Main Content

Buď Nasťa, alebo hokejový, či iný zázrak, to je naša medailová šanca

piatok, 20. december 2013 10:32 | Autor: Filip Chudý

Buď Nasťa, alebo hokejový, či iný zázrak, to je naša medailová šanca
Buď Nasťa, alebo hokejový, či iný zázrak, to je naša medailová šanca | zdroj: © TASR

Prakticky „včera“ sa začalo odpočítavať posledných 100 dní do začiatku ZOH 2014. Dnes to je už iba necelá polovica, lenže za ten čas sme sa skôr oslabili, ako získali nejakú novú medailovú nádej. Získame vôbec v Soči medailu?

Komentár Filipa Chudého

Na konci októbra sa začalo nielen odpočítavať posledných 100 dní do začiatku ZOH 2014, ale zároveň aj finišovať pri hľadaní správnej formy. No naši športovci ju evidentne hľadajú ešte ďalej a ja mám skôr pocit, že ju ani nenájdu. Ešte v polovici októbra mi skoro až zabehlo, keď šéfka našej výpravy Janka Gantnerová povedala, že získame štyri až päť medailí. Ja osobne som veľký optimista, ale aj tak by ma zaujímalo na čom fičí šéfka našej výpravy. Veď doteraz z piatich olympiád sme získali dokopy štyri kovy. Ak zobrala tieto svoje odhadové čísla na základe tohto, tak potom (ne)chápem.

V Soči budeme mať síce čosi viac ako 50 športovcov, lenže väčšina z nich pôjde na juhozápad Ruska iba na „Coubertinovský“ výlet, či sa to niekomu páči, alebo nie. Snáď iba Anastasia Kuzminová bude cestovať aj s oprávnenými najvyššími ambíciami. Je totiž naša jediná reálna medailová nádej.

Veronika Velez-Zuzulová by bola druhá, lenže zranenie je proti. Zranenia limitujú aj hokejistov, lenže tí by aj v plnej zbroji mali od medaily ďaleko. Hoci ju v Soči bude brať každý štvrtý, čo je dobrá matematická šanca, no realita bude o niečom inom. Alena Procházková by mala malú šancu aspoň v klasickom šprinte, lenže v Soči sa bude bežať voľnou technikou. Ostatní biatlonisti sa určite postarajú o miesto v prvej desiatke, čo je už zvykom, lenže na medailu by potrebovali kopec šťastia, ktoré padlo už Hurajtovi k nohám vo Vancouveri. Adam Žampa na to ešte nemá a potom tam budeme mať iba (ďalších) výletníkov.

Ja osobne budem rád aj za jednu medailu, o ktorú sa môže v Rusku postarať jedine naša Ruska, pretože v inom prípade by išlo o zázrak. Tá bude mať na to štyri príležitosti v štyroch individuálnych pretekoch. A dokonca si dovolím tvrdiť, že kedy sme aj medailu získali, tak bude nezaslúžená, lebo tento štát si ju nezaslúži. Zimné športy sú u nás už prakticky mŕtve a keby nebolo rodičov našich športovcov, tak by sme nemali do Soči už ani koho poslať.

Šéfka našej výpravy nech sa už teraz chystá na to, že jej prognózu jej každý otrepe po hrách o hlavu, no skôr by si po hlave otrepať zaslúžili iní. A to tí, čo systematicky nič nerobia, až sme dospeli do takého stavu, že vlastne náš zimný šport nedokázal vychovať žiadneho medailového adepta, lebo Nasťa Kuzminová prešla cez ruský systém. A to sa na hry v Soči tešme, lebo o štyri roky v Pjongčangu bude ešte horšie.

V diskusii sa vyjadrite, koľko tipujete medailí pre Slovensko?