Main Content

Hokejové hviezdy ZOH v Soči 2014: Jaromír Jágr

nedeľa, 5. január 2014 11:20 | Autor: Jakub Mihálik

Hokejové hviezdy ZOH v Soči 2014: Jaromír Jágr
Hokejové hviezdy ZOH v Soči 2014: Jaromír Jágr | zdroj: © TASR

Hokej je kanadská hra. Kanaďania populárny šport vymysleli a ovládli. Keď sa však objaví talent obrovských rozmerov na druhej strane Atlantiku, dokáže si miesto v histórii vybojovať aj Európan. Najväčším Európanom, ktorý kedy hral v najprestížnejšej hokejovej súťaži sveta, je Čech Jaromír Jágr.

Jaromír Jágr sa narodil 15.februára 1972 v Kladne, v jednom z najhokejovejších miest Československa. Na korčule ho jeho otec Jaromír postavil vo veku troch rokov a v šestnástich už všetkých udivoval v najvyššej československej súťaži v drese Kladna.

V kariére v Zámorí mu výrazne pomohla zmena režimu. Ako prvý československý hráč vôbec bol draftovaný bez toho, aby predtým musel emigrovať do niektorej zo západných krajín. Vo vstupnom drafte NHL v roku 1990 si ho vo veku 19 rokov vybral z piateho miesta Pittsburgh Penguins. So spadnutou Železnou oponou, mladý Jágr mohol okamžite cestovať do USA, kde sa pripojil k svojmu tímu.

Jeho prínos pre Penguins bol okamžitý. Tučniaci vyhrali dva Stanleyho poháre v dvoch úvodných Jágrových sezónach, pričom Jarda sa v 20 rokoch stal najmladším strelcom finálového gólu v histórii. Jeho spolupráca s jedným z najlepších hokejistov v histórii, Mariom Lemieux, ovládla NHL. Skúsený matador Lemieux bol v tíme Pens mentorom mladému Jágrovi. Ako neskôr vyhlásil: „Každý žiak potrebuje učiteľa a Mario bol tým mojim.“

Prvú zo svojich Art Ross Trophies pre najproduktívnejšieho hráča základnej časti vyhral Jágr v sezóne 1994-1995. Už v tej ďalšej stanovil rekord, keď sa so 149 získanými bodmi stal v tomto smere najlepším ne-zámorským hráčom v histórii. Až v roku 1998 sa stal kapitánom Pittsburghu a na štyri nasledovné sezóny ovládol strelecké štatistiky zámorskej súťaže.

Pokračovanie profilu Jaromíra Jágra nájdete v našej encyklopédií tu >>>