Main Content

Slováci v Soči: Michal Handzuš - Z dna na samotný vrchol!

streda, 29. január 2014 13:37 | Autor: Dávid Lech

Slováci v Soči: Michal Handzuš - Z dna na samotný vrchol!
Slováci v Soči: Michal Handzuš - Z dna na samotný vrchol! | zdroj: © TASR

Vyše stonásobný slovenský seniorský reprezentant a mimoriadne skúsený forward sa radí medzi našich najúspešnejších hráčov, ktorí za sebou za morom zanechali veľkú stopu. 36-ročný útočník si počas pätnástich sezón v zámorskej profilige dokázal vybudovať skutočne veľmi dobré meno a na sklonku svojej kariéry sa postaral o dojemný príbeh. Z absolútneho dna sa dokázal dostať až na samotný vrchol.

Kariéru si 196 centimetrov vysoký center začal budovať v rodnej Banskej Bystrici, kde už ako 16-ročný hral medzi seniormi v druhej najvyššej slovenskej hokejovej súťaži. Jeho výborné výkony medzi oveľa staršími a vyspelejšími hráčmi mu vyniesli po sezóne 1994/1995 nomináciu do reprezentácie slovenskej „osemnástky“. Na majstrovstvách sveta B-kategórie sa prezentoval v piatich stretnutiach skvelou bilanciou 5+3 a slovenským mladíkom tak pomohol prebojovať sa do elitnej kategórie MS.

O rok neskôr sa blysol aj v zostave „baranov“ v najvyššej slovenskej hokejovej súťaži a jeho výkony si všimli aj predstavitelia slovenskej „dvadsiatky“. Farby slovenskej reprezentácie hájil na dvoch juniorských šampionátoch. Zvlášť na MSJ 1997 patril medzi ťahúňov nášho tímu, keď v šiestich dueloch pozbieral rovnaký počet bodov za dva presné zásahy a štyri gólové prihrávky.

To už bol však dávno „majetkom“ zámorského klubu Saint Louis Blues, ktorý ho draftoval v roku 1995 v štvrtom kole z celkovej 101. priečky. Po sezóne 1996/1997 opustil starý kontinent a odcestoval do zámoria, kde začal obliekať dres Worcesteru IceCats z AHL. Handzušovi na aklimatizáciu stačila jedna sezóna. V drese amerického celku odohral 69 duelov, pozbieral v nich 63 kanadských bodov a po tejto sezóne sa stal stabilnou súčasťou tímu NHL.

V jeho nováčikovskej sezóne si na svoje konto pripísal šestnásť kanadských bodov za štyri góly a dvanásť asistencií. V sezóne 1999/2000 odohral plný počet zápasov a stihol taktiež pozbierať 53 kanadských bodov. V tíme „Bluesmanov“ vytvoril spoločne s Pavlom Demitrom ... pokračovanie profilu nájdete v našej encyklopédií tu >>>

Celý profil Michala Handzuša nájdete tu >>>