Main Content

Exkluzívne zo Škótska Marián Kello: "Uvítal by som aj ďalšiu nomináciu od Weissa"

piatok, 19. november 2010 15:21 | Autor: Matej Dedinský

Exkluzívne zo Škótska Marián Kello: "Uvítal by som aj ďalšiu nomináciu od Weissa"
Exkluzívne zo Škótska Marián Kello: "Uvítal by som aj ďalšiu nomináciu od Weissa" | zdroj: SITA, daylive.com

Je gólmanom, ktorý si futbalové meno spravil v zahraničí. Európske predkolo v litovskom Kaunase mu otvorilo bránu za „kopanou“ na ostrovy. Všimli si ho škótski srdciari a od tej chvíle vystáva medzi žrďami v Heart of Midlothian. Pred stretnutím Slovákov proti Bosne a Hercegovine, si ho na miesto náhradníkov prvýkrát vybral tréner Weiss. Brankár Marián Kello poskytol pred Šport7.sk exkluzívny rozhovor.

Začnime aktuálne. Objavili ste sa ako náhradník v nominácii Weissovho kádra. Aj keď išlo „len“ o náhradnícku pozíciu, v minulosti sa na týchto postoch objavovali iní brankári.

"Nominačku som samozrejme zaznamenal. Aj keď to ešte nie je priamo na zápas, potešilo ma to. Čomu to pripísať, neviem. Snažím sa trénovať naplno, hrať najlepšie ako viem. To je moja priorita, na ňu sa sústredím a keď si tréner reprezentácie myslí, že to je dosť dobré aj pre národný výber, tak som rád a vždy aj budem! Určite by som nejakú prípadnú ďalšiu nomináciu uvítal. Na Slovensku máme viacerých kvalitných brankárov, takže by to bola pre mňa pocta."

Liga v tak futbalovej krajine, akou je Škótsko, určite nie je ľahká. Čo sa v tejto sezóne vyvíja a nevyvíja podľa predstáv?

Uplynulá sezóna bola zložitá a v konečnom dôsledku, spokojnosť bola tak na polovicu. V tomto ročníku chceme dosiahnuť viac. Klub patrí po Rangers a Celticu k najväčším. Preto tu máme vždy len najvyššie ciele. Dostať sa do európskeho pohára a snáď vyhrať aj nejaký domáci. Súťaž nezačala najlepšie. V obrane nám vypadli dvaja najdôležitejší hráči a mali sme s tým dosť problémov. Našťastie sa to z časti vyriešilo a my sme sa vyhrabali. Teraz to šľape, v klube vládne momentálne spokojnosť.“

S ňou sa určite odzrkadľuje spokojnosť hráčov i fanúšikov.
"Tá je v kabíne úžasná. Máme za sebou perfektný týždeň. Predošlú nedeľu sme vyhrali na trávniku nášho najväčšieho rivala v mestskom derby nad Hibernians. V stredu sme si poradili doma po skvelom výkone nad Celticom. O pár dní sme to potvrdili na pôde St. Johnstonu. Tieto výsledky nás vyniesli na tretiu priečku, čo je vlastne cieľom. Fanúšikovia sú nadšení. V meste je na nich vidieť pohodu a radosť. Za posledných šesť zápasov sme päťkrát vyhrali a to hovorí za všetko."


Čo zranenia? V minulom ročníku ste sa im nevyhli.
„Vtedy ma nový tréner hneď po príchode vyhlásil za jednotku a myslím, že sa mi naozaj výkonnostne darilo. Bohužiaľ, niekedy vo februári som si zlomil v zápästí kostičku a maródoval som asi päť mesiacov. Našťastie, do začiatku prípravy tejto sezóny sa to dalo do poriadku a ja som trénoval naplno. Kouč mi dal opätovne dôveru v bráne. Snažím sa ho nesklamať.“

U „srdciarov“  chytáte nejaký ten čas, chceli by si ešte vyskúšať trebárs inú zahraničnú súťaž?
"Určite každý hráč by chcel v kútiku duše okúsiť nejakú z najlepších líg sveta. Ani ja nie som výnimka. Či sa to ale môže podariť, to je vo hviezdach..."

V súťaži sa bijú pravidelne o titul Celtic s Rangers. Nie je to pre vás ostatných frustrujúce?

"Tieto mužstvá sú rozpočtom určite niekde inde než ostatní. Takže sa aj predpokladá, že si to rozdajú o titul. Samozrejme, každý z tímov by chcel byť ten, ktorému sa podarí rozdeliť ich a tak sa zapísať nezmazateľne do histórie. Naposledy sa to podarilo, myslím v roku 2005, práve Hearts. Ostatní bojujú hlavne o umiestnenie v Európskej lige. Takže vždy je o čo hrať. Kádre sú tu veľmi vyrovnané a všetci majú rovnaké šance. Je bežné, že každý dokáže poraziť každého. Rozhodujú maličkosti."

Ostrovný futbal je vo všeobecnosti vychválený. Čím sa však škótska liga odlišuje od tej anglickej?

"Hlavný rozdiel je určite v kvalite hráčskych kádrov. To znamená aj v technickej a taktickej vyspelosti. Anglická liga je považovaná za najlepšiu na svete, ale v podstate sa od škótskeho futbalu veľmi nelíši. Pred sezónou odohráme proti mužstvám z Premier League zopár prípravných zápasov. Technicko-takticky majú určite trošku navrch, ale typ futbalu hrajú v podstate taký ako aj my."

Dá sa spozorovať, že sa v Škótsku hovorí aj o kvalitách Slovákov? 

„Samozrejme. Slovensko má aj tu svoje meno. Každý zaznamenal náš tím na svetovom šampionáte a automaticky sa začalo o nás viac hovoriť. Tiež sa všímajú výsledky a považujú Slovensko za dobrý tím. Určite je pre nich ale šokujúca prehra v Arménsku.“

Ich národný výber sa nachádza v náročnej kvalifikačnej skupine. Sú fanúšikovia optimistami?

„Majú zmiešané pocity. S Lichtenštajnskom vyhrali len v 97.min 2:1, v Čechách prehrali veľmi zahanbujúcim spôsobom a to niesli veľmi ťažko. Nastúpili bez útočníkov, ako keby tam chceli len betónovať. To bolo pre Škótov z historického hľadiska (keďže sa považujú sa statočný národ) niečo nestráviteľné. Proti Španielsku ukázali úžasný výkon, guráž a vôľu. Aj keď nakoniec prehrali 3:2, ľudia ich za to nosili na rukách. Chceli by určite na majstrovstvá.“