Main Content

Hviezdy ZOH: Nicklas Bäckström - jeden z najlepších tvorcov hry

utorok, 4. február 2014 16:11 | Autor: Dávid Lech

Hviezdy ZOH: Nicklas Bäckström - jeden z najlepších tvorcov hry
Hviezdy ZOH: Nicklas Bäckström - jeden z najlepších tvorcov hry | zdroj: © TASR

Ak by ste sa spýtali ako je možné, že Alexander Ovečkin dokáže strieľať toľko gólov. O tom, že má talent a je jedným z najlepších strelcov súčasného hokeja by rozprávať nebolo potrebné, no museli by sme upriamiť pozornosť aj na Nicklasa Bäckströma, jedného z najlepších švédskych hokejistov súčasnosti.

„Bäcks“ je fantastický tvorca hry, ktorý si na ľade s Ovečkinom porozumel prakticky od chvíle, keď spolu prvýkrát naskočili na ľad. Bravúrne sa na ľade dopĺňajú, čoho výsledkom sú väčšinou góly v sieti súpera.

26-ročný forward hokejovo vyrastal v švédskom tíme Brynäs, kde pôsobil od svojho juniorského veku. Už ako sedemnásťročný okúsil atmosféru najvyššej švédskej hokejovej súťaže. V seniorskom drese Brynäs odohral devätnásť zápasov, v ktorých sa bodovo nedokázal presadiť. Bol povolaný do švédskej reprezentácie do osemnásť rokov a na majstrovstvách sveta tejto kategórie pozbieral 5 bodov v 7 stretnutiach a podieľal sa na zisku bronzových medailí.

Ročník 2005/2006 strávil celý medzi seniormi. V drese Brynäs absolvoval 46 stretnutí a za bilanciu 10+16 si na svoje konto pripísal skvelých 26 bodov. Zúčastnil sa juniorských majstrovstiev sveta v Plzni, kde v šiestich dueloch pozbieral sedem bodov. Odohral taktiež 4 zápasy vo výbere „troch koruniek“ na seniorských majstrovstvách sveta a so švédskym výberom sa radoval zo zisku zlatej medaily.

V roku 2006 bol draftovaný Washingtonom Capitals v prvom kole z celkového štvrtého miesta. Sezónu 2006/2007 sa však rozhodol stráviť vo Švédsku, kde v drese Brynäs patril medzi najlepších hráčov, pozbieral 40 bodov v 45 dueloch a na MSJ pôsobil ako kapitán švédskej reprezentácie. Jeho sedem asistencií v siedmich zápasoch ... celý profil Nicklasa Backstroma nájdete v našej encyklopédií tu >>>

Celý profil Nicklasa Backstroma nájdete tu >>>