Main Content

PROFIL: FRANCESC FÁBREGAS - Opora kanonierov (+VIDEO)

utorok, 23. november 2010 13:52 | Autor: Lukáš Vráblik

PROFIL: FRANCESC FÁBREGAS - Opora kanonierov (+VIDEO)
PROFIL: FRANCESC FÁBREGAS - Opora kanonierov (+VIDEO) | zdroj: SITA

Arsenal už dlhú dobu nakupuje najmä mladých, talentovaných a lacných futbalistov zo zahraničia. Keďže je Arséne Wenger, manažér „Gunners“, Francúz, prichádza veľa hráčov práve z tejto krajiny. Londýnsky veľkoklub má obrovskú sieť skautov. Tí chodia po celom svete a podávajú správy o talentovaných hráčoch a ďalších temách z futbalu v zahraničí.

Práve jeden z nich, Angličan Steve Rowley sa blysol fantastickým objavom. Keď sa hralo EURO 2003 pre hráčov do sedemnásť rokov, všimol si mladého Francesca Fabregasa zo Španielska, v tej dobe obliekajúceho dres katalánskej Barcelony.

VIDEO: Cesc Fabregas Mix

Mladí Barcelončania mali skvelý tím, v ktorom hral aj Lionel Messi. Valcovali súpera za súperom a vyhrávali tituly. V tej dobe sa ale pozornosť celého klubu sústredila na voľby prezidenta a mládežnícka akadémia zostávala v pozadí záujmu. Traduje sa, že novozvolený šéf mládežníckej akadémie, Joan Laporta, prišiel do kancelárie a prvú vec, ktorú videl, bol žltý papierik, na ktorom bolo napísané: prepáčte. Údajne sa tak ospravedlňoval vedúci mládežníckej akadémie, že neudržal Fabregasa.

„Kanonieri“ zaplatili za veľký talent skromnú sumu 1,4 milióna eur. Vtedy možno ešte ani netušili, aký diamant im prichádza do mužstva. Wenger diamanty kupuje a následne brúsi a Fabregas mal byť ďalším na rade. V mužstve okolo Patricka Vieiru či Thierryho Henryho debutoval dvadsiateho ôsmeho októbra 2003 v Ligovom pohári proti Rotherdam United (v riadnom hracom čase remíza 1:1, po penaltovom rozstrele 9:8 pre Arsenal).

Rýchlo sa stal oporou „kanonierov“. Režíroval hru, rozhadzoval prihrávky do strán, za obranu, podržal loptu. Vo veľmi mladom veku pôsobil na ihrisku ako nejaký rutinér. V lete 2007 ale prišla správa, ktorá riadne zatriasla srdcom fanúšika z Emirates Stadium. Odchod zahlásila žijúca legenda Thierry Henry. Stal sa novou posilou Barcelony. Tá za skúseného a rýchleho útočníka zaplatila čiastku okolo dvadsaťpäť miliónov libier. Ako je známe, Henry sa na Pyrenejskom polostrove nepresadil podľa predstáv a teraz sa pokúša nájsť futbalovú radosť v americkej MLS, v klube New York.



Na severe Londýna okamžite zavládol obrovský pesimizmus. Každý bol zvyknutý na kvalitného Henryho, na ktorého sa spoliehalo celé mužstvo. Očakával sa teda príchod známeho útočníka, ktorý bude schopný vsietiť aspoň dvadsať gólov za ligovú sezónu. Wenger ale cítil príchod hviezd za zbytočný. Vsadil na mladých a potenciálnych futbalistov. Vytvoril výbornú jedenástku.

V bráne dostával prednosť rodák zo španielskej Pamplony Manuel Almunia, lebo Lehmann nepodával dobré výkony. Na pravom obrany hrával Bacary Sagna, posila z AJ Auxerre a kvôli nemu sa Eboué musel preškoliť na pravého stredopoliara. V strede defenzívnej formácie nastupovala nerozlučná dvojka Kolo Touré – William Gallas a toto trio dopĺňal zľava rýchly Gael Clichy. Čiernu robotu si odviedol Mathieu Flamini, takže Fabregas mal veľa priestoru na útočenie. Zo strán ho podporovali už spomínaný Eboué a večne zranený Tomáš Rosický. Na hrote býval osamotený Emmanuel Adebayor a pod ním Bielorus Aleksandar Hleb.

VIDEO: Cesc Fabregas a jeho sezóna 2009/2010

Sezóna bola veľmi úspešná. Dlho sa držali v popredí tabuľky, ale došiel im dych. Hra mužstva bola ale fantastická a chválilo ju mnoho futbalových labužníkov. Po ročníku ale odišli Flamini aj Hleb a famózna záloha sa rozpadla. Fabregas odcestoval do Švajčiarska a Rakúska so svojou reprezentáciou na EURO 2008. Španieli hrali výborne, útočne, titul si určite zaslúžili. Hoci sa Luis Aragonés (tréner Španielska) príliš na Fabregasa nespoliehal, vo finálovom súboji mu dal šancu a on rozhodne nesklamal. Španieli prišli domov aj s titulom. Stali sa veľkými hrdinmi. Vybudovali nový mladý tím s veľkou budúcnosťou.

Arsenal je stále ďaleko od zisku titulu alebo pohára. Nedarí sa mu všetko doviesť do konca. Potreboval by skúsenejších hráčov. To si všetci uvedomujú a zdá sa, že Wenger začína s kupovaním „hotových“ futbalistov. Dôkazom sú dva nedávne nákupy – francúzsky stopér Sebastien Squillaci a marocký útočník Marouane Chamakh.

Fabregas bude dlho spomínať na juhoafrické MS. Španieli sa stali majstrami sveta. Už dlho sa špekuluje o jeho návrate na Nou Camp, do materskej Barcelony. Jeho reprezentační spoluhráči si z neho poriadne vystrelili. Pri oslave ho na pódiu obliekli do dresu Barcelony. Fabregas prekvapený stál... pozrite si to na tomto videu...

ZAUJÍMAVOSTI A SÚKROMIE FRANCESCA FABREGASA

* pri svojom debute za Arsenal mal 16 rokov a 177 dní. Stal sa najmladším hráčom „Gunners“, ktorý nastúpil za „A“ tím.
* V reprezentácii debutoval ako osemnásťročný pri víťazstve 3:2 nad Pobrežím Slonoviny
* Otec Francesco a mama Nora ho odmalička podporovali, dokonca dohodli aj jeho prestup so samotným Wengerom na osobnom stretnutí
* Má priateľku Carlottu, ktorá má dvadsaťdva rokov
* Žije v byte v Londýne
* Účinkoval v reklame pre Pepsi Cola po boku Ronaldinha, Davida Beckhama, Thierryho Henryho a Lionela Messiho
* Miluje počítačové hry, najmä tie so zameraním na futbal. Zúčastnil sa aj predstavenia hry Pro Evolution Soccer
* Stal sa kapitánom Arsenalu po tom, čo Wenger zobral pásku s písmenom „C“ Gallasovi pre jeho fajčenie

KTO JE FRANCESC FABREGAS?
   
Dátum narodenia: 14. máj 1987
Miesto narodenia: Arenys de Mar (Španielsko)
Výška: 180 centimetrov
Hmotnosť: 69 kilogramov
Úspechy: víťaz Anglického pohára 2005, majster Európy 2008, majster sveta 2010