Main Content

Hviezdy ZOH: Marián Hossa - budúci člen Siene slávy NHL?

nedeľa, 12. január 2014 14:32 | Autor: Dávid Lech

Hviezdy ZOH: Marián Hossa - budúci člen Siene slávy NHL?
Hviezdy ZOH: Marián Hossa - budúci člen Siene slávy NHL? | zdroj: © TASR

Súperovi hráči sa v rýchlom brejku rútia do útočného pásma, napätie v aréne stúpa, do konca zápasu ostáva len niekoľko sekúnd a hostia majú k dispozícii poslednú šancu na vyrovnanie, hráč s pukom hľadá pri prečíslení svojho spoluhráča a... A prihráva naprázdno, pretože v zlomku sekundy ho o puk pripravuje Marián Hossa, ktorý takýmto spôsobom potvrdzuje fakt, že je hrajúcou hokejovou legendou, minimálne tou slovenskou určite.

Hokej začal hrať ako päťročný v trenčianskej Dukle, ktorá dlhodobo zásobovala slovenský hokej vysokokvalitnými hokejistami. Jedným z nich je aj nenápadný rodák zo Starej Ľubovne, ktorý zdedil hokejové gény po svojom otcovi Františkovi.

Pôvodne začínal ako stredný útočník, no kouč Jaroslav Walter ho začal stavať na pravom krídle, kde hráva dodnes. S juniorským celkom Dukly Trenčín získal ligový titul a jeho výborné výkony mu vyniesli nomináciu do juniorskej reprezentácie. Dvakrát reprezentoval Slovensko na šampionáte „osemnástok“, dvakrát bol členom tímu slovenskej „dvadsiatky“. V sezóne 1996/1997 si taktiež prvýkrát obliekol reprezentačný seniorský dres. V ôsmich dueloch na MS 1997 pozbieral dva body za asistencie.

V slovenskej najvyššej hokejovej súťaži debutoval ako 17-ročný. V 53 dueloch pozbieral 54 kanadských bodov, stal sa majstrom Slovenska a pobral sa do zámoria. V drafte 1997 si ho v prvom kole draftu z celkovej dvanástej priečky vybrala organizácia Ottawy Senators a stal sa druhým najvyššie draftovaným Slovákom v histórii (v súčasnosti je piatym najvyššie draftovaným Slovákom). Vo svojej prvej sezóne v NHL však za Ottawu odohral len sedem duelov, v ktorých získal len jeden bod za ... pokračovanie textu nájdete v našej encyklopédii tu >>>

Celý profil Mariána Hossu nájdete v našej encyklopédií Sport7.sk tu >>>