Main Content

Brazília bude ťažko majstrom sveta, Argentína je titulu najbližšie

sobota, 7. december 2013 10:30 | Autor: Filip Chudý

Brazília bude ťažko majstrom sveta, Argentína je titulu najbližšie
Brazília bude ťažko majstrom sveta, Argentína je titulu najbližšie | zdroj: © TASR

Včera sa vyžrebovali základné skupiny MS 2014. Tie sú síce zaujímavé, ale my sme pozreli hlavne na to, čo nás čaká až v druhej fáze. A domáci Brazílčania môžu na osud nadávať, naopak Argentína a Nemecko môžu už teraz chladiť šampanské. Prečo?

Komentár Filipa Chudého

Pred samotným žrebovaním základných skupín opäť zaujala FIFA, ktorá opätovne prihriala francúzsku polievočku. Už to začína byť až trápne, ako sa tejto krajine pomáha v súvislosti s MS. Po dvoch barážach, tentoraz pri nasadzovaní do košov. Najslabšie európske mužstvo malo ísť automaticky do druhého koša, lenže to by asi nemohli byť Francúzi... Teraz na to doplatili Taliani, ktorí budú musieť hrať v jednej zo skupín smrti, ale na čo sa stresovať, život ide ďalej.

Rozdelenie základných skupín MS zaujíma každého a každý aj dokáže odhadnúť silu skupín. No už asi iba malá časť z vás si pozrela aj to, aké budú možné dvojice v druhej fáze turnaja. A práve na to sa zameriam, lebo vlastne toto odhalí, pre koho dopadol žreb dobre.

A začnem Brazíliou, lebo podľa mňa pre ňu dopadol úplne zle. Základnú skupinu zvládne ľahko, ale aj to bude jeden z možných problémov. Vo vyraďovacej časti ju totiž, ak sa neudejú zázraky, bude vždy čakať iný favorit turnaja. V osemfinále Španielsko/Holandsko, vo štvrťfinále Taliansko/Anglicko/Uruguaj, v semifinále Nemecko. Navyše ak bude v základnej skupine suverénna, čo sa aj čaká, tak na ňu príde slabšia chvíľa, ktorá príde vždy na každého aspoň raz v turnaji, proti niekomu veľmi kvalitnému, kto vie trestať. Preto hovorím, po tomto žrebe brazílske šance na titul klesli.

Naopak, najlepšie žreb podľa mňa dopadol z favoritov suverénne pre Argentínu. Základnú skupinu musí prejsť s prstom v nose a v osemfinále a štvrťfinále jej hrozia maximálne Francúzsko a Portugalsko, čo nie sú hlavní favoriti. Navyše, a to si málo ľudí uvedomuje, Argentína má aj skvelý cestovný poriadok, lebo všetky dejiská svojich zápasov má blízko pri sebe, čo je tiež nezanedbateľný fakt. Toto je pre Messiho a spol. životná šanca, lepšia už podľa mňa nikdy nebude.

Usmievať popod fúzy sa môžu aj Nemci. Teraz si asi hovoríte, že prečo, veď sú v akoby druhej skupine smrti. To je síce pravda, ale oni sú od ostatných v nej aj tak jasne lepší, navyše sa v nej dobre rozohrajú a ja to vidím tak, že až do semifinále majú cestu voľnú. Navyše aj cestovný poriadok majú dobrý, hoci o niečo horší ako Argentína.

Ostatní favoriti to majú rovnaké, vybijú sa medzi sebou. A pri pohľade na pavúk, ktorý som si zostavil, my to vychádza tak, že čiernym koňom turnaja bude Belgicko alebo Bosna a Hercegovina, prípadne obaja. No aj v ich prípade to vidím maximálne, pri zhode šťastných hviezd, na štvrťfinále. Ďalej totiž nikoho favoriti turnaja nepustia. Majstrom sveta bude osvedčená značka, hoci osobne by som to doprial niekomu, kto tento honor ešte nikdy nezískal. A ešte môj tip na finále je Nemecko – Argentína, lebo na základe vyraďovacieho pavúka majú jednoducho najväčšie matematické šance.

V diskusií sa vyjadrite, čo hovoríte na žreb vy, a váš tip na finále je?