Main Content

Hviezdy ZOH: Rick Nash – kanadský srdciar

štvrtok, 6. február 2014 13:02 | Autor: Jakub Mihálik

Hviezdy ZOH: Rick Nash – kanadský srdciar
Hviezdy ZOH: Rick Nash – kanadský srdciar | zdroj: © TASR

Jedným z najskúsenejších reprezentantov v kanadskom výbere na ZOH v Soči bude fyzicky veľmi dobre vybavený strelec Rick Nash. Len ťažko nájdete vo výbere javorových listov oddanejšieho reprezentanta.

Najviac cenenými hokejistmi sú tí hráči, ktorí sú použiteľní v akejkoľvek hernej situácii. Práve univerzálnosť robí z Ricka Nasha jednu z najväčších hokejových hviezd uplynulého desaťročia.

Rick začal svoju profesionálnu kariéru v OHL, kde obliekal dres London Knight. Hneď vo svojej prvej sezóne získal 66 bodov, za čo obdržal ocenenie pre najlepšieho nováčika. O rok neskôr ešte zvýšil svoju produktivitu na 72 bodov pri 54 zápasoch a zúčastnil sa aj juniorského šampionátu do 20 rokov, hoci mal ešte len 17 rokov. Aj to mu pomohlo k tomu, aby sa v letnom drafte v roku 2002 stal jednoznačnou draftovou jednotkou. Do svojich radov si ho vybral Columbus Blue Jackets a Rick sa stal okamžite hlavnou hviezdou nového tímu. Pri svojom debute proti Chicagu zaznamenal hneď gól, čím sa stal len 8. draftovou jednotkou v histórii, ktorá skórovala pri svojom debute v NHL, a prvou od čias Maria Lemieuxa, ktorému sa podobný kúsok podaril v roku 1984.

Nash v prvej sezóne zaznamenal 39 bodov, no Calder Trophy pre najlepšieho nováčika nezískal. V ďalšej sezóne narástla Nashova produktivita na 57 bodov a zaznamenal prvýkrát v kariére bájnu hranicu 40 gólov v sezóne, čo sa mu do sezóny 2013-2014 podarilo len dvakrát. Výluková sezóna 2004-2005 zaviala Nasha do Švajčiarska, kde si v drese Davosu udržal priemer bod na zápas. Táto sezóna mu umožnila reprezentovať Kanadu na svetovom šampionáte. S deviatimi gólmi sa stal najlepším strelcom turnaja, no dosiahol len na striebornú medailu.

Po lock-oute sa Nash vrátil do NHL, no v ďalšej sezóne vinou zranení odohral ... celý profil Ricka Nasha nájdete v našej encyklopédií tu >>>

Celý profil Ricka Nasha nájdete tu >>>