Main Content

Slováci v Soči: Tomáš Kopecký - bojovník na pohľadanie

utorok, 21. január 2014 12:11 | Autor: Dávid Lech

Slováci v Soči: Tomáš Kopecký - bojovník na pohľadanie
Slováci v Soči: Tomáš Kopecký - bojovník na pohľadanie | zdroj: © TASR

Rodák z Ilavy začínal s hokejom v Dubnici, ktorá vychovala už nejedného kvalitného hokejistu. Ešte v juniorskom veku sa však presťahoval do Trenčína, kde sa v jednej hokejovej triede stretol s Mariánom Gáboríkom a Marcelom Hossom. Cesty týchto kamarátov sa po niekoľkých rokoch opäť spojí v národnom tíme Slovenska na olympijských hrách.

Kopecký v mladom veku vynikal medzi svojimi rovesníkmi a v juniorskej kategórii v drese Dukly Trenčín sa mu darilo. V sezóne 1999/2000 si vyslúžil nomináciu do reprezentácie slovenskej „osemnástky“, v ktorej drese odohral jedno stretnutie na majstrovstvách sveta a slovenské národné farby hájil aj v drese slovenskej dvadsiatky. Majstrovstiev sveta juniorov sa zúčastnil v rokoch 2000, 2001 a 2002. Odohral 21 stretnutí, v ktorých pozbieral veľmi solídnych 14 kanadských bodov.

Kopecký bol draftovaný v roku 2000 organizáciou Detroitu Red Wings, ktorá si ho vybrala v druhom kole draftu z celkovej 38. pozície. Od sezóny 2000/2001 tak 190 centimetrov vysoký forward pôsobil v zámorí. Svoju kariéru za morom odštartoval vo WHL v tíme Lethbridge Hurricanes, hneď vo svojom prvom ročníku za morom zbieral vyše bod na zápas a tak v jednom zápase okúsil aj atmosféru AHL.

O rok neskôr v Lethbridge ukázal opäť obrovský potenciál. V 60 stretnutiach pozbieral 76 kanadských bodov, dvakrát sa mu podarilo bodovať aj v dvoch dueloch v AHL a svojimi výkonmi si vydláždil cestu do American Hockey League.

V drese farmy „červených krídel“ v Grand Rapids Griffins odohral tri sezóny a dočkal sa svojho prvého štartu v National Hockey League. V najlepšej hokejovej lige sveta debutoval 27. februára 2006. Jeho celok však prehral ... celý profil Tomáša Kopeckého nájdete v našej encyklopédií tu >>>

Prečítajte si celý profil Tomáša Kopeckého tu >>>