Main Content

Aj šport na Slovensku môže byť svetový!

piatok, 6. december 2013 10:30 | Autor: Filip Chudý

Aj šport na Slovensku môže byť svetový!
Aj šport na Slovensku môže byť svetový! | zdroj: © TASR

Koľko máme na Slovensku podujatí, ktoré majú svetovú úroveň? Veľa ich síce nie je, ale aj tak dokážeme na našom území zorganizovať podujatie, ktoré nie je len národného charakteru, ale doslova svetového.

Komentár Filipa Chudého

V dnešnej dobe to už nie je len o samotnom podujatí, ktoré by dokázalo prilákať. Už aj Slovensko je modernejšia krajina a ľudom nestačí prísť a vidieť, ľudia chcú niečo zažiť, na čo budú spomínať a budú sa môcť pochváliť, že niečo také zažili. Preto sú u nás najnavštevovanejšie podujatia, ktoré sa organizujú v moderných priestoroch, kde si divák aspoň trochu cíti komfortne a je v nich aj možnosť niečo pre fanúšika naviac urobiť. Lenže doma veľa moderných športovísk medzinárodného významu nemáme, preto ťažko dokážeme osloviť náročného diváka, ktorých je stále viac, a tak tí preferujú podujatia v zahraničí.

Bratislavské NTC je jedno z mála športovísk u nás, ktoré môžeme svetu bez obáv ukázať. Každoročne sa v ňom konajú prestížne podujatia nielen športového charakteru. Je to také slovenské Madison Square Garden. A exhibičné tenisové podujatie Tennis Classic je už jeho pevnou súčasťou. Za šesť rokov jeho existencie sa vždy zaradilo k vrcholom športového roka u nás. Ba si dovolím tvrdiť, že svojím charakterom je u nás jasnou jednotkou.

Aj na takéto exhibície chodia nároční slovenskí fanúšikovia do zahraničia, lenže vďaka tomuto podujatiu aspoň na konci roka môžu zostať doma a vidieť niečo svetové na Slovensku. Sampras, Ivaniševič, Kurnikovová, Wozniacka, Djokovič, to boli hviezdy z minulých rokov, ktoré prišli do Bratislavy, pritom dovtedy sme ich mohli obdivovať iba pred televíznou obrazovkou.

Lenže môžeme byť radi, že aj na Slovensku máme ľudí, čo sa nehrajú iba svojom piesočku a vidia aj za roh. Medzi nich patrí ja Roman Šmotlák. Ten je nielen organizátorom tohto podujatia, ale sú za ním aj iné projekty, ktoré sa vymykajú slovenskej realite.

Tento rok sme mohli v Bratislave obdivovať Hingisovú, Tsongu, Monfilsa, no toto podujatie nezabúda ani na Slovákov, pretože aj u nás máme svetové osobnosti. Daniela Hantuchová patrí už teraz medzi legendy nášho športu, pritom ešte stále hrá. A určite iba nedohráva kariéru, veď už vyše dekádu patrí do svetovej špičky, čo nedokázalo veľa tenistiek. A že jej to hrá aj na inom nástroji, ako s raketou v ruke, sa môžete presvedčiť na videu.

Nás môže tešiť, že u nás niečo také máme a že na Slovensku máme svetové podujatie, v ktorom Slováci ukazujú, že sú svetovou špičkou. Tennis Classic je vynikajúcou prezentáciou športu, len to má všetko jednu veľkú chybu, je toho u nás stále málo.

V diskusií sa vyjadrite, čo hovoríte na Tennis Classic v porovnaní s inými podujatiami?