Main Content

Hviezdy ZOH: Marián Gáborík - dynamit v nohách s čuchom na góly

pondelok, 13. január 2014 12:15 | Autor: Jakub Mihálik

Hviezdy ZOH: Marián Gáborík - dynamit v nohách s čuchom na góly
Hviezdy ZOH: Marián Gáborík - dynamit v nohách s čuchom na góly | zdroj: © TASR

Dynamit v nohách, presnosť švajčiarskeho hodinára a výnimočný čuch na góly. Na Slovensku sa podobný hokejista rodí len raz za čas. Marián Gáborík je špeciálny zjav nielen v slovenskom hokeji, ale na celom svete.

Na trenčianskom ľade vyrástlo nespočetné množstvo kvalitných hokejistov. No keď sa v žiackom veku začal prejavovať mladý Marián Gáborík, všetci v klube vedeli, že im rastie pod rukami budúca svetová hviezda. Pod patronátom Jindřicha Novotného sa Marián už v pätnástich rokoch dostal do juniorky Dukly, kde hneď v prvej sezóne zaznamenal 59 bodov v 36 zápasoch. To presvedčilo klub natoľko, že ho ešte v tej sezóne vytiahli medzi mužov. Hneď vo svojom debute dal gól a stal sa najmladším strelcom histórie extraligy, keď mal len 16 rokov a 27 dní. Jeho gólový rekord drží dodnes, čo do veku ho až po 15 rokoch prekonal Peter Valent, ktorý sa vo februári 2013 predstavil v drese Banskej Bystrice vo veku 15 rokov 11 mesiacov a 29 dní. Ďalšiu sezónu už strávil celú v A tíme a nazbieral 20 bodov v 33 zápasoch. V tej istej sezóne sa najprv Marián predstavil na šampionáte do 20 rokov. Šesťnásťročný benjamínok vo svojom juniorskom debute získal bronzovú medailu, prvú aj poslednú na juniorskom šampionáte pre slovenské farby. Na turnaji sa Gáborík prezentoval 3 presnými zásahmi. Neskôr sa predstavil aj na šampionáte do 18 rokov a zaznamenal bilanciu 11 bodov v 7 zápasoch.

V tom čase už rástlo povedomie o špeciálnom trenčianskom talente aj v Zámorí. Kvôli veku však ešte Gáborík musel počkať a zvolil si pôsobenie v našej extralige, v drese Trenčína. V 50 zápasoch sezóny 1999/2000 zaznamenal 46 bodov a bolo jasné, že po sezóne Slovensko opustí. Gáborík ešte stihol opäť kombináciu MS do 18 rokov a MS do 20 rokov, aby sa ešte naposledy ukázal zámorským skautom, no tí už dávno mali jeho meno na najvyšších priečkach.

Vo vstupnom drafte roku 2000, ktorý sa uskutočnil v Calgary, bolo neobyčajne rušno. NHL sa totiž od ďalšej sezóny mala rozšíriť o 2 mužstvá, Columbus Blue Jackets a Minnesotu Wild. Nový tím Minnesoty mal tretie právo výberu a Wild siahli práve po Trenčanovi, ktorý sa tak stal najvyššie draftovaným Slovákom v histórii. Osemnásťročný rýchlonohý krídelník sa okamžite stal oporou Minnesoty. V prvej sezóne za morom nazbieral 18 gólov a 36 bodov. Už v druhej sa dostal na bájnu hranicu 30 gólov a celkovo dosiahol 67 bodov. V sezóne 2001-2002 zaznamenal ... pokračovanie textu nájdete v našej encyklopédií tu (kliknite)

Celý profil Mariána Gáboríka nájdete v našej Sport7.sk encyklopédií tu >>>