Main Content

SR „20“: Sympaticky neúspešní, hororovo neschopní

piatok, 3. január 2014 10:30 | Autor: Filip Chudý

SR „20“: Sympaticky neúspešní, hororovo neschopní
SR „20“: Sympaticky neúspešní, hororovo neschopní | zdroj: © TASR

Slovenská hokejová reprezentácia do 20 rokov má za sebou MS vo Švédsku. Účasť vo štvrťfinále je síce sympatická, herný prejav bol poväčšine obstojný, no v konečnom súčte naši mladíci neprekročili svoj tieň.

Komentár Filipa Chudého

Na začiatok treba povedať, že generácia hráčov, ktorá nás reprezentovala vo švédskom Malmö, bolo to najtalentovanejšie čo náš hokej za posledné roky mal a zrejme v nasledujúcich aj bude mať. Výsledky našich mladíkov v Extralige to potvrdzovali, pritom mužstvo ešte doplnili predpokladané najväčšie hviezdy ako Daňo, Réway, Cehlárik a ďalší. Nielen preto sme mali pred turnajom väčšie oči ako v minulosti. Nešli sme iba za záchranou, ale chceli sme na turnaji ukázať viac, čo naši ani netajili. Ale výsledkom je neúspech, či sa to niekomu páči, alebo nie.

Veď konečné 8.miesto je nielen zopakovanie toho z minulého roka, ale vlastne aj vyrovnaný druhý najhorší výsledok v histórii. Horšie sme totiž dopadli iba v rokoch 1998 a 2000, keď sme skončili na 9.mieste. Ak toto teda bola naša najlepšia generácia za ostatné roky, tak jej výsledok, hoci vyrovnal ostatné, je veľkým sklamaním.

Aj predstavitelia slovenského hokeja sa vyjadrili, že veľa hráčov z tejto „20“ bude budúcnosťou slovenského hokeja, ak je tak, tak potom sa môžeme tešiť, ale zároveň si aj začať trhať vlasy. Skvelý výkon proti Nemecku, bol naozaj tým najlepším, čo naše mládežnícke reprezentácie za minulé roky ukázali. Proti USA a Kanade sme mali tiež vynikajúce pasáže, ale iba tie, veď inak by sme tie zápasy nemohli prehrať!

V kľúčových momentoch sa totiž ukázala neschopnosť našich! To nebola otázka šťastia, ako sa vás možno niekto snažil opiť rožkom, to bola čistá neschopnosť na jednej strane a schopnosť zvíťaziť v zápase na tej druhej. Hokej sa nehrá 55, ale 60 minút, nemôžete sa nechať hlúpo vylučovať a nemôžete robiť naivné chyby... A dovolím si povedať, že keď to naši nevedia už teraz, tak sa to zrejme už ani nikdy nenaučia. Tie zlé návyky sú už totiž v nich a medzinárodný ľad ich vždy potrestá. Ani táto „ospevovaná“ generácia nemá víťaznú mentalitu, čo ukázal aj zápas proti Čechom a ten proti Švédom radšej nekomentovať.

A nesklamali len hráči, ale aj tréner. Ako je možné, že aj režisér TV prenosu si hneď v zárodku všimne problém našej obrany, no tréner nie? Vďaka tomu sa stal Erik Černák asi najsledovanejším hráčom celého turnaja … Tým ale v žiadnom prípade nechcem „zničiť“ mladého talentovaného obrancu, hoci na tomto turnaji podľa mňa nemal čo robiť. Je chybou nominovať mladšieho hráča len preto, že je mladší. A argument, že sa nám to vráti v ďalších rokoch, je zvrátený. Nemusíme chodiť ďaleko. Marko Daňo bol na tretích MS do 20 rokov, práve teraz mal prísť jeho vrchol, no zhorel na celej čiare, lebo keď to prepočítame na očakávania, tak bol našim najhorším hráčom na turnaji.

Naopak, veľmi potešil prvý útok, ktorý sa stal ozdobou celého turnaja. Potešilo aj zopár obrancov a mne osobne sa páčili aj výkony útočníka Skalického, ktorý urobil obrovské množstvo užitočnej práce, no to je všetko. Oveľa viac hráčov totiž nenaplnilo očakávania. Zopakujem ešte raz, toto je údajne náš najsilnejší ročník, no prehral štyri z päť zápasov, porazil iba biednych Nemcov, hoc po skvelom výkone. Herne sme výrazne neprepadli, ale boli sme neúspešní a hlavne v kľúčových momentoch totálne neschopní, priam až hororovo.

V diskusii sa vyjadrite, čo hovoríte k účinkovaniu „20“ na MS vy?