Main Content

Najúspešnejší hokejisti, ktorí sa dostali do Triple Gold Clubu

streda, 5. február 2014 12:33 | Autor: Jakub Mihálik

Elitný klub víťazov troch najprestížnejších hokejových súťaží – olympiády, majstrovstiev sveta a Stanley Cupu, zahŕňa len 25 členov. Aj to svedčí o tom, aké náročné je získať tento prestížny honor. Ponúkame vám 10 najlepších z Triple Gold Clubu. Kto po olympiáde v Soči rozšíri ich rady?

Jonathan Toews, Joe Sakic, Tomas Jonsson

Jonathan Toews, Joe Sakic, Tomas Jonsson

Začíname dokonca trojicou hráčov, ktorí patria k viacnásobne ovenčeným víťazom. Všetci traja hráči získali jeden olympijsky titul, jeden titul majstra sveta a 2 Stanleyho poháre. Tomas Jonsson bol spolu so svojimi reprezentačnými kolegami Matsom Näslundom a Hakanom Loobom vôbec prvým hokejistom, ktorý vstúpil do elitného Triple Gold Clubu. Stalo sa tak 27. februára 1994, keď sa z víťazstva na ZOH v Lillehammeri tešila švédska reprezentácia. Tomas Jonsson predtým s Tre Kronor vyhral MS 1991 a v NHL sa z trofeje Lorda Stanleyho tešil v drese New Yorku Islanders, ktorí zažili úspešnú éru v rokoch 1982 a 1983. Kanadská legenda Joe Sakic zopakoval podobný výsledok v rozmedzí rokov 1994-2002. Najprv sa ako mladý hráč zúčastnil pre Kanadu zlatého šampionátu v roku 1994, potom bol ústrednou postavou Colorada Avalanche, ktoré získalo titul v rokoch 1996 a 2001 a svoj zlatý vstup zavŕšil zlatom z olympiády v Salt Lake City. 
Úplne najrýchlejšie rovnakú bilanciu zaznamenal Jonathan Toews. S kanadským výberom sa zo zlata tešil na šampionáte v roku 2007, o 3 roky neskôr získal aj zlato z olympiády vo Vancouvri a o 4 mesiace neskôr sa tešil ako kapitán zo Stanley Cupu. Svoj druhý kapitánsky Stanley cup pridal v roku 2013. 

 


Foto: © TASR