Ťin-li)