Main Content

Danka Barteková: Na olympiádu v Soči sa nesmierne teším

štvrtok, 5. december 2013 15:13 | Autor: Silvia Petrašková

Danka Barteková: Na olympiádu v Soči sa nesmierne teším
Danka Barteková: Na olympiádu v Soči sa nesmierne teším | zdroj: © TASR

Zimná olympiáda v Soči je tu už čo nevidieť. Dôsledne sa na ňu pripravujú nielen samotní športovci ale aj jej vrcholní predstavení v Medzinárodnom olympijskom výbore. V týchto štruktúrach od minulého roku aktívne pôsobí aj naša slovenská športovkyňa Danka Barteková. Tej sa aj napriek už skončenej streleckej sezóne, skutočné povinnosti ešte len začínajú. V exkluzívnom rozhovore pre sport7 nám okrem iného prezradila to, ako je spokojná so svojou tohtoročnou sezónou a čo všetko ju počas ZOH čaká a neminie.

Na Vašich posledných pretekoch počas Svetového pohára v Abú Zabí ste obsadili konečné  šieste miesto. Kde možno nastala chyba, že sa Vám nakoniec nepodarilo prebojovať na stupne víťazov?

Tento rok bol z hľadiska umiestnení na vrcholných podujatiach veľmi náročný. Po zmene finálových pravidiel, ktoré nastali v medzinárodnej streleckej federácii ihneď po OH v Londýne, si ešte len zvykám na sťažené podmienky. Trikrát som sa tento rok na vrcholných pretekoch prebojovala do finále, raz dokonca s najlepším výsledkom z kvalifikácie a bola z toho „len“ jedna medaila. Som typ strelca, ktorý potrebuje čas adaptovať sa na nové pravidlá a podmienky. Verím si, že budúci rok to bude lepšie.

Ako hodnotíte Vašu tohtoročnú sezónu?

Sezóna vôbec nebola zlá, práve naopak, strelila som viacero dobrých výsledkov, dosiahla niekoľko víťazstiev na dôležitých pretekoch a z tých najvýznamnejších podujatí som si odniesla jednu medailu a dve finálové umiestnenia. Tento rok končím ako šiesta skeetarka vo svetovom rebríčku. Je pravda, boli aj lepšie roky, ale verím, že tento je len prechodným od toho mega-úspešného (2012) k ďalším takým. Tento rok som trénovala viac ako zvyčajne, na hranici mojich doterajších možností, takže to sa určite prejavilo vo väčšej únave. Na druhej strane mám však do budúceho roka nadbehnuté a teším sa na budúcu sezónu o to väčšmi.

Akým najlepším spôsobom si dokážete po náročnej sezóne oddýchnuť?

Na oddych veľa času nemám, po sezóne som cestovala na viaceré zahraničné cesty spojené s mojou funkciou v MOV a ISSF – Medzinárodnej streleckej federácie. Teraz sa momentálne venujem dizertačnej práci, ktorú musím tento akademický rok dokončiť. Teším sa však na tvrdú fyzickú prípravu, ktorá ma čaká od budúceho týždňa. Pre mňa je fyzická práca skvelým psychickým relaxom. Hlavne naberiem veľa síl do ďalšieho roka.

Od minulého roka ste v podstate rozlietaná na všetky strany. Aktívne účinkujete na športovom, ale aj na novom a to diplomatickom poli. Ako si užívate túto novú funkciu? Nebojíte sa niekedy toho, že venujete viac času konferenčnej miestnosti, než  strelnici a možno naopak? Pokladáte sa za „workoholika“, alebo je to len o tom, že máte rada výzvy?

Milujem svoju prácu  či už ako strelkyňa, alebo športovkyňa, ktorá má momentálne dosah na to, ovplyvniť niektoré veci, ktoré môžu pomôcť športovcom v tom svetovom, alebo len „streleckom“ meradle. Aj na domácej pôde sa angažujem a snažím sa pochopiť celý systém, ako to u nás funguje, aby som mohla doň vniesť pohľad športovca, teda pre mňa toho najdôležitejšieho článku. Táto práca ma napĺňa a aj keď je to náročné, únavu mi kompenzuje pocit, že to má zmysel.

Už čoskoro sa v ruskom Soči uskutočnia XXII. ZOH. Čo budú tieto hry z Vášho pohľadu ako členky MOV znamenať? Aké Vás čakajú povinnosti? Tešíte sa na toto vrcholné športové podujatie?

Soči 2014 bude moja prvá zimná olympiáda a nesmierne sa na ňu teším. Okrem toho, že pobežím s olympijskou štafetou, budeme mať ešte pred otváracím ceremoniálom sériu stretnutí v rámci Komisie športovcov MOV a Zasadnutie MOV, takže opäť budem mať priestor pre načerpanie nových informácií a komunikáciu s ostatnými členmi. Zopár dní budem v Soči, potom si odbehnem ostrieľať úvodné preteky sezóny v Katare a vrátim sa opäť do Soči, aby som si pozrela niektoré preteky a splnila svoje šichty vo volebnej miestnosti vo všetkých olympijských dedinách. Tak ako v Londýne volili mňa, aj teraz sa budú voliť dvaja športovci a mojou úlohou bude prilákať olympionikov, aby odovzdali svoj hlas. Teším sa, že budem medzi športovcami. 

Aký zimný olympijsky šport budete z Vášho pohľadu možno aj ako aktívneho diváka najviac vyhľadávanejší?

Teším sa, že uvidím biatlon a hokej, ale budem rada, ak sa mi podarí spraviť si čas na krasokorčuľovanie alebo zjazdové lyžovanie. Uvidím, ako veľmi vyťažená budem, ale každý voľný deň strávim na nejakom športovisku. Teším sa na úlohu diváka. Na športoviskách je vždy toľko energie, že sa človek jednoducho musí pozitívne dobiť.

Podľa posledných správ bude v  slovenskej výprave na zimnej olympiáde v Soči chýbať naša najlepšia slalomárka Veronika Velez-Zuzulová, ktorá sa v januári podrobí operácii kolena. Ako veľmi bude  jej neúčasť na týchto hrách citeľná?

Túto správu som čítala hneď večer, ako vyšla v médiách. Veľmi ma mrzí, že športovkyňa ako je Veronika nebude mať možnosť súťažiť na olympiáde. Viem, koľko to stojí úsilia, vôbec si vydobyť šancu na nej štartovať. Najmä po minuloročných skvelých výsledkoch bola našou medailovou nádejou. Soči mala byť jej posledná olympiáda, takže o to viac mi je to ľúto. Bohužiaľ, šport je nevyspytateľný.

Bude mať podľa Vás slovenská výprava šancu v medailový úspech a ak áno v akej športovej disciplíne?  

Netrúfam si vôbec odhadnúť, ako Slovensko dopadne. Nerada robím odhady, lebo mám pocit, že veci zakríknem. Ale priamo na mieste budem fandiť naplno a vždy tak, ako keby slovenskí športovci práve mali vyhrať zlato.