Main Content

V zahraničí ospevovaní, u nás za trénerských debilov

streda, 4. december 2013 10:30 | Autor: Filip Chudý

V zahraničí ospevovaní, u nás za trénerských debilov
V zahraničí ospevovaní, u nás za trénerských debilov | zdroj: © TASR

Čím sa môže slovenský futbal vo svete pochváliť? No veľa toho nie je, ale nájdu sa aj také výnimky, ktoré nám chvália za hranicami, lenže u nás sa im nevedelo prísť na meno. Bývalí reprezentační tréneri Weiss a Kocian boli u nás za debilov, v zahraničí sú za hrdinov.

Komentár Filipa Chudého

Vladimír Weiss a Ján Kocian majú toho veľa spoločné. Zahrali si v československom drese na MS 1990, v začiatkoch trénerskej kariéry boli asistentmi trénera pri reprezentácii, Weiss Adamcovi a Kocian Venglošovi, neskôr sa stali hlavnými kormidelníkmi aj oni, pričom sa navzájom vystriedali. A na konci ich reprezentačnej misie boli vo futbalovom národe považovaní za totálnych hlupákov, priam až debilov, pretože „trpeli“ najrozšírenejšou formou duševnej zaostalosti trénerov, čím je neúspech, ktorí ale zažije každý.

Kocian dostal za úlohu pri nástupe k reprezentácií prebudovať a omladiť mužstvo, čo aj urobil, veď neskôr na jeho prácu nadviazal Weiss a hádam netreba pripomínať, kde sme sa to až dostali. Chvíľu mu napríklad ako asistent pomáhal aj čerstvý tréner Česka Pavel Vrba, ktorého si Kocian doslova pretlačil cez vtedajších „odborníkov“ na zväze. A nebola to posledná Kocianova spolupráca s českým trénerom, keďže k rakúskej reprezentácií si ho vyžiadal Karel Brückner. Ten si totiž dobre pamätal, že Česko pod jeho vedením sa kvalifikovalo na ME 2008 výhrou v Nemecku 3:0, pričom sa inšpirovalo Kocianovou taktikou, ktorú sme na Nemcov použili 4 mesiace predtým (prehrali sme 2:1).

Weissovi zlomila väz predovšetkým závistlivosť nášho národa, čo ho stálo miesto pri reprezentácii a vlastne aj v Slovane, lebo vtedajšia protiweissovská nálada akosi pretrvávala. Preto odišiel do iného kúta sveta. Výsledok? Kajrat Almaty je prekvapenie roka v Kazachstane, vďaka 3.miestu v lige bude hrať Európsku ligu. Mimochodom, osem rokov predtým nebol tento klub vyššie. Weiss ho od základov prebudoval a že si jeho prácu vážia, sa ukázalo aj v septembri, keď si na fotke môžete pozrieť transparent pripravený k príležitostí Weissových 49.narodenín.

Aj Kocian je doma nechcený, veď ako inak si vysvetliť, že už 14 rokov u nás netrénoval klub? Namiesto toho sa tu peňazí „napáslo“ stádo českých trénerov a mali sme tu aj ďalších exotov z rôznych krajín. Pritom na 90 % si už ani nespomenieme, respektíve radšej nechceme. No v Číne a Hongkongu prácu dostal. V septembri mu ju dal aj renomovaný poľský klub Ruch Chorzów, čo Poliaci rozhodne neoľutovali. Počas víkendu posunul Ruch na 6.miesto, pričom začínal v rozbehnutej sezóne na 14.priečke. A čo je ešte zaujímavejšie, tak fanúšikovia ho už ospevujú v choráloch.

Ale prečo naši špičkoví tréneri zveľaďujú futbal v cudzine? Nuž preto, že doma si nevážime čo máme. Teraz sa síce situácia zlepšila, veď v roku 2013 bol v Corgoň lige už iba jeden zahraničný tréner. No ešte nedávno sa tu točili ako na kolotoči, lebo stále trestuhodne nevyužívame dostatočne našu kvalitu. Trénerov máme síce teraz talentovaných, no tí skúsení mladších ešte stále strkajú do vrecka. Stačí sa pozrieť na prácu dvojice Galis-Valovič, pričom obaja si už asi ani nemysleli, že budú ešte niekedy trénovať. Alebo na prácu Vukušiča v Nitre a Ružomberku. Pritom predtým u nás 8 rokov ligové mužstvo netrénoval, lebo po rýchlom vyhadzove z Trnavy bol za najväčšieho debila označený on.

A viete ako to je? Slovenskí funkcionári takmer vždy angažujú nového trénera tak, že ho „náhodou“ stretnú na tribúne a ten im povie, čo počuť chcú, alebo druhou formou je to, že tréneri si už sami posielajú žiadosti o trénovanie, kde napíšu krásnu rozprávku... Lenže toto tréneri s chrbtovou kosťou nerobia! Aj preto naši skutočne najlepší u nás prácu iba ťažko dostanú. Ale mali by sme to zmeniť a namiešať mix, v ktorom by bolo čo najviac trénerov z našej špičky, potom nezabudnúť na talenty a zopár kvalitných, ale naozaj iba kvalitných z cudziny. Toto by nášmu futbalu pomohlo výrazne viac, ako to, že počúvame ódy na našich trénerov zo zahraničia.

V diskusií sa vyjadrite, čo hovoríte na takúto súčasnú situáciu?