Main Content

Slovenský útok v Soči súperom strach nenaženie

nedeľa, 9. február 2014 08:30 | Autor: Filip Chudý

Slovenský útok v Soči súperom strach nenaženie
Slovenský útok v Soči súperom strach nenaženie | zdroj: © TASR

Nie tak dávno boli útočníci výkladnou skriňou nášho hokeja, dokonca sa svojho času hovorilo, že máme iba útok. Dnes pri pohľade na možné zloženie našich útočných formácií súperom strach nenaženieme.

Komentár Filipa Chudého

Približne polovica hokejovej reprezentácie je už v Soči, druhá časť ešte čaká na vyjadrenie zámorských lekárov, či im nenájdu nejakú „nebezpečnú“ modrinu, ktorú by museli liečiť počas ZOH. Ale aj tak je už v tejto chvíli jasné, že lepšie to v našom kádri vyzerať nebude. A hoci sa nám oproti pôvodnej nominácii najviac preriedila obrana, tak oveľa väčšie problémy nám vznikajú v útoku.

Určite si ešte spomeniete, že svet hlavne na prelome tisícročí obdivoval náš útok, pričom vo vzájomných zápasoch sa ho dokonca bál. Veď v NHL žiarili takí hráči ako Šatan, Bondra, Pálffy, Stümpel, Demitra, na scénu prichádzali Marián Hossa a Gáborík, dobré meno mali aj Handzuš, Bartečko, Zedník, Országh, Nagy a ďalší. Keby sme v tom období mohli naraz nominovať všetkých, tak by sa určite zopár hráčov do nominácie nedostalo. Pritom som si istý, že títo „nenominovaní“ by teraz v Soči figurovali v našich prvých dvoch útokoch.

Časy sa však výrazne zmenili, hlavne v útoku našej reprezentácie. Kým brankársky post máme lepší o 100 %, a v obrane to už nie je iba o Chárovi a Višňovskom, tak kvalita našej ofenzívy išla výrazne nadol. Teraz v Soči príde predpokladám taká ukážka, že to bude skôr facka pre všetkých na prebratie do reality.

Chytá ma veľmi zvláštny pocit z toho, keď sa pozerám na predpokladané zloženie našich útokov. Bolo povedané, že naše prvé dve formácie budú mať tvorivé povinnosti. Marián Hossa, Handzuš a Tatar to asi ešte zvládnu, no pri tej druhej si už nie som istý, či to vôbec bude zložením elitná formácia. Bolo ohlásené, že v nej budú Kopecký a Radivojevič, čo nikdy neboli a nebudú tvoriví hráči, navyše majú hroznú sezónu, keď majú problém dať gól. Obaja sú to bojovníci, ktorí by sa skôr hodili štýlom hry do štvrtej formácie. A je úplne jedno kto k nim pôjde, lebo žiadnu hviezdu, ktorá by trochu situáciu zachránila, už nemáme.

Pri zverejnení nominácie bolo povedané, že tretia a štvrtá formácia budú mať iné povinnosti, rozumej obranné. Už sa dá vyčítať, že ďalšou formáciou bude tá v zložení Miklík, Surový, Bartovič. Tréneri sa ešte môžu pohrať už snáď iba s tým, kam zaradia Pánika, Jurča a možno Záborského. No nech to už postavia hocijako, reálne to vyzerá tak, že prívlastok obranné dostanú asi až tri naše formácie. Pritom trojica Hossa, Handzuš, Tatar by mala za zlatých čias nášho útoku nárok myslieť maximálne na post tretej lajny, no teraz budú jedinou akou takou útočnou hrozbou.

Nie tak dávno sme išli zápas vyhrať štýlom, že dáme viac gólov ako súper, no v Soči ich budeme musieť menej dostať, inak nemáme šancu. Prvoradou úlohou našich ofenzívnych hráčov bude bránenie. Ak dostaneme dva, prípadne tri góly, budeme v hre, ak viac, bude zle. Pri pohľade na našu ofenzívu totiž ťažko predpokladať, že dáme priemerne na zápas štyri a viac gólov, čo ani nie je vysoká méta. Ale jedno je isté už teraz, ofenzívou strach súperom nenaženieme a zrejme už ani tým zo Slovinska.

V diskusii sa vyjadrite, čo hovoríte na náš útok vy?