Main Content

Český futbal získa dve miestenky pre Ligu majstrov! A kde sme my?!

piatok, 13. december 2013 13:47 | Autor: Jakub Mihálik

Český futbal získa dve miestenky pre Ligu majstrov! A kde sme my?!
Český futbal získa dve miestenky pre Ligu majstrov! A kde sme my?! | zdroj: © TASR

Po výborných výsledkoch českých futbalových klubov je už takmer isté, že onedlho bude v Lige majstrov súperiť až dvojica zástupcov našich susedov. Skvelá vizitka pre český futbal, ktorý na reprezentačnej úrovni nezažíva práve vydarené obdobie.

Česká reprezentácia a český futbal nie sú dve rovnaké veci. Po kvalifikačných zlyhaniach pod trénerom Radom a Bílkom sa v Česku strhla vášnivá debata o tom, kam smeruje český futbal. Uplynulé sezóny však ukazujú, že to nie je s našim susedom v tomto smere vôbec zlé. Ba naopak! Klubovú scénu v Českej republike môžeme len, so zdravou dávkou závisti, obdivovať.

Pozitívnym momentom českého futbalu je, že sa posúva dopredu viacero jeho klubov. Zatiaľ, čo pred niekoľkými rokmi ťahala prestíž Gambrinus ligy výlučne Sparta Praha, ku ktorej sa len občas pridala Slavia, dnes je to trochu iné. Minulý rok žiarila v Európe Plzeň so Spartou, tento rok zase Spartu nahradil Liberec, a to sa o miesto vo futbalovej Európe bijú aj kluby ako Jablonec, či Olomouc. Česi tak majú z čoho čerpať. 

Kvalitná konkurencia a dobré výsledky vyniesli Česku pätnástu priečku spomedzi európskych líg, ktorá zaručuje účasť v Lige majstrov až dvom ligovým zástupcom. Pre porovnanie, Slovensko sa nachádza až na 29. mieste. Tohtosezónne umiestnenie rozhodne o nasadení do európskych pohárov pre sezónu 2015/2016.

České kluby predbehli v tejto dôležitej tabuľke Rumunov, strácajúcich v súčasnosti 0,593 bodu, no do jarnej časti pohárovej Európy nezasiahne ani jeden rumunský klub, zatiaľ, čo bojovať budú až dva české, Plzeň, ktorá v poslednom zápase základnej skupiny Ligy majstrov zdolala CSKA Moskva a Liberec, ktorý postúpil z nabitej skupiny Európskej ligy, ktorá ho spojila s Freiburgom, Sevillou, či Estorilom...

Ohroziť ich priečku tak môže už len Izrael, ktorý však má len jedného zástupcu, v podobe Maccabi Tel Aviv. Ak by teda česká liga udržala svoju pätnástu priečku, v sezóne 2015/2016 by do majstrovskej časti Ligy majstrov bola zaradený držiteľ titulu a vicemajster by putoval do nemajstrovskej časti kvalifikácie. Podobnú situáciu Česi zažili pred piatimi sezónami, keď majstra ligy Spartu, doplnil rival zo Slavie. 

Nám sa o podobných číslach môže len snívať. Neustále padáme hlbšie a hlbšie, keď napríklad v porovnaní s minulým rokom sme padli až o tri priečky. Môže za to fakt, že naši zástupcovia sa neprekúsali sitom ani Ligy majstrov, ani Európskej ligy. Ostávajú nám tak stále len tri miestenky do pohárovej Európy, Česi ich po tejto úspešnej sezóne budú mať až päť.