Main Content

Olympiáda ešte nezačala a už je kontroverzná. Zvládnu to Rusi?

streda, 5. február 2014 13:26 | Autor: Jakub Mihálik

Olympiáda ešte nezačala a už je kontroverzná. Zvládnu to Rusi?
Olympiáda ešte nezačala a už je kontroverzná. Zvládnu to Rusi? | zdroj: © TASR

Len hodiny nás delia o oficiálneho začiatku Zimných olympijskych hier, no čím ďalej, tým viac sa presviedčame o tom, že organizátor hier, mesto Soči, na začatie pripravené nie je. Zvládnu Rusi tlak alebo bude olympiáda prepadákom?

Komentár Jakuba Mihálika

Už keď sme sa dozvedeli, že usporiadateľom zimných olympijskych hier v roku 2014 bude prímorské letovisko Soči, v ruskej časti subtropického pásma, dvíhali sme všetci do jedného obočie. Ale povedali sme si, že Rusi to svojim fanatizmom určite zvládnu. Investície vo výške 50 miliárd amerických dolárov, čo je najviac v histórii olympizmu, nás do istej miery upokojovali. Do štartu olympiády ostávajú dva dni a všetci, ktorí do Soči smerujú, sú všetko, len nie pokojní.

Začalo to údajným porušovaním práv občanov v Rusku. Západná propaganda spustila hon na ruských predstaviteľov, aby zaručili, že ľuďom odlišne sexuálne orientovaným sa v Rusku nič nestane a budú sa môcť naplno venovať športu. Nátlak Západu prerástol do takej miery, že niektoré olympijske výpravy pohrozili bojkotom olympiády, prvým od konca studenej vojny. Neuveriteľné. Nakoniec sa Putinovi a celému Rusku podarilo Západ presvedčiť, že sa v Rusku naozaj nikomu odlišne orientovanému nič nestane. Západ do Soči cestuje. Remíza. 

Pokračovalo to hrozbou teroristických útokov, ktoré ohlasovali nielen menšiny bojujúce o samostatnosť od Ruska, ale aj iné k moslimským radikálom, hlásiace sa živly. Mnohé olympijske výbory obdržali výhražné dopisy, odporučujúce do Soči necestovať. Ako aj ja, aj všetky olympijske výbory hrozbám nepodľahli, šport neustúpil vojnám už počas starovekých olympiád, určite im nebude ustupovať kvôli pár fanatikom, ktorí si radi zalietajú (naposledy). Rusom športový svet verí, bezpečnosť bude určite zaistená!

Všetky tieto aktivity, ktorým Rusi čelili, však odpútali pozornosť od zabezpečenia funkčnosti športovísk a pridružených stredísk. Od Česka až po USA každý deň prúdia správy o tom, že Soči na olympiádu pripravené nie je. Rozostavané budovy a hlina na cestách sú len vrcholom ľadovca, problémom je pripravenosť infraštruktúry, ako celku. O zaujímavom riešení toaliet sme už informovali.

Väčšina ľudí, vrátane športovcov to vzalo ako vtip, všetko sa dá riešiť. No potom začali prichádzať zábery, ktoré nás presviedčajú, že to až tak vtipné nie je.

Pritesné izby



Sociálne zariadenia ako na tureckých, či gréckych pumpách. (Nesplachujte použitý papier, hoďte ho do určených nádob)

Nevyhovujúca voda.



Nezariadené izby, ktoré, ak si chcete zariadiť, musíte podľa českej výpravy zaplatiť niekoľkonásobne vyšší poplatok za požičanie, ako stojí samotné zariadenie. A keď si ho chcete doniesť z vlasti, trvá niekoľko týždňov, kým dorazí za vami, aj to nie vždy nepoškodené. 

To a mnohé ďalšie nás presviedča o tom, že Rusi sa príliš sústredili na všetko ostatné, len nie zabezpečenie prípravy pre športovcov, novinárov a návštevníkov.

Rusi nám sľubovali veľkolepú olympiádu. Dva dni pred jej začiatkom však vidíme, že po organizačnej stránke veľkolepá nebude. Prajem si len, aby športovci zabezpečili, aby ňou bola aspoň po športovej stránke. A dúfam, že správy, ktoré sa k nám dostávajú, nie sú len prejavom trucu voči ruskému prezidentovi. Jednoducho, dúfam, že olympiáda je olympiádou a my sa z nej budeme môcť tešiť. Nažhavení sme už totiž poriadne...