Main Content

Zabojovať na MS do 20 rokov o historickú šancu...

streda, 25. december 2013 08:54 | Autor: Jakub Mihálik

Zabojovať na MS do 20 rokov o historickú šancu...
Zabojovať na MS do 20 rokov o historickú šancu... | zdroj: © TASR

Už zajtra, 26. 12. 2013, sa tradične počas vianočných sviatkoch rozbehne hokejový šampionát hráčov do 20 rokov. Na európskom kontinente a v novom formáte Slovensko tajne dúfa v menší zázrak.

Komentár Jakuba Mihálika

Ako som už neraz spomínal, slovenský hokej čaká v najbližších mesiacoch možno prelomové obdobie. Okrem olympiády, ktorá môže prevziať prívlastok „tranzitná“, nás čakajú MS dospelých v Minsku, ktoré nebudú „nikoho“ zaujímať, a na ktorých sa pravdepodobne môžeme rozlúčiť s účasťou hviezd z NHL, sa v tomto období rozhodne aj čo ďalej s našou extraligou. Hoci sa to nezdá, do tohto výpočtu dôležitých udalostí pre slovenský hokej môžeme zaradiť aj akciu, ktorá začína počas ležérnych vianoc, už zajtra. Slovenskí hokejoví mladíci do 20 rokov sa znovu vydávajú od tanierov s kapustnicou na súboje, ktoré možno zmenia ich kariéry. 

Naša omladina rok, čo rok bojuje o záchranu v elitnej kategórii, čítajúcej desiatku tímov. Doteraz úspešne, napriek tomu, že sa už pred niekoľkými rokmi predpokladalo, že tomu tlaku raz musia podľahnúť. Že sme ešte nevypadli z A-kategórie môže byť považované za malý zázrak, no znalí za tým vidia obrovskú robotu záchrancov mládežníckeho hokeja u nás, od tvorcov projektu Orange 20, cez trénerov nižších vekových kategórií, až po Ernesta Bokroša. Hoci v neporovnateľne horších podmienkach, mladí hokejisti Slovenska držia za sebou Nemcov, či Dánov, v porovnaní so Švajčiarskom nie sú horší. Napriek tomu nás systém turnaja, ktorý spoznával len šiestich účastníkov vyraďovacích bojov, posielal častejšie do boja o záchranu ako o medaily. Všetko sa však môže otočiť.

10 najväčších hviezd MS v hokeji do 20 rokov nájdete tu >>>

Tohtoročný turnaj sa po šiestich rokoch vracia do Švédska. So sebou prináša zmenu formátu, keď sa v päťčlenných skupinách bude radovať z postupu do štvrťfinále až štvorica tímov. Bojovať o záchranu budú len tí skutočne najhorší. Žreb nám pridelil obhajcov titulu, Američanov, nažhavených Kanaďanov, ktorí bez medaily tento rok domov nemôžu ísť i nevyspytateľných, no ešte stále s lepšou základňou pracujúcich Čechov. No pridelil nám aj Nemcov, s ktorými máme papierovo zviesť súboj o toho nevďačného Čierneho Petra.

Záchrana. To je každoročná mantra, ktorú opakujú funkcionári i fanúšikovia. Tento rok je, zdá sa, bližšie, hoci jeden zápas môže nevyjsť každému. Oproti Nemecku sme však jednoznačne kvalitatívne lepší, čo dokumentoval napríklad prípravný zápas zo začiatku novembra, keď im naši chlapci „naložili“ 6:0. Nemci nás čakajú už v úvodnom zápase a ak ho zvládneme, môžeme myslieť ešte ďalej. Opadnutie záchranárskeho stresu a teda postup do štvrťfinále môže mať na našich blahodárny vplyv, veď pod stresom nehrali naposledy...no ani neviem kedy. Napriek ťažkým súperom hrá v prospech našich európske klzisko, s ktorým sa viacerí kanadskí i americkí hráči stretnú po dlhých rokoch. A v prospech našich hrá aj fakt, že do Švédska sme odcestovali s najsilnejším výberom za posledné roky. Nie je to len Marko Daňo, v 1. kole draftovaný hráč, obliekajúci v súčasnosti dres Slovana. Hoci je akousi vlajkovou loďou našich nádejí, za sebou má celkom slušnú flotilu. Reway je technický génius, ktorý očaril aj predstaviteľov Canadiens a v juniorskej súťaži patrí medzi tých produktívnych. Silní Slovanisti Luža, Kolena, Valjent, či zohraná bystrická úderka Predajniansky, Gachulinec v obrane, Lunter, Šimun v útoku, má so seniorským hokejom už dvojročnú skúsenosť, z čoho môže reprezentácia profitovať. A keď k tomu pripočítame individuality ako Gríger, Cehlárik, či Horanský, len sa utvrdzujeme v tom, že do Malmo odcestovala zostava, ktorá na prekvapenie má.

Už zajtra začína jeden z vrcholov pre slovenský hokej. Tento rok sa nezachraňujme. Z toho slova nám už brní v hlave. „Vybavme“ Nemcov už v piatok a pobime sa v jednom zo štyroch zápasoch proti lepším celkom o historický okamih pre slovenský mládežnícky hokej. Úspech na mládežníckom šampionáte máva občas väčší cveng ako na tom seniorskom. Prípadným úspechom môžu naši hráči zlepšiť vyhliadky nielen sebe, ale aj tým ďalším, prichádzajúcim za nimi. Verím, že táto generácia má na úspech. Slovensko do toho!

Program MS v hokeji do 20 rokov nájdete tu >>>