Main Content

Slováci v Soči: Tomáš Záborský – rodený strelec

sobota, 18. január 2014 15:35 | Autor: Jakub Mihálik

Slováci v Soči: Tomáš Záborský – rodený strelec
Slováci v Soči: Tomáš Záborský – rodený strelec | zdroj: © TASR

Slovenský hokej v ostatných rokoch neoplýva veľkým množstvom hokejistov, ktorí sú postrachom súperových brankárov a dravcami hokejových štatistík. Keď už sa ale nejaký objaví, stojí to za to. Jedným z útočníkov s inštinktom zabijaka je aj Tomáš Záborský.

 

Keď sledujete hru Tomáša Záborského, je vám jasné, s akými hokejovými kvalitami sa tento ľavý krídelník už narodil. Útočný dravec s inštinktom strelca už od svojich hokejových začiatkov pôsobil hlavne ako strelec a táto povesť ho neopúšťa dodnes. Tomáš Záborský začínal s hokejom vo svojom rodnom Trenčíne, v drese miestnej Dukly. Už v kategórii do 18 rokov ukazoval svoje výnimočné schopnosti strelca. Vo svojej druhej sezóne medzi 18-ročnými vrstovníkmi zaznamenal 44 gólov v 46 zápasoch. O rok neskôr hral už v juniorskej kategórii do 20 rokov a s 39 gólmi v 42 zápasoch pokračoval v nastolenom trende. Na extraligové klziská sa dostal len štyrikrát, keď si zahral za A mužstvo Dukly, potom sa však spojil jeho hokejový osud so zahraničím, a za hranicami pôsobí nepretržite už ôsmu sezónu.

Významným okamihom Záborského kariéry bol vstupný draft NHL v roku 2006, v ktorom po Trenčanovi siahol New York Rangers zo 137. miesta. Ešte len 18-ročný Záborský zamieril do juniorskej Ontario Hockey League, kde obliekal dres Saginaw Spirit a napriek tomu, že si musel zvykať na odlišné prostredie, už vo svojej prvej zámorskej sezóne zaznamenal slušných 43 bodov v 59 zápasoch. V sezóne 2006-2007 sa mu podarilo prepacovať sa na svetový šampionát 20-ročných, kde v 6 zápasoch nazbieral tri kanadské body. Aklimatizovaný Záborský vo svojej druhej sezóne v OHL získal 70 bodov za 31 gólov a 39 asistencií v 68 zápasoch, čím si vypýtal postup o stupienok vyššie. V AHL však stihol nastúpiť len na 2 zápasy v drese Hartford Wolf Pack.

V ďalšej sezóne Záborský okúsil americkú súťaž ECHL v dresoch Charlotte Checkers a Dayton Bombers a keďže dostal v AHL príležitosť len v ôsmich stretnutiach, začal sa obzerať po ... pokračovanie profilu Tomáša Záborského nájdete v našej encyklopédií tu >>>

Celý profil Tomáša Záborského nájdete tu v našej encyklopédií >>>