Main Content

Slováci v Soči: Tomáš Surový – Spoľahlivý univerzál

štvrtok, 16. január 2014 16:06 | Autor: Jakub Mihálik

Slováci v Soči: Tomáš Surový – Spoľahlivý univerzál
Slováci v Soči: Tomáš Surový – Spoľahlivý univerzál | zdroj: © TASR

Jedným z európskych zástupcov vo výbere Vladimíra Vujtka pre olympijsky turnaj v Soči je Tomáš Surový. Spoľahlivý reprezentant, schopný zahrať na akomkoľvek mieste v útočnej formácii, sa chystá už na svoju ôsmu seniorskú reprezentačnú medzi vrcholnými podujatiami.

Hoci je Tomáš Surový odchovancom Banskej Bystrice, v extralige spravil dieru do sveta v drese Popradu. Spôsobil to fakt, že v jeho prvej seniorskej sezóne, 1998-1999 odohral za Baranov len tri extraligové zápasy, v ktorých však nepomohol Bystričanom k záchrane medzi extraligovou elitou. Ďalšiu sezónu tak strávil v druhej najvyššej súťaži, v ktorej vtedy len 19-ročný hráč exceloval s bilanciou 57 bodov v 41 zápasoch. Po Surovom tak siahol extraligový Poprad a vo svojej nováčikovskej sezóne si Tomáš pripísal 50 bodov v 53 zápasoch. Vydarená sezóna mu priniesla ocenenie nováčika roka v našej najvyššej súťaži.

Nasledovala druhá pozvánka na MS do 20 rokov, na ktoré cestoval Surový už ako bronzový medailista zo šampionátu osemnástok, konaných v roku 1999. Reprezentačné i extraligové úspechy pomohli šikovnému krídelníkovi k draftovej pozícii, keď po ňom v roku 2001 siahol v štvrtom kole Pittsburgh Penguins.

Ako takmer každý v Zámorí začínajúci hokejista, aj Surový strávil prvú sezónu v drese farmárskeho klubu Wilkes-Barre v AHL. Už v ďalšej sezóne však nakukol do NHL a nesklamal, pretože ako člen štvrtého útoku si pripísal v 26 zápasoch 11 kanadských bodov. Zvyšné zápasy sezóny odohral opäť v AHL, kde si udržal v 39 zápasoch priemer 1,0 bodu na zápas. Za svoje výkony bol vyhlásený za člena AHL All-Stars tímu 2003. Aj v ďalšej sezóne Surový pendloval medzi AHL a NHL, no tentokrát v drese Pens odohral väčšiu porciu zápasov. V 47 zápasoch zvýšil svoju produktivitu na 23 bodov a žiaril opäť aj v drese Wilkes – Barre.

Výlukovú sezónu 2004-2005 sa na rozdiel od svojich krajanov nerozhodol stráviť na Slovensku, ale pokračoval v Zámorí, keďže AHL svoj program nezastavila. Celkovo 80 zápasov a 49 bodov prinieslo Surovému nový kontrakt, hoci len minimálny vo výške 450 tisíc dolárov. Už v tej nasledujúcej sezóne síce začal opäť na farme, ... pokračovanie profilu Tomáša Surového nájdete v našej encyklopédií tu >>>

Celý profil Tomáša Surového nájdete v našej encyklopédií tu >>>