Main Content

Pozrite si nomináciu Slovenska do Soči podľa Sport7.sk!

štvrtok, 2. január 2014 15:10 | Autor: Jakub Mihálik

Pozrite si nomináciu Slovenska do Soči podľa Sport7.sk!
Pozrite si nomináciu Slovenska do Soči podľa Sport7.sk! | zdroj: © TASR

Už len niekoľko dní zostáva do zverejnenia olympijskej nominácie slovenskej hokejovej reprezentácie na ZOH v Soči. Trénera Vladimíra Vujtka nečaká ľahká úloha, keď musí vybrať menoslov 25 hráčov, s ktorými zabojuje proti najlepším hráčom sveta. Aký tím by vybrala redakcia sport7.sk?

Tréner Vladimír Vujtek musí pre olympiádu, ktorá štartuje už o mesiac vybrať 3 brankárov a 22 korčuliarov. Tí zabojujú o zopakovanie úspechu v podobe postupu do semifinále na ZOH vo Vancouvri 2010. Nomináciu musí zverejniť do 7. januára a vieme si predstaviť, ako sa nášmu lodivodovi musia pretáčať kolieska v hlave pri zostavovaní nášho olympijskeho výberu. Poďme si ukázať, ako by mohla zostava vyzerať:

Brankári

Tu nie je pochýb o tom, že slovenskou brankárskou jednotkou bude v Soči Jaroslav Halák. Zachytal výborne už vo Vancouvri a najmä vďaka nemu sme postúpili medzi štyroch najlepších. Bez preháňania môžeme povedať, že Jaro je hviezdou NHL medzi troma žrďami a brankárskou jednotkou by nebol len v slovenskom tíme. V Soči budú dominovať hráči NHL a v nej si slušné miesto zastáva aj Peter Budaj. Ako dvojka tímu Montreal Canadiens je zvyknutý kryť chrbát jednotke a zároveň si svoje odchytať v prípade, že je potrebný. Preto by do Soči mal cestovať aj on. Na pozíciu trojky sa tlačí hneď niekoľko brankárov. Jano Lašák už má asi to najlepšie za sebou, Rasťo Staňa síce robí dobre meno v bráne CSKA Moskva, no prednosť dostane niekto z dvojice Jaroslav Janus – Ján Laco. Napriek tomu, že druhý menovaný nechytá v Donecku pravidelne, reprezentačné zrazy ukazujú, že Vujtek s ním počíta a preto ho tipujeme na pozíciu brankárskej trojky, hoci Janusovi by sa olympijská skúsenosť do životopisu hodila.

Obrancovia

Pravdepobone ôsmich obrancov vezme do Soči tréner Vujtek, čo by znamenalo možnosť vytvorenia štyroch obranných dvojíc. Najmenším otáznikom zo všetkých hráčov všetkých tímov je nasadenie Zdena Cháru do prvej obrannej dvojice. Náš zadák je zvyknutý na 30-minútové zápasové porcie, a preto mu nebude problém robiť ani hra na 3 obranné dvojice, ani to, že bude neustále využívaný, či na oslabenia, alebo aj presilovky. Na turnaji vo Vancouveri vytvoril obrannú dvojicu s Andrejom Meszárosom a hoci sa Letcovi z Philadelphie ostatné dve sezóny nedarí podľa predstáv, stále predstavuje defenzívnu stabilitu pre naše rady. Druhú obrannú dvojicu by mohli tvoriť Andrej Sekera, ktorý nám rastie na lídra reprezentácie. Jeho nevyčerpateľný ofenzívny apetít by mohol vyvažovať Tomáš Starosta, spoľahlivy defenzívne zameraný obranca, ktorý takisto už čo-to odohral v našom drese. O tretiu dvojicu by sa mali postarať Ivan Baranka, ktorý takisto výborne spolupracuje s ofenzívou a dvojnásobný držiteľ Gagarinovho pohára a rekordér spomedzi obrancov v počte reprezentačných štartov, Dominik Graňák. A kde je Ľubo Višňovský? No momentálne je zranený, nevedno, či sa stihne dať dokopy. Jeho zaradenie by bolo riskom, no Ľubo by bol obrovská posila pre naše zadné rady i presilovku. Prípadná štvrtá obranná dvojica s mladým Marinčinom a nedoliečeným Višňovským by až toľko neodohrala, v prípade uzdravenia by Višňa samozrejme vystrelil aspoň do druhej formácie.

Útočníci

Asi najväčší problém predstavuje zloženie útoku a útočných formácií. Ako sme už naznačili zložením obrany, do útoku by mal Vladimír Vujtek vziať až 14 hokejistov. V prvej formácii nemôže absentovať Marián Hossa. Trenčan je obojsmerným hokejistom a bude rovnako dobre útočiť, ako brániť elitné súperove formácie. Jediným našim elitným centrom je Michal Handzuš, navyše je spoluhráč Hossu z Chicaga, takže ich spolupráca by mohla fungovať. Možno trochu prekvapivo, no na krídlo prvej formácie by sme zaradili Tomáša Tatara. Ten sa čoraz viac presadzuje v kádri Red Wings, je mladý, drzý, výbušný a súperovej obrane by mohol zatápať. 

V druhej formácii by sme radi videli Mariána Gáboríka. Iste, momentálne je zranený, ale veríme, že o šesť týždňov bude môcť naskočiť na ľad. Pri našich dvoch predošlých olympijskych účastiach bol najnezbeznejšou útočnou zbraňou a hoci nie stopercentne fit, je to typ strelca, ktorý jednoducho potrebujeme. Nominácia bude predčasná, ale práve kvôli tomu berieme na turnaj 14 útočníkov. Na centra ku Gabbymu by sme zaradili Tomáša Surového. Tento univerzálny útočník je zvyknutý hrávať aj na pozícii centra. Momentálne vcelku úspešne pôsobí v KHL v drese Dinama Minsk. Navyše je veľmi kreatívnym hráčom, čo strelec typu Gáboríka potrebuje. Na vyrovnanie defenzívnych schopností našej druhej formácie by sme do tejto päťky zaradili Tomáša Kopeckého, ktorý by sa prípadne mohol so Surovým prestriedať aj na pozícii centra. Kopecký sa s Gáboríkom pozná, obaja sú Trenčania a ich spolupráca by mohla fungovať.

Spomenuli sme, že štart Gáboríka je otázny. Ak by došlo k najhoršiemu, mohol by zaňho zaskočiť Miroslav Šatan, ak naše prosby budú vypočuté a Gáborík by štartoval, Šarky by zapadol do tretej formácie. K nemu na pozícii centra vidíme spoluhráča so Slovana, Mária Bližňáka, ktorý absolvoval oba svetové šampionáty pod vedením Vladimíra Vujtka a evidentne patrí medzi hráčov, s ktorými chce český tréner spolupracovať. Je výborný do defenzívy, pracuje pred súperovou bránou, so Šatanom si vyhovie. Rolu strelca by v tretej formácii mohol plniť Tomáš Záborský. V prípade, že by Šatan vyskočil do druhej formácie miesto Gáboríka, mohol by popri Bližňákovi a Záborskom hrať Michel Miklík, ktorý v tejto sezóne v drese Slovanu potvrdzuje dobrú formu a na minuloročnom hokejovom šampionáte ukazoval spolu so Záborským vo formácii, že spolupráca tejto dvojice je efektívna.

Štvrtá formácia potrebuje bojovníkov, fyzicky vyspelých hráčov s defenzívnymi vlohmi a schopnosťou využívať rýchle protiútoky. Ponúka sa nám až štvorica hráčov. Jedným z nich je Milan Bartovič. Kapitán Slovana je explozívnym útočníkom, schopným skórovať a jeho rýchlosť by mohla na veľkom klzisku platiť. O miesto sa podľa nás bude preťahovať s Brankom Radivojevićom, ktorý ukázal, že je veľký srdciar našej reprezentácie a pozícia v checking line je mu ako šitá na mieru. Momentálna forma hovorí v prospech Bartoviča, minulosť v prospech Branka. Ako centra štvrtého útoku musí slovenská reprezentácia vziať Richarda Pánika. Richard je budúcnosť slovenského hokeja a čím skôr sa zžije s najvyšším fórom, tým lepšie pre nás. V NHL si vydobíja stabilnú pozíciu, prečo to nevyužiť v prospech reprezentácie? Ako druhého krídelníka štvrtej formácie asi množstvo fanúšikov nebude rado vidieť Marcela Hossu, no musíme si uvedomiť, že Marcel patrí k našim najskúsenejším, v Rige mu to opäť ide, je fyzicky veľmi dobre stavaný. Ako trinásteho útočníka by sme vzali Tomáša Jurča, nech sa učí od takých mien ako sú Šatan, Hossa, či Gáborík. 

To je teda všetkých 25 mien, ktoré by sme radi videli v Soči. A čo vy?

Možná konečná nominácia podľa Sport7.sk

Brankári

Jaroslav Halák, Peter Budaj, Ján Laco

Obrancovia

Zdeno Chára – Andrej Meszároš
Andrej Sekera – Tomáš Starosta
Ivan Baranka – Dominik Graňák
Martin Marinčin – Ľubomír Višňovský

Útočníci

Marián Hossa – Michal Handzuš – Tomáš Tatar
Marián Gáborík – Tomáš Kopecký – Tomáš Surový
Miroslav Šatan/Michel Miklík - Mário Bližňák – Tomáš Záborský
Branko Radivojevič - Richard Pánik – Marcel Hossa
Tomáš Jurčo