Main Content

Dobrí anjeli Košice si chcú z Krakova odviesť víťazstvo

pondelok, 22. november 2010 20:01 | Autor: TASR

Basketbalistky slovenského šampióna Dobrí anjeli Košice nastúpia v stredu 24. novembra o 19.00 h na palubovke poľského tímu Wisla Can-Pack Krakov už vo svojom piatom vystúpení v Eurolige a uzavrú prvú polovicu svojho účinkovania v základnej A-skupine najprestížnejšej európskej klubovej súťaže.

Krakovský tím bol najväčším prekvapením uplynulého ročníka Euroligy, keď sa vďaka priaznivému žrebu vyhol ruským a španielskym superfavoritom a prebojoval sa až do Final Four súťaže. Svoju európsku pozíciu nepotvrdil doma, keď v poľskej najvyššej súťaži skončil až na 5. mieste a do Euroligy sa dostal až po udelení voľnej karty od FIBA Europe. Minulosezónny výsledok ho však posunul do najvyššieho koša pre nasadenie a vďaka šťastnej ruke generálnej sekretárky SBA Nataše Hrisenkovej sa tento určite najprijateľnejší súper z 1. koša ocitol v A-skupine spolu s košickými Dobrými anjelmi.

V Krakove došlo pred sezónou k masívnej výmene kádra. Z družstva kouča Josého Ignacia Hernándeza, v súčasnosti aj trénera španielskej reprezentácie, odišli Španielka Fernandezová, Brazílčanka Castrová Marquesová, Češka Zohnová a Izraelčanka Cohenová. Zostali podkošové opory Američanka Janell Burseová a domáca Ewelyna Kobrynová, k nim pribudla výborne strieľajúca rozohrávačka Nicole Powellová z Austrálie a Srbka Anda Jelavičová. V poľskej najvyššej súťaži figurujú Krakovčanky po 10 kolách na druhej priečke s jedinou prehrou len o skóre za Gorzówom.

"Krakov má za sebou úspešnú sezónu, ktorá mu vyniesla nasadenie do prvého koša. Pre nás je to určite najprijateľnejší súper spomedzi najsilnejšej štvorky. Myslím si, že môžeme na jeho palubovke uspieť, ale na druhej strane si musíme uvedomiť, že v Eurolige doma už dva roky neprehral," skonštatoval pre agentúru SITA generálny manažér Dobrých anjelov Daniel Jendrichovský a pokračoval: "Streleckou líderkou je Phillipsová, nebezpečná je aj Američanka Burseová, no my sa najviac obávame poľskej reprezentantky - pivotky Kobrynovej, ktorá sa veľmi ťažko zastavuje. My by sme mali využiť výraznú výškovú prevahu na perimetri, kde má Wisla na rozohrávke nízku trojicu Pawlaková, Jelavičová, Phillipsová. Na hre Krakova je vidieť silný vplyv trénera Hernándeza, ktorý patrí k najlepším európskym odborníkom. Wisla hrá moderný basketbal, rýchly aj trpezlivý. Napriek tomu ideme do Krakova zvíťaziť. Práve tento triumf nás môže výrazným spôsobom posunúť pri nasadení do play-off o niekoľko priečok vyššie."

Košičanky však majú najväčší problém vo svojej zostave. "Zuzana Žirková stále nehrá a ani netrénuje. O tom, či v stredu nastúpi, sa rozhodne až tesne pred zápasom. Ostatné dievčatá sú zdravotne v poriadku. Teší nás, že zdravá je už aj Daniela Číkošová. V Poľsku nastúpime s rovnakou jedenásťčlennou zostavou, ako pred týždňom proti Pécsu," skonštatoval D. Jendrichovský. Košičanky si v sobotu v extralige schuti zastrieľali na palubovke nováčika zo Šamorína (105:51), keď sa 21 bodmi blysla len 17-ročná Martina Kiššová.

Dobrí anjeli odchádzajú za geograficky najbližším euroligovým súperom v utorok dopoludnia autobusom a domov sa pravdepodobne vrátia hneď po skončení stredajšieho duelu.

Program 5. kola A-skupiny Euroligy (všetky časy sú v SEČ):

24. novembra: Wisla Can-Pack Krakov - Dobrí anjeli Košice (19.00 h), TTT Riga (Lot.) - USO Mondeville (19.05 h )
25. novembra.: Cras Basket Taranto - Pécs 2010 (20.30 h)

Aktuálna tabuľka A-skupiny:
1. Taranto 4 3 1 268:229 7
2. KOŠICE 4 3 1 287:248 7
3. Mondeville 4 3 1 267:258 7
4. Krakov 4 2 2 281:255 6
5. Pécs 4 1 3 249:275 5
6. Riga 4 0 4 217:304 4
© WEBNOVINY