Main Content

Predčasná nominácia do Soči je chybou a Šatan prikladal pod kotol

pondelok, 13. január 2014 10:24 | Autor: Filip Chudý

Predčasná nominácia do Soči je chybou a Šatan prikladal pod kotol
Predčasná nominácia do Soči je chybou a Šatan prikladal pod kotol | zdroj: © TASR

Práve skončený týždeň je definitívne minulosťou, ale aj v ňom sa odohrali zaujímavé udalosti, ktoré neobišli ani svet športu. Prinášame vám to najzaujímavejšie čo šport v ňom ponúkol, či už doma, alebo vo svete.

Komentár Filipa Chudého

To čo sa na Slovensku rozpútalo v uplynulom týždni bolo absolútne zbytočné. Nominácia hokejovej reprezentácie na ZOH je už známa, pritom zbytočne predčasná. Kto to potrebuje vedieť už takto skoro? ZOH sa síce začínajú siedmeho, no nie januára, keby sme sa dozvedeli nomináciu, ale februára. A my začíname hrať na hokejovom turnaji až 13.2.! SOV musí nahlásiť menný zoznam športovcov najneskôr až 27.1., tak na čo je dobré oznámiť nomináciu prakticky tri týždne pred týmto konečným termínom? Odpoveďou je byrokracia z NHL, ktorá chcela vedieť pôvodne tieto nominácie už v decembri!

Ako majú reprezentační tréneri zvoliť už teraz tú správnu nomináciu? Iba tak, že musia mať obrovské šťastie! Aj Vujtek síce hovorí, že nominoval hráčov na základe výkonnosti, no zopakujem, ZOH sú až za mesiac, čiže forma hráčov sa určite premieša. Taký Miroslav Šatan je ukážkový príklad. Nebol nominovaný na základe toho, že trénerom sa nepáčili jeho výkony, nemal body a nehral dobre v predbránkovom priestore. Zaujímavé je, že následne v dvoch najbližších zápasoch vynikal práve v týchto troch veciach, čím iba v pozitívnej rovine prikladal pod kotol.

Apropo, hystéria, ktorá sa spustila okolo nenominovania Šatana do Soči bola ešte zbytočnejšia ako celé zverejnenie nominácie. Ja som zástancom toho, že iba tréner má právo robiť nominácie, veď vlastne iba on je za to platený. No uznávam, že humbuk okolo toho je niekedy zaujímavejší a možno aj potrebnejší ako samotný zoznam mien. Nielen novinári, odborníci, diváci, ale aj poslanci majú právo sa opýtať, prečo ten a prečo nie henten? No možnosť (povinnosť) obúchať ju trénerovi o hlavu majú až v prípade neúspechu.

Vujtek a spol. určite vyberali podľa svojho najlepšieho svedomia a vedomia, hoci aj oni iba ťažko môžu odhadovať, ako to v skutočnosti vypáli. Ja som presvedčený, že nominácia sa ešte bude meniť, lebo neverím tomu, že všetkých 25 našich hráčov bude zdravých, tobôž vo forme. Len škoda, že zmeny nastanú už iba v prípade zranení, lebo určite by sa to hodilo aj v prípade zmeny formy u jednotlivých hráčov. Lenže práve toto je tá daň, ktorú musíme zaplatiť tým, že nominácia musela byť zverejnená takto skoro. Neprospieva to nielen nám, ale aj celej kvalite turnaja, lebo forma je vec vrtkavá, v januári ju mať môžeš, no vo februári už nie...

V diskusii sa vyjadrite, či aj vy pokladáte nominácie mesiac pred začiatkom hier za skoré?