Main Content

Slováci v Soči: Peter Ölvecký - tvrdý pracant pre defenzívnu lajnu

pondelok, 20. január 2014 12:37 | Autor: Dávid Lech

Slováci v Soči: Peter Ölvecký - tvrdý pracant pre defenzívnu lajnu
Slováci v Soči: Peter Ölvecký - tvrdý pracant pre defenzívnu lajnu | zdroj: © TASR

Tichý pracant, ktorý si vždy na ľade odvedie bez zbytočných rečí svoje. Aj taký je Peter Ölvecký, účastník Zimných olympijských hier 2014 v Soči.

Podobných hráčov potrebuje slovenská reprezentácia a po podobných hokejistoch, ktorí nie sú na ľade až tak viditeľní, no pre tím odvádzajú mimoriadne cenenú „čiernu“ prácu baží každý hokejový klub.

Rodák z Nových Zámkov začínal s hokejom v trenčianskej Dukle, ktorá je svetovo známa liaheň kvalitných hokejistov. Ölvecký už vo svojom juniorskom veku obliekal dres trenčianskej Dukly. Počas sezóny 2004/2005, ktorú poznačil lockout v zámorí pôsobil v tíme „vojakov“ po boku takých hráčov akými sú Marián Hossa, Marián Gáborík či Pavol Demitra. Zúčastnil sa majstrovstiev sveta „dvadsiatok“, kde odohral šesť duelov, zaznamenal bilanciu 3+1 a so slovenským národným tímom obsadil konečnú siedmu pozíciu.

V roku 2004 bol z celkového 78. miesta draftovaný v treťom kole organizáciou Minnesoty Wild a tak po sezóne 2004/2005 odišiel do zámoria. Po troch ročníkoch strávených v AHL na farme „divochov“ v Houstone Aeros sa dočkal svojej prvej príležitosti v NHL.

Tá prišla 30. januára 2009, keď vtedy 23-ročný Ölvecký debutoval proti Edmontonu Oilers. V ročníku 2008/2009 odohral v drese Minnesoty dovedna 31 stretnutí, v ktorých si do štatistík pripísal 2 góly a 5 asistencií. Bol jedným z deviatich hráčov Wild, ktorí sa dokázali udržať v plusovej hodnote v tabuľke plus/mínus. Slovenský útočník mal na konci sezóny bilanciu +1.

Po sezóne bol povolaný do seniorského národného tímu a zúčastnil sa majstrovstiev sveta 2009. Slováci na šampionáte obsadili desiatu priečku, 188 centimetrov vysoký forward odohral 5 zápasov, v ktorých získal jeden bod za asistenciu.

Manažment Minnesoty Wild s ním po ročníku 2008/2009 do ďalších rokoch nepočítal a tak sa Ölvecký presťahoval do „mesta country“. V drese Nashvillu Predators ale odohral len jeden súťažný zápas, zvyšok sezóny strávil v AHL v .... pokračovanie profilu Petra Olveckého nájdete v našej encyklopédií tu >>>

Celý profil Petra Olveckého nájdete v našej encyklopédií >>>