Main Content

Hviezdy ZOH: Thomas Vanek – takmer slovenský reprezentant

štvrtok, 6. február 2014 13:00 | Autor: Jakub Mihálik

Hviezdy ZOH: Thomas Vanek – takmer slovenský reprezentant
Hviezdy ZOH: Thomas Vanek – takmer slovenský reprezentant | zdroj: © TASR

Z hokejového výberu Rakúska na olympijskych hrách nejde veľmi veľký strach. Predsa len sa však v jeho strede nájdu hráči, ktorí sú svetovými hviezdami. Tou najväčšou je Thomas Vanek, Rakúšan s česko-slovenskou krvou.

Nejedného slovenského hokejového fanúšika pri mene Thomas Vanek pichne pri srdci. Tento rakúsky útočník, dlhodobo hviezdiaci v kanadsko-americkej NHL, bol svojho času totiž blízko reprezentovaniu Slovenska. Namiesto toho ťahá priemerný rakúsky výber a vo veku 30 rokov sa predstaví na svojej prvej zimnej olympiáde.

Thomas Vanek mohol byť Tomášom Vaněkom, nebyť emigrácie matky Jarmily, Slovenky z Komárna a otca Zdeňka, ktorí sa rozhodli opustiť Československo v roku 1982. Usadili sa v malom mestečku Baden bei Wien, kde sa v roku 1984 narodil aj Thomas, vyrastal však v Grazi, kde jeho otec hrával hokej.

Hokejové gény zdedil aj Thomas, ktorý sa už vo veku 14 rokov presťahoval do USA, kde chodil na strednú školu a popritom hral hokej za Sioux Falls Stampede v USHL.

V tínedžerskom veku si mladého hráča vyhliadol tréner reprezentačnej osemnástky Slovenska, Tibor Daniš, ktorý ho pozval na prípravný kemp reprezentácie. Do konečného výberu sa však nedostal. Chyba! Po zverejnení informácií, že sa o rakúskeho rodáka zaujíma slovenská reprezentácie, v rodnej krajine ... celý profil Thomasa Vaneka nájdete v našej encyklopédií tu >>>

Celý profil Thomasa Vaneka nájdete tu >>>